Kvíz: Mennyire ismered az 1972-es müncheni olimpia legendáit?

Ötven évvel ezelőtt, 1972. augusztus 26-án, 121 nemzet sportolójának részvételével startolt el a müncheni olimpia.

Több igazán szép sikert idézhetnek fel a magyar sportrajongók az 1972-es nyári játékok kapcsán: sok egyéb mellett például itt szerezte meg Magyarország századik olimpiai aranyérmét a birkózólegenda, Hegedűs Csaba, és itt sikerült világcsúcsot, illetve olimpiai bajnoki címet érő súlyt emelnie Földi Imrének, a Tatabányai Bányász 56 kilogrammos versenyzőjének. 

A müncheni olimpia azonban sajnos nemcsak ezek miatt emlékezetes. Itt zajlott a modern kori olimpiai játékok történetének mindmáig legsúlyosabb, tragikus kimenetelű incidense is, a müncheni mészárlásként is emlegetett merénylet, amikor is palesztin terroristák (a Fekete szeptember terrorszervezet tagjai) ejtettek túszul 11 izraeli sportolót, akik közül kettő már a túszdráma elején halálosan megsebesült. A többi 9 sportoló később, a túszejtők és a rendőrség közti tűzpárbajban vesztette életét. 5 terroristát megöltek,egy német rendőr is életét vesztette, később két túlélő (de el nem ítélt) palesztin túszejtőt, valamint az akció feltételezett kitervelőjét az izraeliek titkos akciója során kivégezték, a 8 végrehajtó közül egyedül Jamal Al-Gashey élte túl bujkálva az esetet.

1972 szeptemberében, a megrázó események ellenére – gyászszertartás után – folytatták a nyári játékokat és a sportszerető közönség ma is jobb szívvel eleveníti fel a szép pillanatokat. Amikből a magyar különítménynek is jócskán kijutott! Lássuk, mennyire emlékszel a felemelő sikerekre! 

Kiemelt kép: A magyar küldöttség első csoportjának indulása Münchenbe, a XX. nyári olimpiai játékokra, 1972. augusztus 19-én. Fortepan / Bojár Sándor

Kvíz: Mennyire ismered az 1972-es müncheni olimpia legendáit?

Csodálatos sportsikerek és egy megrázó túszdráma; az 1972-es müncheni olimpiáról máig sokat beszélünk. Most az is kiderül, mennyit tudunk erről az ötkarikás eseményről!

Kiemelt kép: Fortepan / Péterffy István