A Nők Lapja Egészség 2021/4. számának cikke.

Sokan idegenkednek a futurisztikusnak tűnő orvoslástól. Akarunk e-páciensek lenni? És mi lesz a doktorunkkal?

Minden szakértőnk megnyugtató választ adott: a jövő orvoslása nem helyettesíti a humán orvos-páciens kapcsolatot, azonban a szuper algoritmusok vagy az életet megkönnyítő okoseszközök kényelmesebbé, hatékonyabbá, gazdaságosabbá tehetik mindannyiunk életét. Az egyre fejtettebb technológiának köszönhetően a beteg élete egyszerűsödhet, a kevésbé terhelt, több információval rendelkező orvosnak pedig több ideje, energiája maradhat az odafigyelő, gyógyító szavakra.

Unikornisok mesterséges intelligenciával

„Ötmillió szakember hiányzik jelenleg az egészségügyi rendszerből világszerte, a helytállni próbálók ráadásul átláthatatlan mennyiségű információval, eszközállománnyal dolgoznak, már csak ezért is elkerülhetetlen a jól kódolt programok, a mesterséges intelligencia bevetése. Ne gondoljunk bonyolult dolgokra. Hollandiában például több klinikán mobilapplikáció vezeti a beteget a szükséges részleg ajtajáig, és értesíti arról, ha valahol kapacitásfelesleg van, ezért érdemes, mondjuk, megcserélnünk a vérvétel és a röntgenvizsgálat sorrendjét. Ki ne örülne egy ilyen appnak a telefonján? – teszi fel a kérdés dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute alapítója, akinek nevét Kínától Amerikáig ismerik. – Angliában a depressziós beteget egy kedves chatbot tartja szóval az orvosi vizitig, a program addig is információkat és adatokat gyűjt a betegről, és már kész riportot ad át az orvosnak, így máshonnan indulhat a kezelés. De az AI (mesterséges intelligencia) létjogosultságát igazolja a mostani járvány kitörését előrejelző kanadai startup AI-alapú algoritmusa is: a rendszer hozzáfért több ország járványügyi adataihoz, légitársaságok eladási adataihoz (hol, mennyi jegyet adtak el), ez alapján egy héttel hamarabb jelezte, hogy járvány van kitörőben Vuhan környékén, mint ahogy azt a WHO bejelentette volna. A mesterséges intelligencia nem váltja ki az embert, ne ijedjünk meg, de egyértelműen támogat a döntéshozatalban, információt rendszerez, elemez és közöl, megkönnyítve a döntéshozók, az orvosok, páciensek életét.”

Magyar vonatkozású sikerből is akad bőven. Február negyedikén, a Rák Világnapján egy magyar startup nyerte zseniális algoritmusaival „A Jövő Unikornisa”, azaz a legígéretesebb európai technológiai vállalkozásnak járó díjat. „Szoftverünk (The Real-Time Oncology Treatment Calculator) megreformálhatja a daganatos betegségek kezelését. A mesterséges intelligencia – egy előzetes molekuláris diagnosztikai vizsgálat eredménye alapján – megkeresi a páciens rákbetegségének gyenge pontját (gének és mutációik kapcsolatainak elemzésével), és ennek felhasználásával segít az orvosnak kiválasztani a rendelkezésre álló hatóanyagok közül a személyre szabott, célzott gyógyszeres kezelést – magyarázza dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine biotechnológiai cég tudományos igazgatója. – A kifejlesztett program 20 ezred másodperc alatt képes rangsorolni a gyógyszeres terápiás lehetőségeket 405 ráktípusban, 52 ezer mutáció esetén, 26.868 orvosbiológiai szabály alapján, 1417 gyógyszerhatóanyag közül. Ez a fejlesztés is – a kerékhez hasonlóan – megsokszorozhatja az emberi kapacitást, esetünkben a számítási kapacitásunkat. A végső döntés így is a kezelőorvosnál marad, mert a gép szándékosan csak egy szempontból (a molekuláris eltérések alapján) elemzi a lehetőségeket, azonban az onkológusnak több szempontot figyelembe véve a beteget komplexen kell kezelnie, és nem csak a daganatos sejteket. Valójában új eszközt adunk a kezébe. Az orvoslás új, digitális korszakában meg kell szoknunk, hogy egy szoftver is lehet orvosi eszköz. A jövőben egyre gyakrabban fogjuk megkérdezni orvosunktól: »Doktor Úr, Ön melyik szoftver segítségével tervezett kezelést javasolja?«” – jósolja a nemzetközileg elismert szakember.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan segít az okoságy a Covid19 elleni harcban?
Miként alkalmazza az orvostudomány a virtuális (VR) szemüvegeket?
Szakembereink hogyan képzelik el a jövő orvoslását? Technikai vagy kulturális forradalomra számíthatunk?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .