Hogyan lehet gördülékeny a visszatérés? A Nők Lapja Psziché 2020/3. számának cikke.

Vajon a hosszú otthonlét és a digitális oktatás után mekkora lelkesedéssel térnek vissza a tantermek világába a diákok? Mivel segíthetjük, motiválhatjuk őket? Miként lehet hasznosítani a távoktatás során szerzett tapasztalatokat? Pedagógust, pszichológust, szülőt kérdeztük a legfontosabbakról.

Az, hogy mekkora stresszt jelent az iskolába való visszatérés, nagyrészt attól függ, korábban milyen szerepet töltött be a gyermek életében az iskola
„Ebben, mint ahogy minden másban, a gyerekek nagyon különbözőek – magyarázza Nádasdy Nóra klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus. – Sok esetben a gyerekek pszichés problémáit egyértelműen az iskola okozza. Akiknek a tanterem a konfliktusok, a bizonytalanságok és a frusztrációk közege, azoknak megkönnyebbülés volt a távoktatás.

Sok szülő mesélte, hogy a korábban pszichoszomatikus, érzelmi és magatartási tünetektől szenvedő gyermek egy csapásra megnyugodott, kiegyensúlyozottabb lett pusztán attól, hogy nem kellett iskolába járnia. A visszaszokásban ők több segítséget igényelnek. Fontos, hogy a gyerekek a ki nem beszélt iskolai rossz élményeikről hosszan tudjanak mesélni, és a szülők meghallgassák őket, együtt érezzenek velük. Támogassuk őket abban, hogy megfogalmazhassák az érzéseiket és kitalálhassanak megoldási stratégiákat. A gyerekek egy másik csoportját jól láthatóan megviselte a karantén alatt a társaktól való elszakadás, a napi sikerélmények elvesztése, a biztonságot adó keretek, a napi rutinok hirtelen összeomlása. Néhány szülő beszámolt arról, hogy valami nagyon félrecsúszott, kisiklott a gyermekeikkel való kommunikációban, sokkal több lett az érthetetlen indulat a családon belül, ami megijesztett minden résztvevőt. Máshol teljesen felborult a napirend, a szülőket aggasztotta a parttalan számítógépezés és az, hogy unatkozni látták a lehangolt gyermekeiket. A családok egy része most az iskola kereteivel visszakapja a szokásos és biztonságot adó társas viszonyrendszerét, fogódzóit, napi céljait, sikerélményeit.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan szokjanak vissza a diákok a digitális oktatásról a papíralapúra?
Mit lehet tenni azért, hogy a gyerekek behozzák az esetleges elmaradásokat?
A szakértő tanévkezdő tanácsai szülőknek.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .