Jó, ha tudjuk, hogy a Central Park környékének látványát egy felvidéki születésű magyar építész határozza meg - cikk a Nők Lapja Enteriőr 2021/2. számából.

Hatalmas, mégis szép házai a New York-i városkép meghatározó épületei. A bennük lévő lakások pedig a legdrágábbak közé tartoznak, így nem meglepő, hogy a lakók névsorában Diane Keatontól Dustin Hoffmanig rengeteg sztár megtalálható. 

A CBS sztárja, Goodman Ace is a Ritz Tower lakója volt

New Yorkot az is ismeri, aki még sosem tette a lábát az amerikai földrészre. Mi mindenre jók a filmek…! Bár a mozi fővárosa Hollywood, a legtöbb amerikai fi lm mégiscsak New Yorkban játszódik. Az ember (a néző…) pontosan tudja, milyen az Empire State Building tetőterasza vagy a jégpálya a Central Parkban, érzi a magasvasút kavarta szelet és a mustár meg a ketchup illatát a hot dog árusok közelében. De azt vajon hányan tudják, hogy a képekről, filmekből jól ismert jellegzetesen New York-i épületek tekintélyes részét egy magyar tervezte? Ugye nem? Pedig Róth Imre nevét akkor is érdemes megjegyezni, ha odaát őt Emery Rothként ismerik. És tisztelik! A magyar építész tervezte meg a város több ikonikus épületét, felhőkarcolókat, hoteleket, különösen a Central Park közvetlen környezetének kialakítása fűződik a nevéhez. Házaiban világsztárok laktak és laknak, mert ma is ezek számítanak a legdrágább lakásoknak a városban.

Róth minden stílusban otthonosan mozgott, biztos tudással és kiváló ízléssel vegyítette a klasszikus európai stílusokat egy modern, feltörekvő társadalom motívumaival és nagy adag praktikummal. Ezek együtt tették egyedivé épületeit. Tipikus amerikai sikertörténet az övé, bevándorlóként a nulláról indult, onnan emelkedett a legsikeresebbek közé. Gyerekként szállt partra az Újvilágban, nem volt senkije és semmije, vagyis az ő története is filmre kívánkozna… Tanult és dolgozott, céget és családot alapított, ez a cég később a legjelentősebb amerikai építészirodák közé emelkedett. A World Trade Center tervezésében is részt vett a vállalat, akkor már a fiai és a család új generációja dolgozott benne.

Lekerekített élek, európai elegancia New Yorkban

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .