Vigyázat, a kánikula különösen megterheli a kismamákat és a kisbabákat!

A kánikula az egészséges felnőtt szervezet számára is megterhelő, hát még a kisbabákra és a várandós nőkre! Mégis mit tehetünk, ha mi is kismamák vagy kisgyerekes szülők vagyunk? Az első szabály, hogy 10 és 16 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a napon – figyelmeztet a Magyar Védőnők Egyesülete.

A nyári hónapokban egyértelműen a szabadba vágyunk, a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezik az olyan szórakoztató szabadtéri programokat, mint a strandolás vagy a kirándulás, ez az időszak azonban veszélyeket is hordoz magában

A tikkasztó hőség a várandós nőkre különösen nagy veszélyt jelenthet egy 2019-es átfogú tanulmány szerint, amelyet a brit Nature Research tudományos lapkiadó tett közzé. A kutatók, akik 56 millió születési adatot vizsgáltak meg, arra az eredményre jutottak, hogy a kánikula növeli a koraszülés kockázatát, ezáltal pedig a fejlődési rendellenességek valószínűségét is. Ahogy írják,

azokon a napokon, amelyeken a hőmérséklet elérte a 32 Celsius-fokot, 5 százalékkal nőtt a születések száma,

viszont egyértelműen kirajzolódott az is, hogy a magas hőmérséklet veszélyes mellékhatásainak háromnegyede enyhíthető a légkondicionálóhoz való hozzáféréssel. A The BMJ orvostudományi folyóirat 2020-as cikkében pedig – amely 70 olyan tanulmányt vetett össze, amelyek a várandósság és a klímaváltozás összefüggéseit vizsgálták – az egyre gyakoribb tartós hőséget más komoly problémákkal is kapcsolatba hozták: a koraszülések száma 15 százalékkal, a halvaszületéseké 5 százalékkal növekedhet, ha a klímaváltozás miatt az átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokot emelkedik. A vizsgált tanulmányok nagy része szerint továbbá van összefüggés az alacsony születési súly és a kánikula között, sőt a spontán vetélések száma is magasabb lehet ilyenkor.

Reggeli ügyintézés és bőséges folyadékbevitel

Mindezen kockázatok minimalizálásának érdekében a kismamáknak a halaszthatatlan elintéznivalókat, bevásárlást érdemes a reggeli órákra időzíteni, illetve otthon is megteremteni a lehető legkomfortosabb körülményeket. „A magzat számára a legfontosabb, hogy a nagy melegben a kismama is megőrizze jó közérzetét – mondja Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE ) elnöke. –  Néhány egyszerű módszerrel enyhíthetők a nyári hónapok izzasztó és nehezen viselhető körülményei. Otthon a legegyszerűbb a jó komfortérzet megteremtése, hiszen lenge öltözékben, bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel és a lakás hűsítésével a hőguta, a rosszullét és a has keményedése is elkerülhető.”

Fotó: Getty Images

Hűs szobában könnyebb az alvás, de azért
óvatosan a légkondival!

Forróságban, nagy pocakkal nem egyszerű álomra hajtani a fejünket, de a nyári kánikula a kisbabák alvásidejébe is belezavarhat. Ebben az időszakban a csecsemők és a kisgyerekek gyakrabban ébredhetnek, nyugtalanabbul alhatnak.

Ha a lakásban van klíma, akkor érdemes a babszobát és a gyerekszobát még alvásidő előtt lehűteni, hogy ne érje közvetlenül a hideg levegő a kicsiket.

Ha nem klimatizált az otthonunk, akkor javasolt napközben besötétíteni és éjszaka szellőztetni, illetve egy alacsonyabb fokozaton működtetett ventilátor is megoldást jelenthet. A meleg nyári éjszakákon nem kell felöltöztetni a kisbabákat, elegendő lehet a pelenkán kívül egy vékony felsőt vagy bodyt rájuk adni, a legtöbb esetben takaróra sincs szükség, elég lehet egy textilpelenka vagy párnahuzat helyette. 

Napvédelem kicsiknek és nagyoknak

„A felnőtteknek sem ajánlott 10 és 16 óra között közvetlen napfényen tartózkodni, és ez a napszak még veszélyesebb lehet a kisbabákra és kisgyermekekre nézve – hívja fel a figyelmet a MAVE elnöke. – A napfény elleni védekezésük gyengébb, mint a felnőtteké, mivel bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, így a nyári időszakban ajánlott őket 50+ faktorszámú fényvédő krémmel védeni.”

A csecsemő bőrét fél éves koráig célszerű teljesen megóvni a közvetlen napsugárzástól, ezért strandon, kültéri programokon a kisbaba lehetőleg mindig legyen árnyékban vagy leárnyékolt babakocsiban.

„A várandós kismamák esetében is alapvető dolog, hogy nem szabad sok időt a napon tölteni, a pocakot pedig nem érheti közvetlenül égető napfény

– magyarázza Kéninger Vivien, a Pelenka.hu ügyfél és brand managere. – Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kismamák és az anyukák egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fényvédelemre, mert a tavaszi időszaktól kezdődően nagy mértékben megnövekszik a kereslet az ilyen jellegű termékek iránt.”

Fotó: Getty Images

A fényvédelem mellett a nagy melegben különösen oda kell figyelni a csecsemők és a kisgyerekek öltöztetésére is. A szülők hajlamosak lehetnek túlzásokba esni az öltöztetést illetően, amit a legtöbb csecsemő nehezen visel. Figyelmeztető jel lehet a túlöltöztetésre, ha a csecsemő nyűgös, nyugtalan, láthatóan nem érzi jól magát. A komfortos sétára, levegőzésre a reggeli és az esti órák lehetnek alkalmasak.

Nem szabad túlitatni a kisbabákat

A felnőttek és a gyerekek esetében is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele egész évben, de a kánikulában a szülők hajlamosak lehetnek túlzásokba esni ezen a téren is.

„Az anyatejes, igény szerint szopatott kisbabáknak nincs szükségük plusz folyadékbevitelre, azonban a tápszerrel táplált csecsemőket, illetve a hozzátáplálás időszakában lévő kisbabákat fontos rendszeresen víznemű folyadékkal is itatni”

– hangsúlyozza Csordás Ágnes Katalin. „A nyári forróságban a kisbabákat (akik már a hozzátáplálás időszakában vannak) és a kisgyerekeket érdemes felforralt, majd lehűtött vízzel, babavízzel vagy baba gyümölcsteával kínálni, amit esetenként lédús gyümölcsökkel is ki lehet váltani” – teszi hozzá Kéninger Vivien.

Amire tehát kiemelten ajánlott odafigyelni a kánikula alatt:

  • A megfelelő folyadékbevitel
  • Tartózkodni a közvetlen napfénytől
  • Sosem szabad kisbabákat és gyermekeket autóban hagyni!

  • A bőr védelme
  • A megfelelő öltözék
  • A pihentető alvás körülményeinek megteremtése
  • Szellőztetés és a klíma szabályozott használata

(Kiemelt kép: Getty Images)