Egy magyar kutatás szerint a kutyák felismerik az anyanyelvüket

És azt is tudják, hogy mikor halandzsázunk.

Magyar és mexikói kutatók a NeuroImage című szaklapban tettek közzé egy tanulmányt, amely szerint a kutyák agya képes felismerni a beszédet, és különbséget tenni a különböző nyelvek között.

Mivel a családban élő kutyák egész életük során folyamatosan ki vannak téve az emberi beszédnek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézet Etológiai Tanszékének kutatói úgy döntöttek, hogy a beszédészlelés ismeretlensége miatt megvizsgálják, milyen mértékben képesek erre.

Ha például egy család az Egyesült Államokból Kínába költözik, vajon a kutya képes lesz-e megérteni a kínai nyelvet? Tudja, mikor beszélünk magyarul hozzá, mikor németül, és mikor gügyögünk értelmetlenül? Hasonló kérdésekre keresték a választ a kutatócsoport tagjai, akiket Laura Cuaya vezetett. Ő néhány éve Mexikóból költözött Budapestre Kun-kun nevű, 8 éves border collie-jával, és érdekelni kezdte, hogy az állat mennyire tudja megkülönböztetni egymástól a két nyelvet.

Kép: Getty Images

Meglepő eredmény

„Azt találtuk, hogy többet tudnak az emberi nyelvről, mint amire számítottam – nyilatkozta a a tanulmány Cuaya az NBC-nek. – Minden bizonnyal ez a képesség, hogy állandóan szociálisan tanulnak, előnyt jelent számukra mint fajnak – jobban megértik a környezetüket. Úgy tűnik, hogy

a kutyák a gazdáik anyanyelvét az alapján ismerik fel, ahogy az összességében hangzik, mivel a kísérletek során nem használtunk olyan szavakat, amelyeket a kutyák ismerhettek volna.

Azt találtuk, hogy a kutyák agya képes felismerni a beszédet, és megkülönböztetni a nyelveket mindenféle kifejezett tréning nélkül – tette hozzá. – Azt hiszem, ez is azt tükrözi, hogy a kutyák mennyire az emberre vannak hangolva.”

A kis herceget használták

A kísérletben összesen 18 kutya vett részt, akiket a kutatók funkcionális mágneses rezonanciás képalkotással (MRI) vizsgáltak. „A beszédkavarás torzítja a beszédre és az adott nyelvre jellemző hallási szabályszerűségeket, de a spektrális hangjelzéseket érintetlenül hagyja – áll a tanulmányban. – Feltételeztük, hogy ha a kutyák képesek kivonni a beszéd és egy ismerős nyelv hallási szabályszerűségeit, akkor a természetes beszéd vs. titkosított beszéd, valamint az ismerős vs. ismeretlen nyelv esetében is eltérő agyi aktivitási mintázatok lesznek” – idézi a Newsweek.

A kutyaagy beszédfelismerő és nyelvi reprezentációs képességének tesztelésére a kutyáknak magyar és spanyol nyelvű természetes és kódolt beszédet tartalmazó algoritmust mutattak be. Magyarul 16 kutya „beszélt”, míg a spanyolul kettő. Az „ismeretlen nyelv” minden kutya számára ugyanaz volt, és az azokat – többek között portugál és svéd – beszélő emberek sem a magyar, sem a spanyol nyelvet nem ismerték. 

Kép: Getty Images

Kísérleteik során Cuaya és kollégái egy magyar és egy spanyol anyanyelvű beszélővel olvastattak fel mondatokat A kis herceg 21. fejezetéből, miközben a kutyák a szkennerben voltak. A szöveg és a felolvasók ismeretlenek voltak a kutyák számára.

A kutatók szerint a két nyelv, a magyar és a spanyol esetében eltérő aktivitási mintázatokat találtak a kutyák agyában, az idősebb kutyáknál nagyobb különbség mutatkozott az ismerős és az ismeretlen nyelvekre adott válaszok között, ami azt bizonyítja, hogy több időt töltöttek az adott nyelvi környezetben.

Mi a tanulság a gazdik számára?

„Mint azt már sok gazdi tudja, a kutyák szociális lények, akiket érdekel, hogy mi történik a szociális világukban – magyarázza Cuaya. – Eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák tanulnak a környezetükből, még akkor is, ha nem tanítjuk őket közvetlenül. Szóval folytassuk a kutyák bevonását a családi életbe, és adjunk nekik lehetőséget a további tanulásra.”

Forrás: NBC, newsweeek.com, news18.com Kiemelt kép: Getty Images