Egy új kutatás szerint a gazdik nyolcvan százaléka rosszul érzi magát a kegyes hazugságok miatt is.

Melyik gazdival ne fordult volna elő, hogy jutalomfalatba kényszerült rejteni a gyógyszert, vagy azt mondta a kis kedvencének, hogy sétálni viszi, miközben az állatorvoshoz akarta vinni? A OnePoll online közvélemény-kutatásra specializálódott cég a 24 órás online állatorvosi rendelést tartó Vetster megbízásából végzett kutatást, amelyből az derült ki, hogy az ilyen kegyes átverésektől az állattartók nagy részének lelkiismeret-furdalása támad. És hogy miért érzik magukat bűnösnek? Mert hazudtak. A megkérdezettek nyolcvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy bűntudata van, ha valamiért be kell csapnia négylábú barátját.

Fotó: Getty Images

A kutatás, amelyben kétezer gazdi vett részt, arra is fényt derített, hogy az állattulajdonosoknak majdnem a fele (43 százalékuk) nem mindig őszinte a kis kedvencével. 38 százalékuk számolt be arról, hogy amikor az állatot orvoshoz viszi, úgy tesz, mintha a parkba mennének sétálni, míg

hetven százalékuknak szent meggyőződése, hogy a négylábúak felismerik, ha hazudtak nekik.

Sőt volt olyan válaszadó is, aki szerint elég csak ránéznie a kedvencére, hogy tudja „rossz szülő” volt. Az árulkodó jelek között említették a megkérdezettek, hogy az állat elutasította a simogatást (hatvan százalék), hogy levegőnek nézte a gazdáját (56 százalék), és hogy csalódottság tükröződött a tekintetében (55 százalék). A kutatás eredményei szerint a hüllők 69 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak sértődötté, mint a kutyák és más nagytestű emlősök (mint például a lovak vagy a kecskék), és bármely más háziállatnál hajlamosabbak elutasítani ilyenkor a jutalomfalatokat.

Fotó: Getty Images

A tapasztalt gazdik azt is jól tudják, hogy nehéz ilyenkor a hűséges társunk bizalmát visszanyerni. Az ominózus kutatás szerint a válaszadók 57 százaléka extra jutalomfalatokkal próbálja újra magához édesgetni kedvencét, 55 százalék a simogatásra és a hasvakarásra esküszik, míg 48 százalék a kegyes hazugságokat több játszással próbálja ellensúlyozni. „Akárcsak a szülők, a gazdik is gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon mindent megtesznek-e a kedvencükért – magyarázta dr. Sarah Machell, a Vetster orvosigazgatója. – Leginkább az együtt töltött idő az, amelyet sokszor kevésnek éreznek az állattulajdonosok.”

Fotó: Getty Images

És annak ellenére, hogy a kutatás résztvevőinek zöme szinte bármit megtenne azért, hogy a kisállatuk megbocsásson nekik,

nyolcvan százalékuk úgy véli, a négylábú előnyt kovácsol a gazdi bűntudatából.

A válaszadók 56 százaléka tapasztalta már, hogy a kedvence betegséget színlelt azért, hogy magára irányítsa a figyelmet, 58 százalék pedig be is dőlt nekik. A lelkiismeret-furdalás egyébként kölcsönös érzés, az állattartók 56 százaléka úgy látja, a kisállatok is megbánást tanúsítanak, ha tönkretesznek valamit a lakásban – például, ha eltörnek valamit (53 százalék), vagy ha olyan helyre pisilnek, ahová nem lenne szabad (52 százalék). A gazdik már a négylábú nézéséből, leszegett fejéből és testtartásából tudják, hogy valami rosszat tett.

Kiemelt kép: Getty Images