Mint például, hogy legalább annyira kedvelik a szódavizet, mint, ha felolvasnak nekik.

A következő összeállításban kizárólag a lakásban tartott növények legfontosabb tudnivalóit szedtük össze, amelyekkel még szebb és egészségesebb zöldekkel vehetjük körbe magunkat.

Olvassunk fel nekik

Lehet, hogy elsőre kissé furcsán hangzik, de ez két szempontból is remek ötlet.  Egyrészt a növényeknek nagy szükségük van lélegzetből származó szén-dioxidra, akárcsak az oxigénre és a nitrogénre. Másrészt, ha könnyen, lámpa nélkül is el tudjuk olvasni a sorokat, az azt jelenti, hogy elegendő fény van a szobában, ami szintén elengedhetetlen számukra.

Semmi hirtelen mozdulat

A gyors helyváltoztatás lehulló leveleket eredményezhetnek, növelhetik a kártevőkre és betegségekre való hajlamot, és a rügyekben is kárt tehetnek – éppen ezért szigorúan tilos!

A finom, óvatos mozdulatokat viszont annál inkább meghálálják szobanövényeink.

Naponta forgassunk egy egészen kicsit a cserepeken, hogy a bennük lévő növények minden oldala elegendő fényhez jusson.

Hol van több fény?

Mielőtt kitalálnánk, hova kerüljön az új szerzeményünk, nem árt tudni, hogy a déli fekvésű ablakokat sokkal több fény éri, mint az északi fekvésűeket. Mivel nyáron a fény jóval intenzívebb, mint télen, a forróbb hónapokban előfordulhat, hogy a különösen napérzékeny növényeket át kell helyeznünk egy árnyékosabb helyre. Ne feledjük, hogy az élénk színű lomboknak mindig több fényre van szükségük!

Ne melegítsük túl a lakást

Mivel a növények nem bírják a nagy meleget – a levelek fonnyadni kezdhetnek, a virágok pedig könnyen elhervadhatnak – mindig ügyelnünk kell a megfelelő hőmérsékletre, ami a melegházi növények esetében 18 – 22°C fokot jelent. Ez az érték a téli időszakra vonatkozik, hiszen nyáron sokkal melegebb is lehet a szobában. A szobanövények maximális hőtűrő képessége 25- 35 °C fok közé esik, ennél melegebbet már nem nagyon viselnek el.

Tökéletes nedvesítés

Nyaralás előtt alaposan öntözzük meg szobanövényeket, és tegyük őket egy nedves, plüss törülközőre (alátét nélkül), majd helyezzük el a mosogatóban vagy a kádban. Ellenőrizzük, hogy a cserép alján található apró lyukak biztosan érintkezzenek a törülközővel. Miután ezt megtettük, lassan eresszük rá a vizet rá, és hagyjuk, hogy a gyökerek magukba szívják a nedvességet.

Megfelelő párásítás

A növények különösen igénylik a megfelelő páratartalmat. Az eredeti élőhelyüktől függ, pontosan mennyi a páratartalom igényük, de

a legtöbb szobanövénynek 50-80%-os páratartalom a legmegfelelőbb.

Mivel a lakásokban ennél jóval kevesebb pára van, nekünk kell pótolni a zöldjeink számára. Ezt úgy is megtehetjük, ha a fürdőben helyezzük el a növényeket, de ez csak akkor jó ötlet, ha ott is elegendő fényhez jutnak. A másik jól bevált trükk, ha a cserepet kaviccsal, agyaggolyóval, illetve vízzel töltött tartóra, tálcára helyezzük. Ez különösen fontos a magasabb páraigényű növényeknél.

Tartsuk a távolságot!

Akármilyen jól is mutatnak szorosan egymás mellett a növények, nem szabad túl zsúfoltan összeraknunk őket, mert azzal könnyű átjárást biztosítunk a kártevőknek.

Egy csésze teát?

A teaidőinket ugyanúgy megoszthatjuk a páfrányokkal, mint a barátainkkal. A már használt, de még nedves tealeveleket dolgozzuk be a talajba, vagy ültetéskor tegyük a cserép aljára, hogy a páfrányok még szebb és látványosabb leveleket hozzanak.  

Szivacsot az aljára

Ha öntözés után a cserepes szobanövények túl gyorsan kiszáradnak, átültetéskor tegyünk egy nedves szivacsot a cserép aljára, mielőtt feltöltenénk a földdel. A szivacs ugyanis tökéletes víztározóként működik, ráadásul segíthet megakadályozni túlfolyást is, ha kicsit több vizet töltenénk rá.

Számoljunk le a porral

Ügyeljünk arra, hogy soha ne legyenek porosak a levelek, mert az megakadályozza őket a fotoszintézisben. Az is jó, ha két-, háromhetente (attól függ, mennyire porosodik a lakás) csoportosan lezuhanyozzuk őket a kádban – fontos, hogy csak langyos vízzel frissítsünk!

Ha már túlságosan porosak a növények, akkor lepermetezhetjük szappanos vízzel, és csak utána jöjjön a fürdő.

Vannak olyan kis növények, amelyek nem bírják az erős vízsugarat, ezért azokat egy vizes vödörbe lógatva tisztíthatjuk meg. Mielőtt megfordítanánk a cserepet, takarjuk le fóliával vagy ronggyal, hogy a föld ne zúduljon ki belőle.

Nem mindegy, hol vágjuk le

Rendszeresen távolítsuk el az elhervadt virágokat, a száraz leveleket és a csupasz szárakat. Amikor elbarnult ágat vágunk, mindig hagyjunk rajta egy vékony barna szegélyt, mert az élő szövet megsértése még nagyobb pusztulást okozhat.

Szeretik a szódavizet

Soha ne öntsük ki a maradék szódavizet, ugyanis a szobanövények erőre kaphatnak tőle! A szódavízben található ásványi anyagok – például foszfát – elősegítik a növények növekedését. A maximális eredmény érdekében hetente egyszer kínáljuk meg szódavízzel a zöldjeinket, de várjuk meg, míg az erős szénsav kimegy belőle.

Jöhet a tojásvíz is

Az a víz is kincset érhet, amiben a reggeli kemény tojások készültek, mivel szintén tele van fontos tápanyagokkal.

Ilyenkor kell átültetni!

Az újraültetés bármikor elvégezhető, de a tavaszi hónapok a legjobbak. Íme, 4 olyan jel, ami arra utal, hogy érdemes új otthont adnunk nekik:

1) Az új levelek lassan nőnek és jóval kisebbek, mint a régi levelek.

2) A talaj nagyon gyorsan kiszárad, vagy a víz anélkül folyik át a cserépen, hogy benedvesítené a földet.

3) A gyökerek kikúsztak a cserép alsó, apró résein.

4) A gyökerek olyan szorosan fonódnak össze, hogy a föld szinte nem is látszik a cserépben.

Forrás: rd.com, Kiemelt kép: Getty Images