Óriási tabu a férfiakat érő abúzus, amiről beszélni kell! A Nők Lapja Évszakok 2021/02. számának cikke.

A szexuális erőszak mindig része volt a világnak – de hogy ennek férfiak is az áldozatai lehetnek, arról jóval kevesebbet hallunk. Pedig a felmérések szerint élete során minden hatodik férfi megtapasztalja. Bár ez a szám jóval kisebb, mint az érintett nőké, egyáltalán nem elhanyagolható. Hogy miért nem találkozunk vele mégis gyakrabban? Fodor Marcsi járt utána.

A témát óriási titkolózás övezi, ami főleg azért nagy baj, mert az áldozatok így nem kapnak segítséget, pedig erre nem csak a nőknek, a férfiaknak is szükségük lenne. Így történhet meg, hogy bár a nőket érő inzultusokat mindenki elítéli, a férfiakkal szembeni támadásokról egészen mást gondol a társadalom nagy része.

Egy törékeny nő nem is képes rá?

Amikor a hírekben azt olvassuk, hogy a huszonéves tanárnő megerőszakolt egy tinifiút, akkor a férfi kommentelők döntő többsége jól megjósolhatóan azt fogja mondani, milyen szerencsés is a srác, és bárcsak nekik is lett volna annak idején egy ilyen bevállalós tanár nénijük. Különben is, a „normális férfi ” mindig kívánja a szexet, nem? Hát, nagyon nem.

A szexuális erőszakban ugyanis nem a szex a lényeges szó, hanem az erőszak. A nem az akkor is nem, ha egy férfi mondja. Ám amikor az erősebb nem képviselője tiltakozik, hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Ezért nem tartják sokan nemi erőszaknak A Bridgerton család című sorozat botrányos jelenetét, amikor a főhős megszakított közösüléssel akar védekezni a gyermekáldás ellen – a nő azonban felülre kerekedik, és nem száll le a férjéről, annak kifejezett tiltakozása ellenére sem. Ha a szereposztás fordított lenne, és a férfi mondjuk aktus közben levenné a gumit magáról, hogy teherbe ejtse a partnerét, akkor mindenki felháborodna. Ám mivel a sorozatban egy törékeny, csinos szőke nő teperi le az izmos, erős férfi t, ez a tett senkit sem botránkoztat meg.

Hasonló történt a 40 nap és 40 éjszaka című filmben, amikor a szexmániás férfi elhatározza, hogy 40 napig nem fekszik le senkivel. Természetesen akkor találkozik élete szerelmével, és az önként vállalt szexböjt jó néhány vicces jelenethez vezet. De az igazi csúcspont, amikor a férfi már annyira nem bízik a vágyaiban, hogy az ágyhoz bilincseli magát. Ekkor jelenik meg az exbarátnő, aki fogadásból a férfi fölé kerülve ráveszi őt a behatolásra. Ez persze a filmben nem erőszakként van értelmezve, hanem megcsalásként, és a végén a férfinak bocsánatot kell kérnie a szerelmétől, amiért lefeküdt egy másik nővel – noha nemhogy nem ő kezdeményezte az aktust, de kifejezetten tiltakozott is ellene. De hát ki hitt volna neki? Ki venné komolyan az ő panaszát? Hiszen „közismert tény”: a férfiakat a nők nem tudják megerőszakolni. Ha erekciójuk van, pláne magömlésük – ami egyébként fiziológiai reakció, nem beleegyezés –, akkor ne panaszkodjanak.

Tévutak és sztereotípiák

Nem véletlen hát, hogy a férfiak hasonló esetekben szinte soha nem mennek a rendőrségre. Attól félnek (és teljesen jogosan), hogy sem a hatóság, sem a bíróság, de még a legjobb barátaik se vennék komolyan, ami történt velük.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
További sztereotípiák a cikk folytatásában, amikről fontos beszélni.
Mi a helyzet a háborús helyzettel és az ott átélt erőszakformákkal?
Miért lenne fontos, hogy a férfiak is merjenek beszélni az őket ért abúzusról?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .