Gyöngyélet Palya Beával: „A vágy felkeltéséhez kell a távolság”

Gyöngyélet Palya Beával: „A vágy felkeltéséhez kell a távolság”

Mit tehetsz azért, hogy szeretetteljesebb, önazonosabb legyen a kapcsolatod a saját testeddel és a szexualitásoddal? Palya Beával erről beszélgettünk.

A Gyöngyélet ötödik epizódjában a szexről és az intimitásról beszélgettünk Palya Beával a Kék buborék, kék hullám című dala kapcsán. Bea megnyerő nyíltsággal hirdeti, mit jelent szerinte a szexualitás, de úgy, hogy egy pillanatra sem lesz tárgyiasító vagy éppen bántó. Talán azért is, mert ő szívbéli szexualitásról beszél.
A szexnek örömet kellene nyújtania, valamint egység- és szeretetélményt, sokaknak mégis inkább a szégyen, fájdalom, elvárások, illúziók tapadnak hozzá. Ahogy az életünk sok egyéb területét, ezt is erőteljesen befolyásolja, mit hozunk magunkkal. Bea sem egyszerű csomaggal indult otthonról, és el is meséli, milyen bélyegekkel kellett megküzdenie, mire eljutott addig, ahogyan most él. Ma már azt vallja:

„Azért a szex vagy a szexualitás az önismereti technikák királya vagy királynője, mert az a test legbelsejében történik.”

A beszélgetés során Bea említ konkrét gyakorlatokat, technikákat, amikkel el lehet indulni az önazonosabb szexuális élet felé, de beszél arról is, hogyan készíti anyaként a kislányait arra, hogy egyszer majd egészséges nővé érjenek – a szexualitásban is. Erről szól például a Bea-költötte puncidal is, amit tulajdonképpen valamennyiünknek meg kellene tanulnia – a műsorban ezt is meghallgathatod.
A Gyöngyéletben hat részen át Palya Beával beszélgetünk az élet örömeiről és kihívásairól, és közben persze szó esik szerelemről, szexualitásról, családról, szülőkről, munkáról is. Az első adásban arról volt szó, hogyan juthatunk el egy traumatikus krízistől az újjászületésig. A másodikban az öröklött mintákról beszélgettünk és a bennünk élő gyermekkel való kapcsolatunkról. A harmadikban a káros elvárásokkal való megküzdésen át a (női) barátságok dicséretéig jutottunk. A negyedikben az önelfogadás ereje és az érett párkapcsolat kulcsa került a fókuszba. A Gyöngyélet teljes beszélgetéseit videón tudjátok megnézni előfizetéssel, a későbbiekben pedig podcast formájában egy rövidebb verziót tudtok meghallgatni ingyenesen.