- Amit elsőre kézenfekvőnek gondolunk, az hosszú távon kárt okozhat.
- A hő, a pára és a fény nemcsak az ételek minőségét, hanem az egészségünket és a konyhai eszközeink élettartamát is befolyásolhatja.
- Ha tudatosabban rendezzük be a konyhánkat, az nemcsak biztonságosabb, hanem praktikusabb és hosszabb távon is fenntarthatóbb lesz.
A konyhapulton minden négyzetcenti számít. Főleg, ha kis lakásban élünk, és az összes felületre szükség van. Logikusnak tűnik, hogy a tűzhely közelében tartjuk a fűszereket, az olajat, a reggeli kotyogóhoz a kávét, vagy egy-két kisebb konyhai gépet. Mindez praktikusnak tűnik, ám hosszú távon nem biztos, hogy jó ötlet. Nemcsak az alapanyagok minőségét kockáztatjuk vele, de még balesetveszélyes is lehet.
Amikor berendezzük a konyhánkat – különösen a tűzhely körüli részt –, érdemes három szempontot figyelembe venni: meddig áll el, amit oda tennénk, mennyire biztonságos ott tartani, és tényleg kézre esik-e, amikor szükség van rá. A meleg ugyanis sok alapanyagnak nem tesz jót: lerövidítheti az eltarthatóságukat, és az ízük is megváltozhat.
8 dolog, amit ne tarts a tűzhely mellett!
1. Olaj
Kézenfekvő, hogy az olajat közvetlenül a tűzhely mellett tároljuk, hiszen ott van rá a legnagyobb szükség, pedig már általános iskolában is megtanultuk, hogy az olaj és a magas hőfok milyen veszélyes kombináció. Ha az olajos üveg túl közel van a nyílt lánghoz vagy a forró főzőlaphoz, könnyen meggyulladhat. A meleg az olaj minőségét is rontja: gyorsabban oxidálódik, avasodik, romlik az íze, és csökken a tápértéke.
2. Fűszerek
Sok konyhában a fűszertartó a tűzhely mellett kap helyet, hiszen ez is praktikus, ugyanakkor nem túl jó ötlet. A fűszerek különösen érzékenyek a hőre és a párára, ami rontja az ízüket. Éppen ezért száraz, sötét, hűvös helyen érdemes őket tárolni.
3. Kávé
Mi sem egyértelműbb, mint hogy reggel, álmosan nem akarunk sokat téblábolni a konyhában. Csak előkapjuk a kávésdobozt, és már főhet is a jó erős fekete. Épp ezért sokan a kávét is a tűzhely mellett tartjuk. Csakhogy ez sem a legjobb ötlet. A tűzhely közelsége miatt a meleg és a pára gyorsan kikezdi az aromákat, a kávé állottá, kesernyéssé válhat, és a nedvesség miatt akár penészedés is előfordulhat.
4. Gyümölcsöstál
A legtöbb háztartásban a gyümölcsöstál a konyhapulton kap helyet. A tűzhely melege és a pára gyorsan megérleli, majd meg is rontja a gyümölcsöket. Ha azt szeretnénk, hogy a banán, a mandarin vagy a kivi tovább friss maradjon, érdemes őket az ebédlőasztalra tenni.

A tűzhely melege és a főzés közben keletkező pára felgyorsítja a gyümölcsök érését, így azok hamarabb romlanak. (Fotó: Getty Images)
5. Gyógyszerek és étrend-kiegészítők
A hő és a pára lebontja a vitaminok és gyógyszerek aktív összetevőit. Ez különösen igaz a probiotikumokra, halolajra és bizonyos vitaminokra, amelyek hő hatására gyorsan elveszítik hatékonyságukat. A legjobb, ha hűvös, száraz helyen tároljuk őket.
Kapcsolódó: Ezeket az ételeket jobb, ha nem tárolod ugyanazon a helyen
6. Vezetékes konyhai eszközök
A kenyérpirító, a vízforraló vagy a kávéfőző kéznél van ugyan, de ha túl közel kerülnek a tűzhelyhez, a zsinórjuk könnyen hozzáérhet a forró főzőlaphoz, ami komoly tűzveszélyt jelenthet. És nemcsak a vezetékekkel lehet baj:
maguk a készülékek is túlmelegedhetnek, zárlatosak lehetnek.
7. Papírtörlő
A papírtörlő alapfelszerelés ugyan, de tűzveszélyes lehet, hiszen ha túl közel van a nyílt lánghoz vagy forró felülethez, könnyen meggyulladhat. Legjobb, ha ezt is szekrényben tároljuk.
8. Fa vágódeszka
Sokan a tűzhely mellé támasztjuk a fából készült vágódeszkát, pedig ez is komoly kockázatot jelent. A fa könnyen magába szívja a nedvességet, és ha hő vagy gőz éri, megvetemedhet, megrepedhet, és így a baktériumok melegágya lehet. Ráadásul, ha túl közel van a lánghoz vagy a forró felülethez, könnyen meggyulladhat.
Kapcsolódó: Dolgok, amiket semmiképp ne tárolj a mosogató alatt!
Kiemelt kép: Getty Images