Ezért rajongunk az év szobanövényének választott korallvirágért

Nem véletlen, hogy egy trópusi növény került ki győztesen a szobanövények versenyéből.

Abban egészen biztosak vagyunk, hogy a szobanövények iránti rajongásunk 2022-ben sem fog csökkenni – a lezárások és a karanténok alatt végérvényesen megszerettük azt, hogy az otthonunkban szebbnél szebb növények vesznek minket körül. 

Egy angol online kertészeti áruház felmérést készített arról, hogy a vásárlók milyen szobanövényekkel pakolják leginkább tele a virtuális kosarukat, a jelentésben pedig 2022 (várhatóan) legnépszerűbb növényei is szerepelnek. A népszerűségi lista élén a korallvirág – latin nevén Kalanchoe – áll: ebből a pozsgások közé tartozó növényből, amelynek ápolása és gondozása sem okoz túl sok nehézséget, értékesítették a legtöbbet a Primrose weboldalán, és ez tette ki a szobanövény-vásárlások 19 százalékát.

Fotó: Getty Images

A kertészeti trendelőrejelzéshez a webáruház több millió keresését elemezték, ebből olvasható ki egyértelműen, hogy az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a kereslet a korallvirágra. A Primrose keresőmezőjébe 454 százalékkal többen írták be ennek a szobanövénynek a nevét, mint a korábbi vizsgált időszakokban, az elemzők pedig úgy sejtik, a Madagaszkárról származó korallvirág népszerűsége 2022-ben is töretlen lesz. És hogy melyik kilenc növény végzett még a top tízben?

2022 legtrendibb növényei

 1. korallvirág
 2. kenciapálma
 3. papagájvirág
 4. mexikói bambuszpálma
 5. vadkakaó
 6. aranypálma
 7. kukoricalevél
 8. flamingóvirág
 9. bromélia
 10. alokázia

„Érdekes, hogy a legnépszerűbb szobanövények java trópusi vagy szubtrópusi, talán éppen azért, mert 2021-ben a legtöbben sehová sem tudtunk elutazni – magyarázta a trendeket Evie, a Primrose kertészeti szakértője. –

Sokan igyekeztünk a távoli szigetek, a fehér homokos strandok és a napfürdőzés hiányát trópusi szobanövényekkel pótolni, hogy valamelyest vakációs hangulatot csempésszünk az otthonunkba.

A nagy levelű trópusi növények pedig nem csak az egzotikus tájak megidézésére tökéletesek: hangulatjavító és levegőtisztító hatásuk is bizonyítható. Úgy véljük, 2022-ben is töretlen marad a szobanövények népszerűsége, már csak azért is, mert a Pinterest legfrissebb előrejelzésében is az szerepel, a lakberendezésben továbbra is nagy fókuszt kap a természetesség és a növények.”

Ha 2022-ben kizárlóag az év legtrendibb növényével szeretnénk beborítani az otthonunkat, akkor is vannak variációs lehetőségeink: a tömött korallvirágot (Kalanchoe blossfeldiana) színpompás virágai teszik vonzóvá, míg a fehér korallvirág, más néven fehér sarjika (Kalanchoe pinnata) különlegessége, hogy húsos levelein szinte megszámlálhatatlanul fejlődnek az apró növények.

Fotó: Getty Images

A tömött korallvirágot kezdő szobanövény-tulajdonosoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, néhány alapvető gondozási szabály betartásával ugyanis akár hat-hét éven át is gyönyörködhetünk benne.

 • Hőigénye átlagos, a legmegfelelőbb hőmérséklet számára a 18–21 fok. 10 fok alatt lehullajtja a leveleit.
 • Vízigénye alacsony, ezért vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. Akkor adjunk neki vizet, ha azt tapasztaljuk, hogy megszikkadt kicsit a földje.
 • Fényigénye is alacsony, a közvetlen napfényt és az árnyékosabb helyeket egyaránt jól bírja. Ugyanakkor naponta legalább négy órán át fény kell kapnia ahhoz, hogy egészséges maradjon.

Fontos tudni: ha kisállatunk vagy gyerekünk van, arra nagyon figyeljünk oda, hogy ők ne férjenek hozzá, mivel méregző hatású növényről van szó, amely hányást, hasmenést okozhat.

Ha esetleg nem vagyunk benne biztosak, melyik szobanövény passzol leginkább otthonunkba, egy gyors teszttel kideríthetjük!

Kiemelt kép: Getty Images