Nevetés mögött szenvedés: Robin Williams igazi arca

A nevettetésben volt a legjobb, de csak kevesen tudták róla, hogy amikor a kamera nem forgott, a démonaival küzdött.

Mi történt?

Ma lenne 69 éves a vígjátékok közkedvelt színésze.

Miért fontos?

2014-es halála jól mutatja, hogy mások mély problémáiról sokszor semmit sem tudunk. Pláne, ha az illető egy világsztár, akinek viselkedni kell a kamerák előtt.

„A vígjáték nem más, mint az optimizmus színpadi megjelenítése”

– olvashatjuk az egyik leghíresebb idézetet az Oscar-díja komikustól, akinek védjegye volt a humor. Ki ne emlékezne az olyan nagy sikerű filmjeire, mint a Jó reggelt, Vietnámra!, a Holt költők társaságára, a Mrs. Doubtfire-re, vagy a Good Will Hunting című produkcióra.

A nézők, a rajongók számára ő volt a nagy kacagtató, aki mindenből viccet csinált, és akinek a legtöbb humoros szerep jól állt, érthető ha a világ döbbenten állt a halálhíre előtt.

Robin Williams 1980 körül New Yorkban. (Fotó: Sonia Moskowitz/Getty Images)

Csak öngyilkossága után vált mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a mindig nevető Robin Williams komoly gondokkal küzdött. A felesége, Susan Schneider a mai napig állítja, a humorista nem a depresszió miatt lett öngyilkos, szerinte a Parkinson-kór, illetve Lewy-testes demencia tehetett arról, hogy erre a döntésre jutott. Susan az American Academy of Neurology-ban írt a lehetséges okokról, a cikk The terrorist inside my husband’s brain, azaz: A terrorista a férjem agyában címmel jelent meg. Ebből többek között az is kiderül, hogy 2013 decemberében Williams különböző gyomorproblémákkal küzdött, szorongott, emellett paranoiássá vált, a memóriája pedig rejtélyes okból egyre csak romlott, ami nagyon megviselte. Demenciáját csak halála után, a boncolás során diagnosztizálták nála.

Magányos kisfiú

A wikipédia azt írja, jómódú családban született, édesapja az autóiparban dolgozott, édesanyja pedig élénk társasági életet élt, így a kisfiú Robin gyakran maradt a bejárónőjükre, jóformán ő nevelte fel. Ráadásul sokat költöztek, ezért nem igazán alakultak ki mély, szoros baráti kapcsolatai. A gimnázium végére a családdal Kaliforniába költöztek, ahol Williams népszerű tanuló lett, bár a tanárok nem láttak benne sikeres jövőt. A gimnázium után politológiát tanult, és bejutott a Juilliard Schoolba, amit végül nem fejezett be. Ezt követően a stand up műfaj felé fordult, többször fellépett már akkor is egyedülállónak számító humorával. A tehetségére gyorsan fel is figyeltek és nem sokkal később, 1978-ban saját sorozatot kapott. Ez volt a „Mork & Mindy”, amely meghozta számára a népszerűséget, de az igazi nagy áttörést, egy mozifilm, a Jó reggelt, Vietnám! sikere hozta el számára. Bár a vígjátékok sorra megtalálták, a színész később drámai szerepeket szeretett volna játszani, de Hollywood, keményen beskatulyázta, ezt pedig nehezen tudta elfogadni. Ezután sorra jöttek a nagy filmek, mint a Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niro oldalán,  A halászkirály legendája, vagy a Mrs. Doubtfire. 1997-ben beért a sok szereplés: a Good Will Hunting című filmben való alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

Robin William a Good Will Hunting című filmben való alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, 1998. március 3. (Fotó: Evan Agostini/ImageDirect/Getty Images)

Sikeres színész lett, de a magánélete nem volt ennyire felfelé ívelő

Williams első felesége Valerie Velardi volt, akitől egy gyereke született, Zachary Pym. Első házassága nem volt túl kiegyensúlyozott, ráadásul Williamsnek komoly problémái adódtak a drogokkal, az 1970-es és 1980-as években kokainfüggő volt. Azonban egy közeli barátja és gyakori társa, John Belushi halála annyira megrendítette, hogy elvonóra ment. Később kiderült az is, hogy viszonyt folytatott Michelle Tish Carter pincérnővel, aki végül beperelte őt, azt állítva, hogy Williams nem mondta el neki, hogy herpesz szimplex vírussal fertőzött, és a férfi továbbadta neki a vírust. Végül peren kívüli megállapodás született köztük, Williams és Valerie pedig 1988-ban elváltak. Olyan pletykák is terjengtek, hogy a házasság alatt szintén szeretői kapcsolat volt a bejárónőjük, Marsha Garcest és közte, de Williams állította, hogy a viszony csak a válásuk után bontakozott ki. Martha a személyes asszisztense, majd később a felesége lett,  összesen két gyerekük született, Zelda Rae és Cody Alan. A házasság sokáig tartott, de végül Marsha 2008 márciusában beadta a válópert, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. Williams ezt követően ismerkedett meg harmadik és egyben utolsó feleségével, Susan Schneider grafikussal, aki a halála után azt írta a már korábban említett cikkben, hogy 

nemcsak a férjét veszítette el, hanem a legjobb barátját is, akivel kikötői voltak egymás számára.

Eközben Williamsnak újból meggyűlt a gondja az alkohollal, 2006-ban bevonult egy newbergi rehabilitációs központba. Egészségügyi problémák is felléptek nála, 2009 márciusában szívproblémákkal kórházba került, meg kellett műteni az egyik aortabillentyűjét a Cleveland Klinikán. Az utolsó években már nem nagyon lehetett látni nagy filmekben. Az élet furcsa fintora, hogy a színész utolsó filmje A legdühösebb ember Brooklynban volt, ebben egy olyan elviselhetetlen természetű férfit alakított, akinek az orvosa azt mondta, másfél órája van hátra, jól gondolja meg, mit kezd vele. A film 2014-ben jelent meg, Robin Williams pedig 2014. augusztus 11-én önkezűleg vetett véget életének.

Csak találgatni lehet, hogy mi volt a konkrét kiváltó ok, ami arra késztette, hogy így vessen véget az életének. Az viszont biztos, hogy öngyilkossága előtt depresszióval kezelték, és bár voltak függőségei, a boncolás szerint halála előtt nem fogyasztott se drogot, se alkoholt. Szűkebb baráti köre tudott arról is, hogy az utolsó években megszaporodtak anyagi gondjai, és olyan szerepeket is elvállalt, amiket máskülönben nem játszott volna el.

(Robin Williams a színfalak mögött, a Norfolk-i egyetemen tartott előadása előtt, 2009. október 26. Fotó: Jay Paul / Getty Images)