Gyöngyélet Palya Beával: „Az önmagamra mondott igen felszabadít és gyógyít”

Gyöngyélet Palya Beával: „Az önmagamra mondott igen felszabadít és gyógyít”

Ez alkalommal a beszélgetés fonala az önmagunkra mondott igentől az érett párkapcsolat kulcsáig vezet.

„Igent mondok annak / Az új önmagamnak / Igent mondok annak / Aki igent mond magának” – énekli Palya Bea az Igen című dalában, ami a Gyöngyélet negyedik adásának apropójául szolgált. Az önelfogadásról sok szó esik mostanában, de történelmi és egyéni okai is lehetnek annak, miért reagálunk rá akkora gyanakvással vagy éppen elutasítással. Pedig az önelfogadás nem valamiféle felnőttkori önelkényeztetést jelent, hanem azt, hogy tudomásul vesszük a hibáinkat, és nem büntetjük magunkat érte vagy letagadjuk, hanem tanulunk belőlük. És azt is, hogy ugyanígy képesek vagyunk meglátni és örülni az értékeinknek és jó tulajdonságainknak, eredményeinknek – se nem eltúlozva, se nem lekicsinyelve őket.
Bea számára az önmagunkra mondott „igen” nagyon fontos misszióvá vált, és ebben az adásban arról is beszélt, hogy ezt az önmagunkkal ápolt tudatos viszonyt hogyan terjesztette ki a párkapcsolatra is. Saját bevallása szerint még a barátait is sokkolta a 48 pontos párkapcsolati szerződésével, ami vállaltan nem romantikus a szó hagyományos értelmében, viszont annál érettebb hozzáállást tükröz. Mivel arról szól, hogy a felek végiggondolják, kik szeretnének lenni egy párkapcsolatban, Bea szerint lehetőséget biztosít a hosszú távú közös és az egyéni fejlődésre is.

A Gyöngyéletben hat részen át Palya Beával beszélgetünk az élet örömeiről és kihívásairól, és közben persze szó esik szerelemről, szexualitásról, családról, szülőkről, munkáról is. Az első adásban arról volt szó, hogyan juthatunk el egy traumatikus krízistől az újjászületésig. A másodikban az öröklött mintákról beszélgettünk és a bennünk élő gyermekkel való kapcsolatunkról. A harmadikban a káros elvárásokkal való megküzdésen át a (női) barátságok dicséretéig jutottunk. A Gyöngyélet teljes beszélgetéseit videón tudjátok megnézni előfizetéssel, a későbbiekben pedig podcast formájában egy rövidebb verziót tudtok meghallgatni ingyenesen.