Tudtad, hogy már napi 15 perc sétával is kreatívabb és boldogabb lehetsz?

Ráadásul erősítheti a csontokat, és szebb álmokat is hozhat a rendszeres gyaloglás.

Sokan azért nem szeretnek sportolni, mert semmi kedvük edzőterembe menni, vagy egyszerűen nem engedhetik meg maguknak az alap sportruházatot, otthoni fitnesz-kellékeket. A gyalogláshoz egyik sem szükséges – még a cipő is szabadon választható, a lényeg, hogy kényelmes legyen –, mégis számos egészségügyi előnnyel jár. Nemcsak a felszerelésen spórolhatsz a sétával, de miatta a gyógyszerekre is kevesebb pénzt költhetsz: a Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az egyesült államokbeli személyek, akik rendszeresen mozognak, összességében dollármilliókat spóroltak meg az egészségügyi költségek terén összehasonlítva azokkal, akik semmilyen sportot nem űznek.

Sétálni egyedül (is) jó! Nem véletlenül mondjuk, hogy „megyek, kiszellőztetem a fejemet”, hiszen remekül ki lehet fújni a fáradt gőzt a lépések tempójában.

A séta remek alkalom arra, hogy távol az elektromos kütyüktől, az otthon és a munkahely zavaró tényezőit hátrahagyva találkozz a szeretteiddel (ráadásul még mindig ez a legbiztonságosabb mód is).

Legalább mindent megbeszélhetsz velük, amit egyébként otthon, a kanapén fekve tennél telefonon keresztül. Már csak egy jó cipő hiányzik, és kezdődhet az új életmód! De hogy biztosan meggyőzzünk, elmondjuk azt is, mit nyerhetünk még a sétával a spóroláson a közösségi élet kiterjesztésén kívül.

A zen legyen veled!

Emeld fel a kezed, ha stresszes vagy! Nem meglepő, ha jelentkeztél, ugyanis a legtöbben stressz-medencében úszunk nap, mint nap, ami súlyosan károsítja a mentális- és fizikai egészséget. A The American College of Allergy, Asthma and Immunology szerint már 10 perc séta ugyanolyan hatékony lehet a szorongás és a depresszió csökkentésében, mint egy 45 perces edzés. A mozgás ugyanis kiüríti a kortizolt, vagyis a stresszhormont a szervezetből, és segíthet az aggodalmak visszaszorításában.

Kell az agynak!

Hivatalosan is bizonyított, hogy a séta az agynak is jót tesz. A New Mexico Highlands University (NMHU) kutatói felfedezték, hogy miközben a séta során a láb a talajra érkezik, azzal nyomáshullámokat küld az artériákon keresztül az agyba, segítve a vérellátást. Sőt, a rendszeres gyaloglás csökkenti a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór és más típusú demencia kialakulásának kockázatát. 

Zzzzz!

Nyolc órát aludni az egyik legfontosabb dolog, amit egészséged érdekében tehetsz, de könnyebb mondani, mint betartani. Szerencsére egy gyors séta ebben is a segítségedre lehet. A Sleep Foundation szerint a kutatók arra jutottak, hogy akik rendszeresen űznek könnyebb sportokat – beleértve a sétát is – gyorsabban merülnek álomba, és jobb minőségű alvást produkálnak, mint azok, akik erőteljes testmozgást végeztek vagy súlyt emeltek.

Amikor igazán jó a reggel… (Fotó: Getty Images)

Csontokban is erős

Lehet, hogy a csontsűrűség nem a séta egyik legizgalmasabb egészségügyi előnye, de annál fontosabb. Az erősebb csontozatú emberek ritkábban szenvednek csontritkulásban és az ezzel járó problémáktól, mint például törések, rokkantság. Az American Bone Health Association szerint a tánc, a futás és a gyaloglás a legjobb módja, hogy erős, egészséges csontokkal büszkélkedhess. A kutatók úgy találták, hogy a több mint hat hónapig tartó sétaprogramok jelentős és pozitív hatásokkal jártak a csípőcsont csontsűrűségében.

Boldogság, gyere velem!

Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint,

ha rossz napod van, csak kelj útra, ugyanis a séta azonnal javíthat a hangulatodon – különösen, ha kimész a szabadba.

Azok a kutatásban résztvevő alanyok, akik átlagosan 200 percet sétáltak hetente, magasabb energiaszintről, jobb érzelmi egészségről és kiegyensúlyozottabb társadalmi életről számoltak be, mint azok az emberek, akik hetente csak 150 perc mérséklet testmozgást, sportot végeztek.

Irány a szabadba! (Fotó: Getty Images)

Kreatívabb gondolatok

Elakadtál a munkában vagy nem találod a megoldást egy magánéleti problémára?

Tegyél egy gyors sétát a háztömb körül, ugyanis a Stanford Egyetem egyik tanulmánya szerint a gyaloglás 60 százalékkal növelheti a kreatív teljesítményt.

Mindegy, hogy a gyaloglás belső- vagy külső helyszínen történt, a megfigyelés alapján a kreatív lendület a séta után is kitartott. (Biztosan nem véletlenül folyt sétálva a tanítás Platon iskolájában az Akadémoszban.)

Megelőzésből is ötös 

Általában a testmozgás, mint műfaj, már önmagában egy csodaszer, ugyanis számos betegséget megelőzhetünk vele, és ez alól a séta sem kivétel. Rendszeres gyaloglással csökkenthető az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a szívbetegség, szélütés, 2-es típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések. Igazi „megelőző gyógyszer”, ami könnyen beiktatható a mindennapokba és még csak recept sem kell hozzá.

Kiemelt kép: Getty Images