„Jó lenne, ha mernénk önmagunk lenni” – Interjú Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal

Szorongások, elvárások, kék csirkék és Beyoncé - önismereti kérdések és válaszok Dr. Almási Kittivel a Nők Lapja Pszichológia 2021/1. számából.

A járványnak és a kényszerű elzártságnak jelentős negatív pszichés hatásai lehetnek. Mit tapasztalsz, milyen új típusú problémákat hozott magával a pandémiás helyzet? 
– A bizonytalanság és a bezártság melegágya a hangulati hullámzásnak és a szorongásos zavaroknak. Nem egybecsengők az információk, amiket kapnak az emberek a vírus keletkezéséről, az sem kiszámítható, kit mennyire súlyosan érint, mennyi időre véd az oltás, mikor kapjuk meg, és ellentmondásos hírek jelennek meg azzal kapcsolatban, hogy annak lehet-e váratlan következménye. Egyre többen rettegnek a komolyabb tünetektől is, van, aki hipochondriába csúszik, de sokakat érint a pánikbetegség, az alvászavar, az étvágy megváltozása is. Kiszolgáltatott helyzetben még inkább a vágyaink vagy a félelmeink uralják a gondolkodásunkat. Előbbinél azt halljuk meg, hogy a legtöbben enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így megnyugodhatunk, míg ha a félelmeink irányítanak bennünket, akkor a rémhírekre hegyeződünk ki és rettegünk.

– Melyik korosztályt érintette leginkább?
– Főleg a fiatalokat, hiszen önmaguk keresése, a társasági élmények és az első kapcsolati szárnypróbálgatások helyett sokáig a szorongásaikkal voltak összezárva, és nem voltak külső impulzusok, amik segítették vagy megerősítették volna őket. Ez érzelmileg beszűküléssel és az örömkészség elvesztésével járhat. Nemzetközi kutatások szerint a reménytelenség miatt gyakrabban gondoltak öngyilkosságra is. Emellett mindent, amit nem lehetett, az online térben próbáltak pótolni. Ismeretlenekkel keresték az intimitás lehetőségét, ezért az ismerkedés gyakran kapott erotikus színezetet. A másik csak egy vászon, amire rávetíthetik az érzéseiket, akár a valakihez tartozás illúzióját is. A környezetemben úgy láttam, a pótcselekvések helyett többet segített, ha a kamasz időnként elhívott egy-két barátot egy nagy sétára, persze csak ha mindenki tünetmentes volt.

– Ez nyilván a felnőtteknek is segíthet, hiszen sokan még most is home office-ban dolgoznak. Hogy oldhatjuk még a szorongásunkat?
– Egyéni szinten kell megnézni, kinek mi hoz megnyugvást, mitől fogja azt érezni, hogy ő irányít, vagy legalább valamelyest ő tartja kézben a dolgokat. Van, akit az nyugtat meg, hogy a házhoz rendelt árut is csak maszkban, kesztyűben veszi át, míg más vitaminnal, sporttal, tisztítókúrával erősíti az immunrendszerét, hogy elkerülje vagy könnyebben vészelje át a betegséget.

– Amikor az egyik lányom meglátta a Ki vagy te? című új könyved borítóját, azt mondta: ő a középen lévő „kék pingvin”, mert szerinte tök jó másnak kinézni, mint a környezete.
– Ez nagyon cuki. Én kiscsirkéknek hívom őket, ahogy a lányaimat is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mitől függ az, hogy valaki mer önmaga lenni, míg másnak az a komfortos, ha beleolvad a környezetébe?
A megfelelési kényszerek hogyan befolyásolják a párválasztásunkat?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .