Alkoholista anyáról írt regényért kapta az idei Booker-díjat Douglas Stuart

Az alkoholista nők és anyák helyzetét még mindig komoly tagadás és hallgatás övezi. Douglas Stuart regénye empátiával és humorral merült el ebben a szomorú társadalmi problémában.

Mi történt?

Kiosztották az idei Booker-díjat.

Miért fontos ez?

A Booker-díjjal az év legjobb olyan angol nyelvű regényét jutalmazzák, amelynek írója Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára. A legrangosabb irodalmi díjak közé tartozik a világon, ezért mindenképpen érdemes odafigyelni rá.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Önéletrajzi ihletésű-e a regény?
  • Mivel indokolták a zsűritagok a választást?
  • Milyen felszólítást kapott idén a zsűri?

A 44 éves Douglas Stuart a Shuggie Bain című könyvéért kapta idén a Booker-díjat, írja az MTI. A regény az 1980-as években, a skóciai Glasgowban játszódik, cselekménye egy alkoholista anya és fia életét mutatja be a Thatcher-érában. A regény felnőtt főhőse, Agnes Bain tönkrement házasságából az alkoholizmusba próbál menekülni, és egyre kétségbeesettebb vergődése közepette három gyermeke közül kettő elhagyja – kivéve a legfiatalabbat, Shuggie-t, aki saját problémáit is háttérbe szorítva mindent megpróbál, hogy édesanyján segítsen.
Douglas Stuart – aki Glasgowban született, de évek óta New Yorkban él – nem jelentette ki egyértelműen, hogy önéletrajzi ihletésű regényt írt, de elmondta:

16 éves volt, amikor elvesztette édesanyját, aki alkoholizmus okozta betegségekben halt meg, és a Booker-díjat az ő emlékének szenteli.

Douglas Stuart, a Booker-díj nyertese, könnyeivel küszködve köszönte meg a díjat a 2020-as Booker-díj online átadó ünnepségén. 2020. november 19. (Fotó: David Parry / thebookerprizes / AFP)

(Az alkoholista nők és anyák helyzetét még mindig komoly tagadás és hallgatás övezi. Laborczi Dóra kollégánk ebben a cikkében járt utána a napi pohár bor és a nők kapcsolatának.)
A legrangosabb brit irodalmi elismerés mellé 50 ezer font (21 millió forint) pénzdíj is jár. Margaret Busby zsűrielnök a BBC-nek azt mondta: a döntés egyhangú volt és alig egy óra alatt megszületett. A díjat online jelentették be és „adták át”. Ahogy az alábbi videóban is megtekinthető, a zsűri tagjai hangsúlyozták, hogy a Shuggie Bain úgy tud mélyen alámerülni egy szomorú társadalmi problémába, hogy közben melegszívű és humoros is. A költői szépségű nyelvezet mellett kiemelték a két központi szereplő hiteles és erős ábrázolását is.

A zsűrik nem ismételhették meg a tavalyi különleges esetet

A Booker-alapítvány döntnökei az idén szigorú utasításba kapták, hogy egynél több nyertest nem hirdethetnek ki. Ennek közvetlen előzménye az, hogy tavaly a kanadai Margaret Atwood (LINK) és a nigériai-brit Bernardine Evaristo megosztva vehette át a Booker-díjat. (Margaret Atwood a héten ünnepelte a születésnapját, ennek alkalmából Matalin Dóra írt arról, miért Atwood napjaink egyik legbefolyásosabb és legnépszerűbb szerzője.)
Az irodalmi elismerést a szabályok szerint már tavaly sem lehetett volna megosztva odaítélni, de az akkori zsűri közölte, hogy hosszas viták és többszöri szavazás után sem tudott dönteni a két szerző művei között. A díj megosztásához végül a Booker-alapítvány elnökének, Helena Kennedy bárónőnek az egyszeri, kivételes engedélye kellett. Gaby Wood, a Booker-díj alapítványának irodalmi igazgatója azonban az idén egyértelművé tette a zsűritagok számára, hogy ez nem ismétlődhet meg. A tavalyi eset előtt csak kétszer, 1974-ben és 1992-ben ítélték oda megosztva a Booker-díjat, de a szabályokat később úgy módosították, hogy a díjat nem szabad megosztani, és minden évben ki kell adni.
Az idei Booker-díjra jelölt szerzők rövidített listájára a nyertes Douglas Stuart mellett egy zimbabwei, egy etióp-amerikai és három amerikai író került fel.

Diane Cook a The New Wilderness, Tsitsi Dangarembga a This Mournable Body, Avni Doshi a Burnt Sugar, Maaza Mengiste a The Shadow King, Brandon Taylor a Real Life című könyvvel vett részt a versengésben.

A nemzetközi Booker-díjat idén a koronavírus miatt május helyett augusztusban adták át. Az elismerést a szintén elsőkönyves, holland gendersemleges író, Marieke Lucas Rijneveld és fordítója, Michele Hutchison kapta a The Discomfort of Evening című könyvért.
A Booker-díjat 1968-ban alapították, és először 1969-ben ítélték oda a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával. A cégnek neve ellenére (book: könyv) semmi köze nem volt a könyvkiadáshoz.
A kitüntetést korábban Nagy-Britannia, Írország és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség országainak szerzői kaphatták. Ezt a földrajzi megkötöttséget azonban 2013-ban eltörölték, és azóta már csak az a feltétel, hogy a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie az Egyesült Királyságban.

A Shuggie Bain, az idei év nyertes könyve. (Fotó: David Parry / thebookerprizes / AFP)

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Douglas Stuart, a Shuggie Bain című könyv írója, a 2020-as Booker Prize nyertese. Fotó: Martyn PICKERSGILL / thebookerprizes / AFP)