Magyar szolidaritás az abortusz szigorítása ellen tüntető lengyel nőkkel

Október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, amennyiben a magzat súlyosan és visszafordíthatatlanul károsodott, ha az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Emiatt Lengyelország-szerte nők tízezrei tüntetnek. Szerdára Budapesten is szolidaritási megmozdulás szerveződik.

Mi történik?

Október 28-án este 19 órától a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt békés demonstráció kezdődik, a résztvevők így szeretnék kifejezni szolidaritásukat az abortusztörvény szigorítása ellen tüntető lengyel nőkkel.

Miért fontos? 

Október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, amennyiben a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Emiatt csütörtök óta Lengyelország-szerte nők tízezrei tüntetnek.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Lengyelországban eddig is Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye volt érvényben.
  • A tüntetők sok helyen hidakat, fontosabb csomópontokat zártak le, a rendőrség könnygázt vetett be ellenük.
  • Péntekre számos helyen további tüntetéseket jelentettek be.

Október 22. óta forrnak az indulatok Lengyelországban, a lengyel Alkotmánybíróság ugyanis ekkor nyilvánította alkotmányellenesnek azt a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, ha a terhesgondozás keretében végzett vizsgálatok, esetleg egyéb egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. Ezzel gyakorlatilag szinte teljesen betiltották a művi terhességmegszakítást az országban.

Az abortuszellenes törvény ellen tiltakozók Krakkóban, 2020. október 26. (Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images)

Lengyelországban eddig is Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye volt érvényben.

Ennyire kemény feltételek Máltát leszámítva egyetlen európai országban sem voltak korábban sem. A lengyel törvények ugyanis eddig úgy rendelkeztek, hogy csak akkor lehet abortuszt végeztetni, ha a terhesség miatt veszélybe került az anya élete, ha a magzat vérfertőzésből vagy nemi erőszakból fogant, vagy ha a magzat súlyos fogyatékossággal, az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegséggel született volna meg. Ez utóbbi lehetőséget szüntették most meg.
A közel 38 milliós lakosságú Lengyelországban tavaly 1110 abortuszt végeztek el, ebből 1074-et a magzat súlyos sérülései miatt. Vagyis a művi terhességmegszakítások jelentős részét a most eltörölt feltétel alapján végezték. (Ugyanakkor a BBC beszámolója szerint nőjogi szervezetek becslése szerint az illegálisan vagy külföldön végrehajtott abortuszok száma évi 80-120 ezer körül lehet.) A tízmilliós Magyarországon, ahol a többi európai országhoz hasonlóan jóval enyhébbek a törvények, évente körülbelül 26 ezer abortuszt hajtanak végre.

Tömegtüntetések napok óta

A Lengyelországban kormányzó a Jog és Igazságosság Párt (PiS) már régóta fontolgatta az abortuszra vonatkozó szabályok további szigorítását. Eddig azonban minden esetben, amikor a parlament napirendjére került, végül levették, mert a lengyel lakosság tüntetéseken tiltakozott a szigorítás ellen. A lengyel Gazeta Wyborcza című napilap közelmúltbeli közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 59 százaléka úgy gondolta, hogy az abortusz szabályainak szigorításában ezúttal túl messzire mentek. 

Egy, a női sztrájk szimbólumát magára festett nő Krakkóban. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy Lengyelország legfelsőbb bírósága kimondta, a magzati hibák miatti abortuszok alkotmányellenesek. (Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)

Lengyelországban napok óta folynak a tüntetések a törvény ellen, annak ellenére, hogy a járvány elleni szabályok szerint a tüntetés és a tömeges gyülekezés tilos.

A nagyvárosokban mégis   tízezrek, főleg nők tüntettek a kormány és az alkotmánybíróság ellen. A tüntetők több helyen hidakat és fontosabb csomópontokat zártak le, Varsóban a Poniatowski hidat is lezárták egy időre. Bár a tüntetések nagy része békésen zajlik, előfordult, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be a tünetetők ellen, mert állításuk szerint megdobálták őket. Péntekre újabb tömegtüntetéseket jelentettek be.

A demonstráció plakátja egy falon, emberek ezrei tiltakoznak Krakkóban és egész Lengyelországban. (Fotó: Cezary Kowalski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Szolidaritás a lengyel nőkkel címmel szerda este a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége előtt is békés demonstráció kezdődik. A szervezők szerint „az abortusz betiltása nem jelenti az abortusz végét is. Abortusz volt, van és lesz. A kérdés csupán az, hogy biztonságosan történik, vagy olyan módon, amely veszélyezteti a nők életét vagy egészségét”. Éppen ezért szeretnék kifejezni a szolidaritásukat a csütörtök óta Lengyelország-szerte tiltakozó nők tízezreivel.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Az abortuszellenes törvény ellen tiltakoznak Lengyelországban, 2020. október 26. Fotó: Piotr Lapinski/NurPhoto via Getty Images)