II. Erzsébet királynő nem túl elegáns ajándékot ad alkalmazottainak karácsonyra

A brit királyi család anyagi helyzetére sem volt jó hatással a járvány, így az ajándék meglehetősen gazdaságos lesz.

Az orvosai által nemrég kényszerpihenőre küldött II. Erzsébet brit királynő minden évben megajándékozza munkatársait (számuk 1500 körül jár) karácsonykor. Ezt egyébként magánvagyonából teszi, és az ünnepségnek, amely során személyesen adja át a kis csomagokat a Buckingham-palotában és a windsori kastélyban, mindig fix helye van a brit sajtóban. A tavalyi a koronavírus-járvány miatt elmaradt, idén azonban megtartják, legalábbis egyelőre úgy tűnik. Az ajándékozást II. Erzsébet nagyapja, V. György kezdte el, és mint hagyományt, természetesen muszáj életben tartani. Az uralkodó ilyenkor mindig a karácsonyi puding nevű édességet adja a munkatársaknak, ami mellé egyéb apróság, például pezsgőspohár vagy képkeret, illetve egy üdvözlőkártya is jár. Ez a puding nem az általunk ismert puding, hanem a tradicionális brit karácsonyi sütemény, amit különféle aszalt és kandírozott gyümölcsökből, zsemlemorzsából, tojásból, brandyből, fűszerekből és citrushéjakból készítenek, és egyébként húsok mellé is fogyasztják. 

Gazdaságos ajándék

Az elmúlt évtizedekben a karácsonyi pudingok valamelyik luxusverzióját kapták az alkalmazottak, például a Harrods áruházból vagy a Fortnum & Masonből, idén azonban a járvánnyal kapcsolatos költségcsökkentések miatt a 6 fontos (kb. 2600 Ft) Tescós verzióra esett a választás. (Van egy olyan érzésünk, hogy ez a tény igencsak megdobja majd az áruházlánc karácsonyi pudingjának eladásait.) A költségcsökkentésre egyébként azért van szükség, mert a járvány a királyi családot is megviselte, Sir Stevens kincstárnok tavaly ősszel azzal számolt, hogy a járvány miatt 2022-ig 15 millió font (kb. 6 milliárd forint) bevételtől esik el a kincstár.

A britek híres karácsonyi pudingja (Fotó: Getty Images)

Tavaly a legtöbb megszokott karácsonyi programot le kellett mondania királyi családnak a járvány miatt, pedig az volt az utolsó karácsonyuk Fülöp herceggel, aki idén áprilisban, 99 éves korában elhunyt. Hogy idén hogyan fog kinézni a királyi család karácsonyi ünneplése, azt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy Harry és Meghan – akik jelenleg Kaliforniában élnek gyerekeikkel, Archie-val és Lilibettel – visszatérnek-e az ünnepre.

Kiemelt kép: Steve Parsons – WPA Pool/Getty Images