Ajándékozz könyvet karácsonyra! Íme a mi ritkaságokból álló gyűjtésünk!

Szorít az idő, és nincs ötleted, mit adhatnál ajándékba? Egy könyv mindig telitalálat, főleg ha az ajándékozott érdeklődésének megfelelően választasz.

Könyvet ajándékozni mindig remek ötlet, akkor is, ha jól ismered az ajándékozottat és akkor is, ha csak kevésbé. Az idei könyvtermés különösen erős volt, összeszedtünk néhány regényt, kiadványt és receptes könyvet, amelyek közül biztos, hogy találsz olyat, amit nemcsak magadnak, de valamelyik szerettednek is megvennél.

Géczi János: A rózsa labirintusa – Egy örök jelkép nyomában (Athenaeum Kiadó) – 5999 Ft

A rózsa nem csupán egy növény, egyetemes szimbólum, keleti és európai kultúrák tükörképe, mítoszok, mesék és szerelmes történetek főszereplője. Olyan régi szimbólum ez, hogy története valójában az emberi gondolkodás és képzelet története. De hogyan lett a virág az édenkert, majd a teremtés harmóniájának szimbóluma? Miért festettek rózsát a felvonulási épületre Knósszoszon? Milyen gyógyszerek alkotórésze volt különböző korokban és helyeken? És mi köze a rózsának az erotikához? A rózsa olyan rejtvény, amely megfejtésre vár, Géczi János könyve pedig a megfejtés kulcsát adja a kezünkbe: a rózsaközpontú civilizációtörténet elképesztően érdekes olvasmány, és nem csak a tudományos érdeklődésű olvasók számára.

Gács Anna: A vágy, hogy meghatódjunk (Magvető Kiadó) – 3499 Ft

Gács Anna irodalomkritikus, szerkesztő, fordító, egyetemi oktató. Korábban az ELTE Művészetelmélet és Médiakutató Intézetében, jelenleg a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén tanít. Esettanulmányokból összeálló izgalmas esszékötete a kortárs önéletrajz-kultúra belső összefüggéseit és kontextusait térképezi fel. A szerző polemikus kérdése a következő: ha bárki önéletrajza nyilvánosságra kerülhet (ahogy ezt manapság lépten-nyomon tapasztaljuk, a memoár-boom közismert jelenségétől a Facebookig), akkor vajon lehetnek-e még egyes önéletrajzok közösségteremtőek, a személyiség vagy a sors közös mintáit felmutató, referenciapontként szolgáló szövegek? Ezt a kérdést járja körül irodalomtudományi, nyilvánosságtörténeti, médiaelméleti és pedagógiai szempontokat ötvözve – Nádas Péter Saját halálától Péterfy-Novák Éva Egyasszony című művén át a holokauszt-tanúságtételeket egybegyűjtő archívumok és a Booktube-jelenség vizsgálatáig, ahol a videós önreprezentáció és a nyilvános olvasás motívumai is terítékre kerülnek.

Edith Eva Eger: Az ajándék – 12 életmentő lecke (Libri Kiadó) – 3499 Ft

A döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet. A döntés azt mutatta be, hogy a szerző hogyan élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A könyv rengeteg ember számára segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet. Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket. A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel.

David Attenborough – Jonnie Hughes: Egy élet a bolygónkon – A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről (Park Kiadó) – 4490 Ft

David Attenborough szemtanúja volt bolygónk hanyatlásának. Az Egy élet a bolygónkon a dokumentumfilmes legenda tanúvallomása, egyben látomása is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést. Attenborough szerint még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk. A könyvhöz kapcsolódó film, Egy élet a bolygónkon címmel, a Netfilxen látható. Sir David Attenborough-t senkinek sem kell bemutatni. A világ legismertebb és legnépszerűbb brit természetfilmese 94 évesen is aktív, ez a könyv pedig szinte kötelező ajándék minden karácsonyfa alatt.

Munkácsi Brigitta: Levendula és ecet – 57 környezetbarát tisztítószer a vegyszermentes otthonért (BOOOK Kiadó) – 4740 Ft

Praktikus könyv mindenkinek, akit aggaszt bolygónk jövője és törekszik a zero waste életmódra. Ha otthon készítjük tisztítószereinket, nemcsak környezetbarát módon cselekszünk, hanem rengeteg pénzt is megspórolhatunk. Ehhez nyújt könnyen elkészíthető recepteket Munkácsi Brigitta, aki már három éve a zero waste, vagyis hulladékmentes életmódot próbálja tökéletesíteni. A szerző szerint itt az idő, hogy újradefiniáljuk a takarításhoz kapcsolódó viszonyunkat, mely e könyv segítségével nyűg helyett olyan tevékenységgé válhat, ami a saját, és bolygónk egészségére is jó hatással lehet. Ha mi készítjük el házilag a különféle tisztító- és mosószereket, nemcsak spórolunk tehát, de érzelmileg is közelebb kerülhetünk a tisztaság eszméjéhez. A természetes alapanyagok és illóolajok használatával könnyedén megteremthetjük otthonunk tetszőleges energiáját, hangulatát, ahol feltöltődhetünk, és önazonosak lehetünk. És hogy milyen receptekre számíthatunk? Folttisztítástól elkezdve fürdőszobai kádtisztításon és sütőtakarításon át a bútorápolásig és a természetes illatosításig megalkothatjuk saját tisztítószereinket segítségével, sőt, molyirtáshoz és mosogatógép tablettához is kapunk tippeket. És persze sok minden máshoz is. (Interjúnkat a szerzővel itt olvashatjátok.)

Bihari Ádám: Ha stílus van: minden van A stílusos férfi kézikönyve (Jaffa Kiadó) – 3999 Ft

Bihari Ádám stílustanácsadó, a férfiöltözködés szabályait és annak felrúgását is kívülről-belülről, széltében-hosszában jól ismerő, szórakoztató, különleges észjárású és folyamatosan vibráló személyiség a Ha stílus van: minden van című könyvében foglalja össze mindazt, amit az igazi férfiról tud, tudni lehet és tudni érdemes. Kívülről halad befelé: az öltözködés alapjaitól indulva eljutunk egészen az olasz férfiak összetéveszthetetlen megjelenésének filozófiájáig, a sprezzaturáig. Górcső alá azt az alapot, amire egy jól megválasztott napi viselet felkerül: az igazi férfiasság belső tényezőit (jelentsen is ez ugye bármit), a lelkierő, az önbizalom, a nyitottság és az őszinteség sajátosságait. Mert hiába öltözik fel ízlésesen valaki, ha az a ruha nehéz rá: a saját stílusunkat képviselni is tudni kell. Lehet, hogy ma még sokan legyintenek arra, hogy ugyan, mit számít ez, hiszen ezer más dolgom van, lefőtt a kávé, kezdődik a meccs, ki kell vinni a kutyát, várnak a haverok az edzőteremben – de egyre többen vannak azok, akik számára egyértelmű, hogy reggel, indulás előtt az a férfi, aki visszanéz rájuk a tükörben, ma sem fog csalódást okozni. És mi lehet fontosabb annál, hogy jól érezzük magunkat a saját társaságunkban?

Dezső András: Magyar kóla A kokain útja Magyarországon (21. Század Kiadó) 3990 Ft

