A Nők Lapja Egészség 2021/4. számának cikke.

Sokan idegenkednek a futurisztikusnak tűnő orvoslástól. Akarunk e-páciensek lenni? És mi lesz a doktorunkkal?

Minden szakértőnk megnyugtató választ adott: a jövő orvoslása nem helyettesíti a humán orvos-páciens kapcsolatot, azonban a szuper algoritmusok vagy az életet megkönnyítő okoseszközök kényelmesebbé, hatékonyabbá, gazdaságosabbá tehetik mindannyiunk életét. Az egyre fejtettebb technológiának köszönhetően a beteg élete egyszerűsödhet, a kevésbé terhelt, több információval rendelkező orvosnak pedig több ideje, energiája maradhat az odafigyelő, gyógyító szavakra.

Unikornisok mesterséges intelligenciával

„Ötmillió szakember hiányzik jelenleg az egészségügyi rendszerből világszerte, a helytállni próbálók ráadásul átláthatatlan mennyiségű információval, eszközállománnyal dolgoznak, már csak ezért is elkerülhetetlen a jól kódolt programok, a mesterséges intelligencia bevetése. Ne gondoljunk bonyolult dolgokra. Hollandiában például több klinikán mobilapplikáció vezeti a beteget a szükséges részleg ajtajáig, és értesíti arról, ha valahol kapacitásfelesleg van, ezért érdemes, mondjuk, megcserélnünk a vérvétel és a röntgenvizsgálat sorrendjét. Ki ne örülne egy ilyen appnak a telefonján? – teszi fel a kérdés dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute alapítója, akinek nevét Kínától Amerikáig ismerik. – Angliában a depressziós beteget egy kedves chatbot tartja szóval az orvosi vizitig, a program addig is információkat és adatokat gyűjt a betegről, és már kész riportot ad át az orvosnak, így máshonnan indulhat a kezelés. De az AI (mesterséges intelligencia) létjogosultságát igazolja a mostani járvány kitörését előrejelző kanadai startup AI-alapú algoritmusa is: a rendszer hozzáfért több ország járványügyi adataihoz, légitársaságok eladási adataihoz (hol, mennyi jegyet adtak el), ez alapján egy héttel hamarabb jelezte, hogy járvány van kitörőben Vuhan környékén, mint ahogy azt a WHO bejelentette volna. A mesterséges intelligencia nem váltja ki az embert, ne ijedjünk meg, de egyértelműen támogat a döntéshozatalban, információt rendszerez, elemez és közöl, megkönnyítve a döntéshozók, az orvosok, páciensek életét.”

Magyar vonatkozású sikerből is akad bőven. Február negyedikén, a Rák Világnapján egy magyar startup nyerte zseniális algoritmusaival „A Jövő Unikornisa”, azaz a legígéretesebb európai technológiai vállalkozásnak járó díjat. „Szoftverünk (The Real-Time Oncology Treatment Calculator) megreformálhatja a daganatos betegségek kezelését. A mesterséges intelligencia – egy előzetes molekuláris diagnosztikai vizsgálat eredménye alapján – megkeresi a páciens rákbetegségének gyenge pontját (gének és mutációik kapcsolatainak elemzésével), és ennek felhasználásával segít az orvosnak kiválasztani a rendelkezésre álló hatóanyagok közül a személyre szabott, célzott gyógyszeres kezelést – magyarázza dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine biotechnológiai cég tudományos igazgatója. – A kifejlesztett program 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni a gyógyszeres terápiás lehetőségeket 405 ráktípusban, 52 ezer mutáció esetén, 26.868 orvosbiológiai szabály alapján, 1417 gyógyszerhatóanyag közül. Ez a fejlesztés is – a kerékhez hasonlóan – megsokszorozhatja az emberi kapacitást, esetünkben a számítási kapacitásunkat. A végső döntés így is a kezelőorvosnál marad, mert a gép szándékosan csak egy szempontból (a molekuláris eltérések alapján) elemzi a lehetőségeket, azonban az onkológusnak több szempontot figyelembe véve a beteget komplexen kell kezelnie, és nem csak a daganatos sejteket. Valójában új eszközt adunk a kezébe. Az orvoslás új, digitális korszakában meg kell szoknunk, hogy egy szoftver is lehet orvosi eszköz. A jövőben egyre gyakrabban fogjuk megkérdezni orvosunktól: »Doktor Úr, Ön melyik szoftver segítségével tervezett kezelést javasolja?«” – jósolja a nemzetközileg elismert szakember.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan segít az okoságy a Covid19 elleni harcban?
Miként alkalmazza az orvostudomány a virtuális (VR) szemüvegeket?
Szakembereink hogyan képzelik el a jövő orvoslását? Technikai vagy kulturális forradalomra számíthatunk?
Próbáld ki most kedvezményesen!