Elfogadás, önelfogadás... A Nők Lapja Szépség 2021-es tavaszi számának cikke.

Elvis-poszter a falon, művészeti szakkör már az általános iskolában: a szépség mindig központi helyen állt az életében. Állandóságról és változásról, ideálokról és elfogadásról beszélgettünk.

Számodra mit jelent a szépség?

A szépségről beszélve két világ nyílik meg előttem. Először az emberekre és a hozzájuk köthető dolgokra gondolok, beleértve a gondolataikat is, ám a másik értelmében a szépség fogalma számomra kitágul, és szerepet kap benne az univerzumban való részvételünk és elveszettségünk, ahogy a nagy egészben próbáljuk megtalálni a magunk helyét. De azért ha a konkrét szépségről beszélünk, elsőre mindenképp a szép arc ugrik be. Mindemellett nagyon óvatosan bánnék azzal, mi a szép. Nemrég beszélgettünk Krisztával, a feleségemmel arról, hogy a mai világban a korábbi koroknál sokkal több emberi arccal találkozunk. Az interneten is, hiszen állandóan arcokat nézünk a közösségi oldalakon, a filmgyártás is iszonyúan felpörgött, ráadásul a karantén miatt extrém mennyiségű vizuális tartalom kerül elénk. A filmiparban mindig is központi kérdés volt az aktuális ideál, de most ez elszabadult. Intenzíven éljük meg ezáltal azt az élményt is, hogy a szépség maga egy fluid dolog. Alapban is változik a korral, sőt, a divatokkal is, de számomra az is alapélmény, hogy a tehetség is felruházhat vele, szépségfaktorrá válhat. Egy szép külsejű ember elsőre talán csak úgy, a maga nyersességében is tetszik, de ha nem elég izgalmas, előbb-utóbb kopik a varázsa. De visszafelé is igaz ez: van, akiben elsőre nem fedezzük fel a szépséget, de aztán az eredetiségük extramagasra felnyomja ezt az értéket, felépül a szépsége, és már kimagaslónak látod az illetőt, különleges ereje ez.

Ki volt az, akire először rácsodálkoztál?

Sok ideálom volt, de a férfiakhoz például soha nem a szépséget kapcsoltam. A Volt egyszer egy Vadnyugat kapcsán például a zsigereiben éreztem, hogy Claudia Cardinale szép nő. Az ABBA és a Boney M.-lányok is tetszettek, utóbbiak sötét bőre levett a lábamról. De hogy Elvis, akiről volt egy plakát a szobámban, szép lenne? Nem, ő a zenéjével, a jelenségével fogott meg. Hogy olyan, mint egy görög isten, már felnőttkori élményem. Ugyanígy Alain Delon. Nekem egyforma minőség volt Belmondóval. Később, fiatal felnőttként Naomi Campbell volt az első, akinek a full body szépségére rányílt a szemem. Egészében egy csoda volt, a párduc alakja és a finom arca.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Amikor castingol, mennyire fontos a külső?
A Propaganda merészen mutat meg különféle utakat, ez egyfajta állásfoglalás-e?
Mikor érzi úgy, rendben van, hogy rend van benne?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .