Tényleg a léböjt az ünnepek utáni fogyás legjobb módszere?

A Kaliforniai Egyetem 2017-ben tette közzé annak a tanulmánynak az eredményeit, amely a léböjt egészségre gyakorolt hatásait vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy egy háromnapos léböjtkúra hogyan hat a bél mikrobiótájára (a bélrendszer mikroorganizmusainak összességére), a súlyvesztésre és a testösszetételre. A kutatás szerint a résztvevőknek nemcsak sikerült fogyniuk, de a súlyvesztés tartósnak is bizonyult, sőt javult a bélflórájuk. Talán nekünk is épp erre van szükségünk, hogy nagy ünnepi lakomák után visszanyerjük a formánkat? Szabó Adrienn, a Funky Forest dietetikusa összegyűjtötte az év eleji léböjtkúrákkal kapcsolatos legfontosabb tévhiteket és tényeket. Őszinte és gyakorlatias tanácsok következnek a szakembertől!

Fotó: Getty Images

Az éhezés a mai nyugati társadalmakban kevéssé ismert jelenség, mert napjainkban folyamatosan eszünk. Amint minimális kellemetlenséget tapasztalunk, azonnal rohanhatunk egy kisboltba, rendelhetünk, nyithatjuk a hűtőt, noha számos – állatokon és embereken végzett – vizsgálat rámutat a kisebb éhezés, böjtölés jótékony hatására. A rövidebb ideig tartó kalóriamegvonásnak több pozitív hatása is van, például segíti a DNS-helyreállító funkciókat és csökkenti a gyulladásos aktivitást, ami a legtöbb krónikus betegség hátterében áll. 

Mi a léböjtkúra? 

A léböjt azt jelenti, hogy teljes koplalás helyett a napi energiabevitel biztosítása céljából víz, fekete kávé, natúr tea és híg leves mellett egyéb energizáló folyadékok, például zöldség- és gyümölcslevek is fogyaszthatók. Ahogy az elnevezés is sugallja, ez egy kúra, tehát egy szűkebb, egészen konkrét időszakhoz köthető tevékenység. Tudhatjuk, bármilyen kúrát végzünk, a hatás elillan, ha utána visszatérünk a régi kerékvágásba.

Mennyit kell inni a léböjt során vagy egy normál életmódban? 

Nincs általános szabály, hogy mennyit kell egy nap alatt inni, de félreértés, hogy 1,5 liter bármire is elég, pláne nem a megfelelő hidratáltság elérésére. Bátran mondjuk, hogy mindenkinek a három liter felé kell tendálnia a hidegebb évszakok során, a tikkasztó nyári időben pedig az öt liter sem extrém.

A folyadékforrás lehet víz, gyógynövény, gyümölcs, zöld vagy fekete tea, 100%-os gyümölcs- és zöldségpréslé, smoothie, leves.

Ihatunk gyümölcsleveket is

Ha valaki aggódik, hogy sok a cukor a gyümölcslevekben, smoothie-kban, ne tegye: azokban a gyümölcslevekben, amelyek címkéjén az szerepel, hogy 100%-os, nincs hozzáadott cukor, 1% sem, mert akkor máris csak 99% lehetne a gyümölcs. 

Hízlal a gyümölcscukor?

Nem, önmagában semmi nem hízlal és nem is fogyaszt. Ha a kalóriabevitel magasabb, mint a napi energiaigényünk, és mondjuk gyümölcsből származik a hiperkalorizálás, akkor az hosszú távon szerepet játszhat trigliceridszint emelkedésben, de erre a gyakorlatban igen kevés példát lehet látni. Sokkal inkább a finomított cukro, és a kényelmi termékekben található glükóz-/fruktózszirup lehet ártalmas a lipidértékekre, és ezek jelenhetnek meg zsírként a májban, így életmódváltás során, amikor a folyadékbevitelünket tervezzük, bátran válasszunk jó minőségű, valódi gyümölcs és zöldség présleveket, smoothie-kat, a szakmai ajánlásokat figyelembe véve kb. napi két dl mennyiségben.

Mire hat valójában a léböjtkúra? 

Van, aki erre az időszakra táborba vonul, szabadságot vesz ki, figyelmet szentel a regenerációra, masszázsra megy, wellnessélményre fizet be, bőrradírozást végez, légzőtornázik – máris láthatjuk, hogy önmagában ez a dedikált idő, amit az egészségünknek szentelünk, a javunkra válik. Vajon mi hat ilyenkor? A kuruzslókoktélok vagy a hétköznapokból való kiszakadás és a kisebb stressz, mely már önmagában is gyulladáscsökkentő? A kérdés költői, az utóbbi sokkal hatékonyabban támogatja a szervezet betegségmegelőző és egészségfenntartó folyamatait. 

  • A léböjtkúrának fontos része az alkoholtilalom. Amennyiben ez a böjtölő számára változás, ennek is markáns pozitív hatása lesz testünkre és szellemünkre. 
  • A léböjtkúra során csökken a sokszorosan feldolgozott, kényelmi ételek, a zsírdús fogások mennyisége, így az emésztőtraktus leterheltségének csökkentésén keresztül valós érzés, hogy energikusabbak lehetünk. 
  • A rosszabb minőségű ételek helyett beiktatott jó minőségű, valódi zöldség- és gyümölcstartalmú levek fogyasztására irányított fókusz egy extra fitonutriens bevitelt eredményezhet, melynek szintén van pozitív hatása, de erre egyébként mindennemű böjt nélkül is összpontosítanunk érdemes, csak épp nem a diétára jellemző végletességgel és kizárólagossággal.

Hogyan csináljuk a léböjtkúrát? 

Jókedvvel! Ha 1-2 napnál hosszabban és nem jókedvből fakadóan végezzük a sanyargatást, az egy lelki teher, a jelentős kalóriadeficit pedig stressz lesz a szervezet számára.

Ha kiéheztetjük magunkat egy léböjtkúrával, akkor megint oda jutunk, hogy a diétánk többet árt, mint használ.

Ekkor pedig az egész böjt mind fiziológiásan, mind lelkileg kontraproduktívvá válik. Csalódhatunk magunkban, az akaraterőnkben, és az egészséges életmódban, holott a kúráknak épp semmi köze az egészségtudatossághoz, a feladásunknak pedig semmi köze a gyengeséghez, inkább jó pont, hogy figyelünk arra, hogy szervezetünk sztrájkol az éheztetés ellen. Az energiahiánytól enerváltak leszünk, ebben az állapotban edzeni pedig nagyon erős sérülésveszélyt hordoz magában.

(Lé)böjt és fogyókúrák helyett kiegyensúlyozott étrend

Jogosan merül fel a kérdés, ha a léböjt és más drasztikus fogyókúrák nem működnek, mi a megoldás? Titok itt sincs: a kulcs a tudatosság, a tervezés és a kiegyensúlyozott étrend. 

Kiemelt kép: Getty Images