Gyöngyélet: tanuljuk meg szeretni az életet!

A nőklapja.hu hetente jelentkező, új videósorozatában Palya Beával beszélgetünk családi kapcsolatokról, gyereknevelésről, szerelemről, öngyógyításról és mindenek előtt: az életöröm lehetőségeiről.

Gyöngyélet teljes beszélgetéseit videón tudjátok megnézni előfizetéssel, a podcast formájában pedig egy rövidebb verziót tudtok meghallgatni ingyenesen

1. rész “Megjártam a poklok poklát, de azután az élet még telibb van élettel”

Hogyan juthatunk el egy traumatikus krízistől az újjászületésig? Miért érdemes egyre jobban megismerni magunkat, és hogyan fordíthatjuk termőre ezt a tudást? A Gyöngyéletben hat részen át Palya Beával beszélgetünk az élet örömeiről és kihívásairól, és közben persze szó esik szerelemről, szexualitásról, családról, szülőkről, munkáról is. Az első epizódban Bea Élet című dala kapcsán gondolkodunk együtt arról az egyetemes emberi tapasztalatról, hogy azt akarjuk, hogy szeressenek és szeretni akarunk. Szó esik arról is, hogy miért tartja Bea annyira fontosnak a mindennapi hálát, főleg a járvány nehézségei közepette; hogyan tanulható az öröm képessége; vagy hogy mit jelent összeénekelni egy törzset. A beszélgetés végére pedig még egy mese és ének is jutott.

Hallgasd meg az első részt ingyenes podcast formájában! 

2. rész „Kapcsolatokban csiszoltam magam azzá, aki ma vagyok”

Állandó hullámzásban múlt és jelen között: ez az életünk. Palya Beával a Gyöngyélet második adásában arról beszélgettünk, hogyan érhetjük tetten az öröklött mintáinkat, mit tanulhatunk a kapcsolatainkból, és hogyan forduljunk a bennünk élő gyerekhez. Mi kell ahhoz, hogy felismerjük az örökölt mintáinkat, és mihez kezdjünk velük? Bea az adásban elmeséli, milyen hasznos és káros örökségeket ismert fel saját magában. A szülei kapcsán előkerül például, hogy a felmenőink (pár)kapcsolatai hogyan hagynak nyomot azon, hogy később meg tudunk-e bízni egy férfiban vagy nőben. Mit tanulhatunk egy kapcsolatból magunkról, és arról, hogyan kell felelősséget vállalnunk a saját életünkért? Hiszen végső soron az egyetlen folyamatos és állandó kapcsolatban önmagunkkal vagyunk.

Hallgasd meg a második részt ingyenes podcast formájában! 

3. rész „Édesanyámnak nagyon fontos volt, hogy a falu mit mond”

Az elvárások már gyerekkorunkban bekúsznak a bőrünk alá, és nem eresztenek. Palya Beával a Gyöngyélet harmadik adásában arról beszélgettünk, hogyan csendesíthetjük el a belső hangokat, ha mérgezővé válnak. Elvárásokkal mindannyian találkozunk az életben, már egészen kicsi gyerek korunktól. A családunknak, a közvetlen és tágabb környezetünknek és a kultúránknak gyakran elég határozott elképzelései vannak arról, hogyan kéne viselkednünk, mit kéne gondolnunk, vagy mikor kit kéne választanunk. Ezek az elvárások hol nyíltabban megfogalmazódnak, hol kimondatlanul, de mégis érezhetően hatnak ránk – és gyakran fojtogatóan.

Hallgasd meg a harmadik részt ingyenes podcast formájában! 

 

4. rész „Az önmagamra mondott igen felszabadít és gyógyít”

„Igent mondok annak / Az új önmagamnak / Igent mondok annak / Aki igent mond magának” – énekli Palya Bea az Igen című dalában, ami a Gyöngyélet negyedik adásának apropójául szolgált. Bea számára az önmagunkra mondott „igen” képviselete fontos misszióvá vált. Ebben az adásban arról is beszélt, hogy ezt az önmagunkkal ápolt tudatos viszonyt hogyan terjesztette ki a párkapcsolatra is. Saját bevallása szerint még a barátait is sokkolta a 48 pontos párkapcsolati szerződésével, ami vállaltan nem romantikus a szó hagyományos értelmében, viszont annál érettebb hozzáállást tükröz. Mivel arról szól, hogy a felek végiggondolják, kik szeretnének lenni egy párkapcsolatban, Bea szerint lehetőséget biztosít a hosszú távú közös és az egyéni fejlődésre is.

Hallgasd meg a negyedik részt ingyenes podcast formájában! 

 

5. rész „A vágy felkeltéséhez kell a távolság”

A Gyöngyélet ötödik epizódjában Palya Beával a szexről és az intimitásról beszélgettünk a Kék buborék, kék hullám című dala kapcsán. Bea megnyerő nyíltsággal hirdeti, mit jelent szerinte a szexualitás, de úgy, hogy egy pillanatra sem lesz tárgyiasító vagy éppen bántó. Talán azért is, mert ő szívbéli szexualitásról beszél. A szexnek örömet kellene nyújtania, valamint egység- és szeretetélményt, sokaknak mégis inkább a szégyen, fájdalom, elvárások, illúziók tapadnak hozzá. Ahogy az életünk sok egyéb területét, ezt is erőteljesen befolyásolja, mit hozunk magunkkal. Bea sem egyszerű csomaggal indult otthonról, és el is meséli, milyen bélyegekkel kellett megküzdenie, mire eljutott addig, ahogyan most él. 

Hallgasd meg az ötödik részt ingyenes podcast formájában! 

 

6. rész „Ha vesszük a bátorságot nyitni magunkat, abból kapcsolat születik”

Palya Beával ez alkalomból az Insomnia Blues című száma kapcsán beszélgettünk termékeny és terméketlen sötétségekről, az álmatlanság nyűgjeiről és az alkotó lehetőségeiről az életünkben. Szóba került, hogyan jelenthet az éjszaka szívbéli összekapcsolódást a szeretteinkkel, és az is, hogy mit értünk az álmainkból, amikor végre sikerült elaludnunk. Az álmok kapcsán pedig arról beszélgettünk, emlékszünk-e rájuk, miért érdemes leírni őket, és hogyan tudjuk megfejteni a saját elménk szimbolikus nyelvét, ahogy az álmokban „beszél” hozzánk.

Hallgasd meg a hatodik részt ingyenes podcast formájában!