Nemcsak egymással, hanem történelmi személyekkel is beszélgethetünk.

Mi történt?

Élő és életnagyságú hologramképünkkel hívhatjuk fel egymást, ha elterjed egy új digitális eszköz.

Miért fontos?

Az emberek közötti kommunikáció 65-70 százaléka nem a szavakkal, hanem a nonverbális gesztusokkal történik. A hologram pedig sokkal többet képes átadni ebből még a videóhíváshoz képest is.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Hogyan működik és mennyibe kerül a hologramos hívás?
  • Mi kell ahhoz, hogy egy történelmi személyiséggel beszélgessünk?

Nehéz megsaccolni, hogy az elmúlt 20 év melyik találmánya, a hétköznapjainkba beszivárgó vagy arra készülő eszköz és lehetőség emlékeztet jobban gyerekkorom tudományos-fantasztikus filmjeire. Az internet? Az okostelefon? A VR Vidámpark (virtuális valóság – a szerk.)? A digitális divatmodellek népszerűsége? Vagy esetleg a rendre felügyelő robotkutya?
Az biztos, hogy az egyik legújabb technikai csoda kicsit most kicsapta nálam a biztosítékot. Mármint, ez már tényleg az, ahogyan a régi sci-fikben elképzelték a jövő háztartásait.
Egy Los Angeles-i cég ugyanis olyan telefonfülke méretű gépet készített, ami a hívott fél élő hologramját vetíti a nappalinkba, amíg beszélünk. A PORTL szuperkütyüje ráadásul nemcsak élő hívásra, hanem arra is alkalmas, hogy interakcióba léphessünk előre rögzített hologramokkal – mondjuk történelmi személyekkel vagy olyan rokonokkal, akik már meghaltak, írja a Reuters.
A PORTL fülkéi 210 centi magasak, 150 centi szélesek és 60 centi mélyek, és egyszerűen csatlakoztatható a sztenderd (amerikai) fali konnektorhoz. Tehát akinek van otthon kamerája és fehér háttér előtt áll, az már küldheti is a képét, amelyet a gép bárhol a világon hologrammá alakít. Az eredmény persze minden bizonnyal függ a kamera és az internetes kapcsolat minőségétől is, de amit ezen a videón mutatnak, az azért elég látványos:

David Nussbaum, a PORTL vezérigazgatója korábban annál a vállalatnál dolgozott, amelyik kifejlesztette Ronald Reagan hologramját a korábbi amerikai elnök könyvtárába. Illetve ugyanez a cég támasztotta fel digitálisan a kilencvenes években meggyilkolt rappert, Tupac Shakurt is.
A hologramos hívásban óriási lehetőségek rejlenek, Nussbaum szerint bárki használhatja, aki komolyan véve a járvány miatti korlátozásokat, betartja a közösségi távolságtartást. De ott is segíthet, ahol katona van a családban (ez az Egyesült Államokban sokkal gyakoribb, mint nálunk), és akár hónapokig nem találkozhat személyesen a szeretteivel.
Az eszköz ára persze jelenleg (még) elég borsos, 60 ezer dollárba kerül, ami körülbelül 17,6 millió forint, de ez a következő években Nussbaum szerint várhatóan csökkenni fog. A cég emellett azt tervezi, hogy egy olcsóbb és kisebb asztali hologramos hívóeszközt is piacra dob jövő év elején.

Ez a múzeumok jövője is?

Képzeljük el, hogy a múzeumban lépkedve egyszer csak elénk „áll” egy honfoglalás kori harcos, egy római nő vagy Mária Terézia. És nemcsak elmond egy ismeretterjesztő monológot, hanem akár beszélgethetünk is vele.
A mesterséges intelligenciával felturbózott hologramfülkével vagy vetítővel ez is lehetségessé válhat. Egy másik Los Angeles-i cég, a StoryFile technológiájával kiegészítve ugyanis hologramfelvételeket is lehet készíteni – igaz, ez a jelenlegi árat összesen 85 ezer dollárra emeli (ez kb. 25 millió forint).
A hologramfelvétel, illetve hívás a két cég képviselői szerint alkalmas arra, hogy úgy érezzük, valóban beszéltünk a másik féllel, még akkor is, ha valójában nem volt jelen. Ez pedig amiatt lehetséges, mert a videóhíváshoz képest is jobban látjuk a testbeszédet és valamennyi nonverbális gesztust, tehát a mimikát, a testtartást, a mozgást is a hangsúly, a hanglejtés mellett.
Ha azt vesszük, hogy a kommunikációnk zöme, azaz 65-70 százaléka nem a szavainkkal történik, hanem pont a nonverbális gesztusaink metanyelvén, a hologramos eszköz fejlesztőinek akár igaza is lehet. És mivel az ember elég rugalmas, alkalmazkodó lény, ha lemegy annyira az eszköz ára, hogy elterjedjen a mindennapokban, valószínű, hogy ugyanúgy megszokjuk, mint ahogy végül megszoktuk a telefonálást és a videóhívást is.

(Kiemelt kép: youtube)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!