Vajon élnek-e Magyarországon kokainbárók, vagy a hazai nagyágyúk csak kispályások a világ többi országának kereskedőihez képest? Hol helyezkednek el a magyar bűnözők a világ kokaintérképén? Mennyi pénzt keres egy magyar drognagykereskedő és hogyan dolgozik egy díler? Honnan és hogyan jut be Magyarországra a kokain és miért elsősorban a felső tízezer vagy éppen a celebek és a politikusok körében népszerű? A 2019-es év talán legnagyobb könyves szenzációja, a Maffiózók mackónadrágban című bestseller szerzője, a távozó indexes oknyomozó újságíró, Dezső András újabb alvilági történetek feltárására szánta rá magát. Ezúttal a magyarországi kokainpiac és a drogban úszó elit világába ad betekintést. A szerző kutatómunkája során ismét elmerült az alvilágban és a felvilágban is, megtörtént eseteknek járt utána, hogy bemutassa, milyen is a „magyar kóla”. Elképesztő történeteknek lehetünk tanúi a könyvet olvasva, megtudhatjuk például, hogy miként jött el a kokain aranykora az első világháború után, ki volt Kokós Lexi, hogy mit ügyködött Pablo Escobar Magyarországon, illetve hogy miért olyan értékes egy fehér nő a nemzetközi drogkereskedőknek. Ez a könyv nemcsak az olvasás szerelmesei számára, de mindenki számára érdekes lehet, aki kedveli az izgalmas bűnügyi sorozatokat.

Trunk Tamás: Kintsugi – A márkák hivatása – Az első járvány a közösségi média korában (Magánkiadás) – 4000 Ft

Személyes történet, trendi marketing szakkönyv, vagy körkép a Z generációról? Egyszerre mindhárom. Trunk Tomi megmutatja, hogy ebben sem szabad kategóriákban és előítéletekben gondolkodni. A 17 éves szerző immár második könyvével kilép a sneakerek (tornacipők) világából, és kaput nyit az új generáció márkáinak univerzuma felé. Nemcsak saját gondolatait olvashatjuk, hanem távoli országokba visz minket, hogy beleláthassunk akár Szaúd-Arábia, Dél-Afrika. Kína, vagy a Maldív-szigetek fiataljainak gondolataiba. Tanulhatunk-e a közösségi média időszakának első világjárványából, mi is van ezzel a sokat emlegetett generációs szakadékkal, hogyan építsük márkánkat a jó irányába, és miért fontos az életünkben, vagy akár márkánk életében a purpose? Erről ír Tomi ebben a színes történetekkel, és érzetekkel második könyvében, ami minden korosztály számára érdekes lehet.

Durica Katarina: Városi rókák (Piros hó Kiadó) – 5360 Ft

Családanyák és prostituáltak, diplomaták és stricik, cselédek és szerencsevadászok. Ki gondolná, hogy ők kötik össze Budapestet, Brüsszelt és Gömört? A rendes lányok csendben sírnak című bestseller után Durica Katarina ismét egy kívülről láthatatlan világba vezeti be olvasóit. A hatalom, a kiszolgáltatott nők, a kompromisszumok és lázadások világába. A szerző új regénye izgalmas krimi, felkavaróan őszinte vallomások sora, három nő harcának és útkeresésének felemelő története.

 

Czingel Szilvia: A női test alakváltozatai 1880-1945 (Jaffa Kiadó) – 3499 Ft

Czingel Szilvia új könyvében azt vizsgálja, hogy az 1880-1945 közötti időszakban lezajló óriási társadalmi és kulturális változások – mint a két világháború, a nők tömeges munkába állása, a fokozódó iparosodás, a szecesszió vagy épp a dzsesszkorszak hogyan hatottak a női testkultúrára. A korszakban a nők egyszerre ütköztek falakba és megengedő gesztusokba, amelynek következtében valódi testőrület bontakozott ki. Mindehhez hozzájárultak azok az elementáris hatással bíró női szépségversenyek is, amelyeknek győztesei követendő mintává váltak a fiatal lányok tömegei számára. A női test alakváltozatai megmutatja, hogyan született meg a modern női szépségeszmény, az ideális test, és miképpen alakultak ki azok az elvárások és kihívások, amelyeknek a mai nők is igyekeznek megfelelni. És megismerhetjük belőle Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő elképesztő történetét is.

Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban Kedvenc francia süteményreceptjeim (BOOOK Kiadó) 5990 Ft

Édesszájúaknak tökéletes ajándék. Náray Tamás, aki a divatszalonokban és a konyhában egyaránt otthonosan mozog, első szakácskönyvében megmutatja, milyenek a hamisítatlan francia sütemények. De hogyan lehet az haute cuisine-t és az haute couture-t egy könyvben említeni? Franciás könnyedséggel. Míg a sikkes nyári almás pite, az elegáns csokoládékrémes királyi Charlotte vagy a stílusos gesztenye- és vaníliakrémes Bourbontorta receptjét olvasgatjuk és az ínycsiklandó fotókban gyönyörködünk (László Ágnes food stylist szokás szerint gyönyörű kompozíciókat alkotott), a szerző, Az utolsó reggel Párizsban című kötetének részleteiből izgalmas ízelítőt kapunk abból is, milyen a világhírű francia divat világa. A közel 50 francia édességhez bónuszként jár három recept Náray Tamás magyar kedvencei közül is. 

Vámos Miklós: Dunapest (Athenaeum Kiadó) – 4699 Ft

A holokauszt igen nehéz téma, és nemcsak a túlélőknek és leszármazottaiknak. Vámos Miklós azt mondja, másodgenerációs érintettként a mai napig szenvedi a holokausztot, sokat álmodik róla, szorong. Mindig is érezte, hogy ezzel kapcsolatban tennie (értsd: írnia) kell valamit. A nemrég megszületett Dunapest nemcsak egy regény, hanem emléket állít a dokumentált és dokumentálatlan, így a történelem sötétjébe veszett áldozatoknak, és azoknak is akik másokat akartak megmenteni (Carl Lutztól Raoul Wallenbergen, Ángel Sanz Brizen át Sztehlo Gáborig). A regényben Linda, az Angliában élő francia nő magyar származású férje halála után vaktában fölszáll az első repülőgépre, ami történetesen Budapestre indul. Itt megismerkedik egy fiatal lánnyal, Tóth Julival és két fiatalemberrel. A lány meghívja magához a regény fő helyszínéül szolgáló patinás bérházba, a Pozsonyi út 38-40.-be. Az 1938-ban készült épület múltja és jelene köti össze a cselekmény két szálát.

Polus Enikő: Életünk mellékszereplői – Az érzelmi intelligencia fejlesztése (Jaffa Kiadó) – 3999 Ft

Polus Enikő mentálhigiénés szakember Életünk mellékszereplői című könyve az érzelmi intelligenciát, készségeket és képességeket, valamint az önismeretet hivatott fejleszteni, egyben életünk eseményeinek átkeretezésében is segít. Felhívja a figyelmet az életünkben előforduló fontos mellékszereplőkre, akik nélkül nem lehetünk főszereplők (pl. Enikő számára egy hajléktalannal való találkozás sorsfordító volt). Mindezt a szimbólumterápiával és a mesék eszközrendszerével, önismereti feladatokkal. Az érzelmi intelligencia fejlesztése abban segít, hogy tisztán lássuk az életünkben felbukkanó helyzeteket és embereket, és helyén kezeljük a különböző szerepköreinket. 

Herbalife Nutrition: Szakácskönyv 5550 Ft

Mindannyian tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás nemcsak alakunk, de egészségünk záloga is. Törekedjünk hát arra,  hogy változatos, mégis egyszerű ételeket készítsünk, amelyek fehérje- vagy vitamintartalmát adott esetben táplálékkiegészítők hozzáadásával is dúsíthatjuk. A Herbalife Nutrition új, már Magyarországon is elérhető szakácskönyvét nem fogja célzásnak venni az ajándékozott, hiszen szuper recepteket tartalmaz, így nem lesz egyértelmű, hogy életmód változásra akarjuk rábírni az illetőt. A könyvben a híres ír séf, Rachel Allen működött közre, aki a turmixoktól a rágcsálnivalókon át az egészen izgalmas fogásokig állította össze a szuperegészséges fogásokat.

(Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu)