Tippek életmódváltáshoz. A Nők Lapja Szépség 2020-as őszi számának összeállítása.

Egy német kutatás szerint olykor másfél év is eltelik az elhatározás és az életmódváltás kezdete között, vagyis valószínűtlenül hosszúra nyúlik a tervezési szakasz. Az ok egyszerű: a félelmek és a kifogások elhalványítják az egészségesebb élet és a fittebb test varázsát. Segítünk, hogy kibúvók helyett mostantól tényleg izmokat építhess.

Hosszú évek óta tartok mozgásórákat, és ez idő alatt már könyvet tudtam volna írni a vendégeim válogatott edzéskerülő ürügyeiből. Pedig a nemeknél izgalmasabbak az igenek. A motiváltság vonzóbb, mint a lustaság, a halogatás vagy a tehetetlenség. Volt egy lány, aki pár hónapig látogatta az edzéseket, aztán minden héten megírta nekem zavarba ejtő részletességgel, hogy miért nem jön. Éreztem, hogy nem hatnak rám jól a levelek, de arra is rájöttem, miért van szüksége az ön nyugtatásra. Azzal, hogy írt nekem, egyszerűen feloldozta magát. Ez a megközelítés azért hibás, mert nem az edző kedvéért kell levonszolnunk magunkat az edzőterembe vagy a futópályára. Önmagunkért. Szóval most megkísérlem meggyőzni a kétkedőket arról, hogy érdemes a nemeket igenekre váltani. Nézzünk meg néhány tipikus – és általam már sokszor hallott – kibúvót.

„Mindenki engem bámul majd, mert kezdőként biztos béna leszek”

Ez a megközelítés azért is alaptalan, mert: 1. mi, emberek gyarló élőlényekként mindig a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítunk önmagunknak, 2. az edzőterem tipikusan az a terep, ahol mindenki a saját határainak feszegetésével van elfoglalva. Újoncként csak azért lehetünk feltűnőbbek, mert kiabál rólunk a bizonytalanság, de amiatt távol tartani magunkat a mozgástól, mert „mások majd mit fognak szólni?”, időpocsékolás.

Motivációs tipp: profi jégtörés
Az első pár alkalommal, amikor lemerészkedünk az edzőterembe, érdemes személyi edző segítségét kérni, aki megtanít lavírozni a gépek között, összeállítja az edzéstervet és ideális esetben gyorsan eloszlatja minden bizonytalanságunkat. Mint ahogy egy profi edzőtárs is segíthet kizárni a külvilágot. Ennek a magunkra szánt időnek tényleg nem szabadna a szorongásról szólnia, ennél fontosabb, hogy megérezzük az erőnket és a hatékonyságunkat.

 

„Nem akarok hosszú távra elköteleződni”

Van egy rossz meg egy jó hírem. A rossz az, hogy az életmód-változtatás egy folyamat, vagyis úgy működik a legjobban, ha kialakítunk egy olyan rendszert, amelyben jól tudunk tervezni. Lehet, hogy a fi tneszbérlet elsőre nagy kiadásnak tűnik, de az a pénz, amit a testünkbe és a jobb közérzetünkbe fektetünk, mindig megtérül. A jó hír, hogy nem muszáj azonnal dönteni, sőt érdemes alaposan körbejárni a kézenfekvő lehetőségeket. Hiszen egy elhamarkodott döntés sokszor szabotáló lehet. Fontos, hogy ne legyen túl messze a sportolás helyszíne – a sok utazás könnyen a kibúvó oka lehet –, és megtaláljuk a valóban élményhozó mozgásformát.

Motivációs tipp: 72 órás szabály
Érdemes átgondolni, gyerekként miben voltunk tehetségesek. Jól ment a tánc? Vagy a labdajátékokat szerettük? Egyéniben vagy csapatban töltődtünk jobban? Ha megvan az irány, váltsunk cselekvésre 72 órán belül, mert utána vészesen csökken az esélye, hogy lépni fogunk. Sok olyan emberrel találkoztam, akiknek évekbe telt, mire akcióba lendültek, és megbánták, hogy nem tapasztalták meg hamarabb a mozgás örömét.

„Utálom, ha hozzám ér és javítgat az edző”

Nehéz ügy, mert az edző feladata az is, hogy korrigálja a hibákat, így csökkentve a sérülésveszélyt és növelve a gyakorlat hatékonyságát. Ehhez pedig néha muszáj a klienséhez érnie. Egy jó edző ráérez, ki az, aki több, és ki az, aki kevesebb instrukciót és javítást igényel. Ha viszont nincs meg a „kémia”, akkor keressünk másik szakembert.

Motivációs tipp: egyenes beszéd
Ha egyébként elégedettek vagyunk a munkájával, de néha soknak érezzük, ahogy „megigazít” minket, mondjuk el kedvesen: több intim szférára van szükségünk, mert úgy jobban át tudjuk adni magunkat az edzésnek. Biztosítsuk róla, hogy boldogulunk a testkontaktus nélkül is, mert ezektől csak rosszul érezzük magunkat – ezt csoportos órán is megtehetjük. Magunkért edzünk, tegyünk meg mindent azért, hogy jól érezzük magunkat közben.

„Épp elég stressz van az életemben így is”

Ez esetben ideje megváltoztatni a stresszhez való viszonyunkat. A stressz tényleg kimerítő, de máris megszelídül, ha ösztönző erőként próbálunk tekinteni rá. Társítsunk a testedzéshez pozitív gondolatokat ahelyett, hogy patthelyzetként állítanánk be, hiszen éppen a testmozgás az, ami az első percektől kezdve oldja a stresszt, sőt 30 perc után boldogsághormonokkal árasztja el a testünket.

Motivációs tipp: kardió
A kitartást igénylő sportok – mint a futás, az úszás, a labdajátékok, a kerékpározás vagy az aerobik – nemcsak a stresszoldásban segítenek, hanem a kreativitást is serkentik. És ha már látjuk a következő lépést, a stressz is elhalványul.

„A sport már nem fér bele az időmbe”

Hahaha, ez a kedvencem! Amennyiben ez az edzéskerülő mantránk, akkor ideje végigpergetni, mi mindenre szakítunk időt, ami totálisan haszontalan, vagy egyáltalán nem oszt és nem szoroz az egészségünk szempontjából. Ahogy azt is érdemes átvilágítani, hol is állunk a saját prioritási listánkon. Szuper, ha otthon csillog-villog minden, a gyereket is időre leszállítjuk suliba, oviba, de lehet, hogy még a családi autó is több törődést kap, mint mi. Szóval fordítsuk meg a kérdést: mit teszünk azért, hogy formában legyünk? És egyáltalán meg akarjuk-e találni az időt rá, vagy csak alibizünk?

Motivációs tipp: összpontosítás
A sportban kiemelt fontosságú a koncentrált figyelem, ami azt jelenti, hogy minden mást kizárva egyidejűleg egyetlen dologra összpontosítunk, és nem csapongunk a gondolataink között – ha ezt tenné, egy élsportoló sem tudná hozni a tudása legjavát. Ha napközben ennek szellemében végezzük a feladatainkat, több időnk marad a mozgásra is.

„Nagyon izzadok, és rákvörös lesz a fejem, amikor mozgok”

A testünkben kb. 2–5 millió verejtékmirigy dolgozik, a legtöbb a hónalj és az ágyék területén, éppen ezért elkerülhetetlen, hogy egy kemény edzésnél még a bugyink is átizzadjon. Az izzadás mértékét viszont a stressz, a hőmérséklet és az aktuális hangulatunk is befolyásolja. A vörös fej oka az, hogy edzés közben kitágulnak a bőrfelszín közelében lévő hajszálerek. Edzés után fél órával azonban meg kell szűnnie a pirosságnak.

Motivációs tipp: trükkös outfit
A világosabb színű és a szürke sportruhákon könnyebben átütnek az izzadságfoltok, ezért jobb, ha a keményebb edzésekhez sötétebb árnyalatokra váltunk. Cserebugyi és csereruha is legyen nálunk, ha már nem érezzük komfortosan magunkat és megoldható, hogy átöltözzünk edzés közben. Jó szolgálatot tehet a hűsítő arcpermet is és egy törölköző. Az izzadásra pedig tekintsünk úgy, mint annak a jelére, hogy dolgozik a testünk.

„Feszélyez, hogy mindenki jobban néz ki nálam”

Induljunk ki abból, hogy tettek is érte eleget. Sajnos sokszor esünk abba a csapdába, hogy a before–after összeállításokban is csak a végeredményt méltatjuk, nem nézünk mögé, mennyi munka kísérte az átalakulást. Ha inkább befelé figyelünk mások méricskélése helyett, és arra koncentrálunk, mi mit szeretnénk kihozni a testünkből, máris jelentőségét veszti ez a kérdéskör.

Motivációs tipp: saját mérce
Fontos, hogy mindig önmagunkhoz mérjük a fejlődést, és reális célokat tűzzünk ki, hiszen hiába szeretnénk villámgyorsan tökéletesíteni a testünket, sokkal üdvözítőbb, ha megtanulunk örülni a rész eredményeknek is. A kiegyensúlyozott fogyás a heti egy kiló mínusz – ez az, ami később is könnyen megtartható. Dokumentáljuk fotókkal, naplóval a változásunkat, ez is segíteni fog abban, hogy a fejlődésünkre helyezzük a fókuszt.

„Sajnos nem vagyok elég kitartó”

A többség mindig a legkisebb ellenállást választja, és próbál takarékoskodni az energiáival. Viszont amíg ezzel a mantrával takarózunk, és kőbe véssük ezt a kibúvót, teljesen felesleges fi tneszcuccokra költeni… Itt először a gondolkodásra kell rágyúrni, de alaposan. Instant megoldásokkal teli világunkban mindent gyorsan akarunk, de csak akkor tudunk jól tervezni, dönteni és cselekedni, ha megértjük, hogyan irányíthatjuk az akaratunkat.

Motivációs tipp: erőforráslista
Az életmód-változtatásra fokozottan igaz: mindannyian a saját képességeinkre vagyunk utalva. Ha viszont nem vagyunk tisztában azzal, milyen erőforrásaink vannak, nehezebben jutunk túl a bukkanókon. Fogjunk egy papírt, és írjuk össze, mik azok a tulajdonságaink, amelyekre mindig támaszkodhatunk. Nem árt, ha ezt a listát mindig magunknál hordjuk, hogy emlékeztessen, amikor a könnyebb megoldások felé húznánk.

4 megdönthetetlen érv a súlyzós edzés mellett

  • Ha súlyokat emelgetünk, sokkal szebb formánk lesz, tónusosabb és feszesebb lesz a testünk, jobb a testtartásunk.
  • Nemcsak az edzés előtt, de utána is intenzíven égetjük a kalóriákat – és ugye ha több kalóriát használunk fel, mint amennyit beviszünk, máris fogyni fogunk.
  • Minél nagyobb az izomtömegünk, annál több kalóriát égetünk akkor is, ha meg sem mozdulunk.
  • És persze megfizethetetlen érzés az is, hogy időről időre meghaladjuk önmagunkat

Fotó: Getty Images

Az interjú eredetileg a Nők Lapja Szépség 2020-as őszi számában jelent meg. A magazin október 21-től kapható az újságosoknál!