Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Nők Lapja 2020/41. számának Egészség rovata erről a témáról szól.

Október elsején, az emlőrák világnapján számos nagyvárosban rózsaszín fényben pompáznak a nevezetes épületek. Budapesten rózsaszínbe borul a Lánchíd, marcona motorosok rózsaszín pólóban arra szólítanak fel, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, az emlőben tapintható csomóra és bármilyen elváltozásra, mert a mellrák gyógyítható, a daganat korai felfedezése életmentő lehet.

Az utóbbi években már a teljes hónapot a mellrák elleni küzdelemnek szentelik, amikor a látványos, pink lufis események mellett szó esik a megelőzésről, a rendszeres önvizsgálat, a képalkotó emlőszűrés (mammográfia, emlőultrahang), és családi halmozódás esetén a genetikai vizsgálat fontosságáról. Szervezett szűrés folyik országszerte számos emlőcentrumban, kétévente a térítésmentes vizsgálatra a 45 és 65 év közötti nők kapnak meghívót. Szakértők szerint kevesen, a meghívottak mintegy 40 százaléka él ezzel a lehetőséggel, pedig a mammográfiás vizsgálat haszna életévekben mérhető. A 45 évnél fiatalabbaknak és a 65 évnél idősebbeknek a nőgyógyász, illetve a háziorvos adhat beutalót (ugyancsak térítésmentes) emlővizsgálatra. Mert a legfontosabb üzenet: a korai stádiumban kiszűrt daganat jó eséllyel gyógyítható.
De a rózsaszín kitűzős világnapon arról is beszélni kell, hogy a férfiak emlőjében szintén kialakulhat rosszindulatú elváltozás, bár ritkábban, mint a nőknél. A korai felfedezés azonban a férfiak esetében is életmentő lehet. Már láttam olyan kitűzőt, amelyiknek csak az egyik fele pink, a másik kék, jelezve, hogy az emlőrák mindkét nemet megbetegítheti.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Figyelmeztető jelek, személyre szabott terápiák a cikk folytatásában.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .