Akár saját célra szereznétek be könyveket, akár a szeretteiteknek, van miből válogatni idén. Ünnepi könyvajánlónkban az életmódtémáktól kezdve a pszichológián át a szépirodalomig és a karácsonyi receptekig mindent megtaláltok, sőt a legkisebbekre is gondoltunk.

Schäffer Erzsébet: Párarajzok – Történetek útközben

Central Könyvek, 2900 Ft

Kolléganőnk legújabb kötetében meséket találhattok. Olyan meséket, melyeket az élet írt. Olvashattok többek között szerelmes biciklistákról, egy láda almáról, pacalról, álmodozó fiúról, hegedűről és gardonról, boldog pékről, kuglófról, aranyhalról, a barackérésről, és megannyi különleges esetről…

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor

Jaffa Kiadó, 3999 Ft

A 20. századi magyar divattörténet egyik legizgalmasabb alakjának életútját mutatja be Simonovics Ildikó kötete, mely számtalan kérdésre adja meg a választ a kivételes divattervezővel kapcsolatban. Egy legendás, rejtélyekkel és elképesztő történetekkel teli élet tárul az olvasó elé, hála a rokonoknak, munkatársaknak, barátnőknek, állandó vevőknek, valamint a korabeli újságcikkeknek és dokumentumoknak.

Koltai Róbert, Gaál Ildikó: Az én kabarém – Rögtönzések, paródiák, jelenetek

Jaffa Kiadó, 3999 Ft

Színes válogatás Az én kabarém, tele Koltai Róbert híres jeleneteivel, és kevésbé ismert sztorijaival. A kabarétörténelem legviccesebb paródiái, rögtönzések, tréfálkozás a kollégákkal, és megannyi humoros elbeszélés kapott helyet a kötetben, melyek között akad kínos, de megható is.

Bíró-Balogh Tamás: Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei

Jaffa Kiadó, 3999 Ft

Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszaka tárul fel az olvasmányban, ráadásul olyan részletekkel, amikről eddig mit sem tudtunk. A nemrégiben előkerült dokumentumegyüttesnek és kéziratoknak köszönhetően betekintést kaphatunk az író utolsó szerelméhez, a szintén házas Radákovich Máriához fűződő viszonyáról. Arról a viszonyról, ami a már súlyos beteg férfi állapotában is javulást hozott.

Boldizsár Ildikó szerkesztésében: Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért

Magvető Kiadó, 3499 Ft

Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület a Művészek a klímatudatosságért csoporttal karöltve arra vállalkozott, hogy egy olyan népmesei válogatást készít el, amely segíthet annak tudatosításában, hogy felelősséggel tartozunk a környezetünkért, a világunkért. Meséken keresztül kalandozhatunk el azokba az időkbe, amikor még harmóniában élt az ember a természettel, tisztelte a növényeket és állatokat, de olvashatunk ennek ellenkezőjéről is. Tanulságos gyűjtemény.

Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

Pozsonyi Pagony, 3490 Ft

A legújabb Rumini-könyv a Tükör-szigetre hívja a legkisebbeket, méghozzá – ahogy Berg Judit kalandregényeiből megszokhatta az ifjúság – egy különös és veszélyekkel teli kalandra. A sorozat kilencedik részének szerintünk a karácsonyfa alatt a helye.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Magvető Kiadó, 3699 Ft

Igazán különleges kötet a Karácsonyi levelek, melyben Tolkien saját gyerekeinek szánt leveleit olvashatjátok el. Az író húsz éven át minden évben Karácsony apó bőrébe bújt, és levelekben mesélt az év legszebb ünnepéről, a borítékokat pedig bélyeggel ellátva otthonuk különböző pontjain, vagy éppen a postaládában helyezte el. A képekkel illusztrált kedves írásokat az egész családnak ajánljuk.

Gryllus Vilmos: Félperces mondókák

Teknős Könyvek, 1390 Ft

Gryllus Vilmos játékos rímeiben és Megyeri Annamária bájos rajzaiban a kicsik kedvenc állatai elevenednek meg. Habár az apró lapozó címéből jól látszik, félperces mondókákról van szó, a gyerkőcök valószínűleg ennél több ideig forgatják majd az oldalakat.

Jakupcsek Gabriella: Nagy levegő – Aki megáll, elsüllyed

Jaffa Kiadó, 3999 Ft

Jakupcsek Gabriella új könyvében sem fél a tabutémák kibeszélésétől: érinti a válás, a halál, az alkohol, a drog, a zaklatás, a szegénység, a munkahelyi problémák, a kiégés, a traumák, a menopauza, a családi ünnepek, a generációs szakadékok, a kütyüfüggés, a magyar iskolarendszer, az öregedés, a magány, de az örök változás témakörét is.

Frei Tamás: Bábel

Alexandra Kiadó, 4699 Ft

Frei Tamás ismét a színfalak mögé kalauzolja az olvasót. Korábbi regényeihez hasonlóan újra egy izgalmas, fordulatokkal és akcióval teli, ráadásul meglehetősen aktuális történetet mutat be középpontban Marco Boretti magyar származású firenzei régésszel. Érdemes lesz elmerülni benne!

Matthew Polly: Bruce Lee

Szenzár Kiadó, 4999 Ft

A minden idők egyik legnagyobb harcosának és harcművészének tartott fiatalembert a nyugati világ elsősorban páratlan kungfu tudásáról ismeri. Bruce Lee azonban nemcsak zseniális harcosnak, de már gyermekkorától kezdve tehetséges színésznek, később kiváló táncosnak és tánctanárnak is bizonyult. Matthew Polly évtizedes kutatómunkán alapuló életrajza átfogó és alapos képet ad a Kis Sárkányról, erről a nagy tehetséggel és karizmával megáldott, sokoldalú színész-harcművészről.

Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar– Életem Pablóval

Művelt Nép Könyvkiadó, 3990 Ft

Pablo Escobar a modern kori történelem leghírhedtebb drogbárója volt, történetét számtalan könyvből és filmből ismerhetjük, most azonban attól az asszonytól tudhatunk meg információkat, aki a legközelebb állt hozzá. Maria Victoria Henao a világ egyik leggazdagabb feleségeként hosszú évekig volt kénytelen rettegésben élni, saját, férje és gyermekei életéért aggódni.

Margaret Atwood: Testamentumok

Jelenkor Kiadó, 4499 Ft

A nagy sikerű és sokakat rabul ejtő A szolgálólány meséjének folytatása az írónő születésnapján került a könyvesboltok polcaira. A zseniális kötetben Atwood azokra a kérdésekre adja meg a választ, melyekre az olvasók évtizedek óta várnak.

Tisza Kata: Most. – Túlélő leszel, nem áldozat

Scolar Kiadó, 4990 Ft

Hogyan lehet kimenekülni egy bántalmazó kapcsolatból? Mit tehetünk, ha érzelmi manipuláció, megalázás vagy éppen zsarolás áldozataivá váltunk? Tisza Kata kötete saját, és coachpraxisának tapasztalatait veti egybe, hogy a fájó és egyben felemelő élményeket felhasználva útmutatást adjon a bántalmazó kapcsolatban élőknek, valamint áldozatoknak.

Adam Kay: Mert szülni karácsonykor kell

Athenaum Kiadó, 3699 Ft

A hazánkban is népszerű exorvos az Ez fájni fog című köny után „karácsonyi különkiadással” jelentkezik. A szerző a tőle megszokott módon csípős és humoros hangvételben mulattat és egyben gondolkodtat el naplóbejegyzésein keresztül, melyekben megjelenik a munka iránti elköteleződés, a kezdő orvos bizonytalansága, továbbá az emberi erő és kitartás. Mindez természetesen kifejezetten szellemes stílusban.

Mike Pearl: A nap, amikor megtörténik

Athenaum Kiadó, 3699 Ft

Mike Pearl, a neves újságíró olyan veszélyekre hívja fel a figyelmet könyvében, mint az antibiotikumok ökoszisztémára gyakorolt negatív hatása, a tengeri életközösségek megszűnése, és minden olyan körülmény, ami befolyásolja a földi élet jövőjét. A kötet törékeny mivoltunkra igyekszik rávilágítani, méghozzá a jövőben bekövetkező események elemzésével.

Sylvie Simmons: I’m your man – Leonard Cohen élete

Alexandra Kiadó, 6999 Ft

Az elmúlt évszázad egyik legjelentősebb alkotója volt Cohen, akinek a nevéhez hallhatatlan dalok és irodalmi művek is köthetők. Sylvie Simmons, az ismert rocktörténész páratlan részletességgel tárja fel ennek a zseniális művésznek, és egyben érzékeny embernek az életútját. Nem csak a zenerajongóknak érdemes leemelni a könyvesboltok polcáról a könyvet…

Elizabeth Gilbert: New York lányai

Partvonal Kiadó, 4499 Ft

Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének legújabb könyve az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzol el. A írónő Vivian, a kalandos életű, immár 89 éves nő különleges memoárját tárja elénk, egy olyan életutat, melyben fontos szerepet játszott a női szexualitás, a szabadosság, de az igaz szerelem is.

Carlos Ruiz Zafón: A mennyország fogságában

Európa Könyvkiadó, 3999 Ft

Az 1957 karácsonyán játszódó történet egy szerelmes természetű, éles eszű és csípős nyelvű, aranyszívű kalandor, Fermín története. Egy különös könyvdedikáció után nyomozásba kezd a főhős barátja, aminek következtében elképesztő történetekre bukkan. A szálak egészen a polgárháborúig vezetnek, azon belül is egy barcelonai börtönerőd, vagyis a „mennyország” 13-as cellájáig.

Géczi János: A tenyérjós

Athenaum Kiadó, 3999 Ft

Géczi János filozofikus kalandregényében egy egész nemzet szembesül önmagával. Vajon mit árul el a józsefvárosi jósnőnek egy tenyér a múltról? Ezúttal nem a jövőt kell fürkésznie, épp ellenkezőleg: visszafelé kell felfedezőutakat tennie, az ezredforduló évtizedeibe, egy vidéki kollégium életébe.

Nógrádi Csilla: Álomnapló – Mit üzennek az álmaid?

HVG Könyvek, 3900 Ft

Vajon mit jelentenek az álmaink? Miért vannak visszatérő tartalmak és személyek benne? Nógrádi Csilla pszichológus naplójának segítségével ti is az éjszakai vízióitok nyomába eredhettek: figyeljétek meg magatokat, rögzítsétek a munkafüzetszerű kiadványba az álmaitokat, és olvasgassátok az érdekes történeteket, valamint az alvásról szóló leírásokat.

Oravecz Orsolya – Viniczai Andrea: Álmodj, tervezz, fuss!

Magánkiadás, 4600 Ft

A kötet szerzői egybecsomagolták hosszútávfutó és coach tapasztalataikat, hogy segítsenek olvasóiknak céljaik elérésében. Ez az egyedülálló futókönyv egy olyan coaching folyamatot kínál, amelyben elgondolkodtató kérdéseken, feladatokon és személyes futósztorikon keresztül dolgozhatunk önismeretünkön, hogy végül megválaszolhassuk a fő kérdést: Hogyan legyek az a futó, aki mindig is szerettem volna lenni?

Otthonról hoztuk – Családi mintáink és a párkapcsolatok

Kulcslyuk Kiadó, 3490 Ft

Bagdy Emőke, Dr. Angster Mária, F. Várkonyi Zsuzsa, Kozma-Vízkeleti Dániel, Lukács Liza, Orvos-Tóth Noémi, Pál Ferenc és Popper Péter a családi minták és párkapcsolatok világába vezet korábbi előadások, és új, kifejezetten a kötetbe készült írások segítségével. Vajon hogyan írhatók át a tudattalanul magunkkal hozott családi mintázatok? A kiadványból kiderül…

Tari Annamária: Online illúziók – offline valóság

Tericum Kiadó, 3970 Ft

Tari Annamária legújabb kötete is a pszichológia világába invitál, egészen pontosan az online világ illúzióira fókuszál. Miért hiszi el a digitális generáció a közösségi média csábító, de annál veszélyesebb ígéreteit? Hogyan lehet magányos az, akinek a neten megannyi „barátja” van? Hogyan találkozik a való életben a sok addiktív internetes felület a realitással? Fontos kérdések, melyekkel érdemes a mai világban foglalkozni…

Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő

Magvető Kiadó, 3999 Ft

Egy reneszánsz festő az 1460-as évek Itáliájában, és egy kamasz napjaink Angliájában. Mindketten küzdenek valamivel: az egyik a művészekre nehezedő társadalmi elvárásokkal, a másik pedig a gyásszal. A különböző korokban élő férfiak élete, sorsa és identitása különös módon kapcsolódik össze Ali Smith regényében.

Byung-Chul Han: A kiégés társadalma

Typotex, 2200 Ft

„Saját magunk kizsákmányolói lettünk” – szól a fülszöveg első mondata, ami a szerző szerint tökéletesen megmutatja korunk társadalmának problémáját. Miért hajszolja magát az ember a teljes kiégésig, és hogyan található meg ebből a kiút? Byung-Chul Han ezen kérdések mentén tesz kísérletet a mai világ leírására.

Bartyik Gitta: Az Üvegtó kincse

Szilvia és Tsa. Bt. Kiadó, 2990 Ft

Bartyik Gitta kötete nem egyszerűen egy mesekönyv. Ez egy olyan szerzemény, melynek segítségével a gyermekek megtalálhatják, tudat alatt átélhetik és feldolgozhatják saját születésük csodáját. Akkor is, ha természetes úton fogantak, és akkor is, ha lombikbébiként. Az Üvegtó kincse Felföldi Anna képzőművész álomszerű festményeivel bármely kisgyermeknek magyarázatul szolgálhat a keletkezése történetére.

Vajda József: A kenyér lelke

Central Könyvek, 5490 Ft

„Meg kell adni az időt a kenyérnek” – vallja Vajda József, aki szerint egy jó pékáruhoz nemcsak egy jó recept kell, hanem odafigyelés is. Éppen ezért kapta A kenyér lelke címet a kötet, amely egy sokoldalú receptgyűjtemény és egyben beszélgetés, és amelybe olvasóként most mi is bekapcsolódhatunk.

Desszertleckék: Ellenállhatatlan karácsonyi finomságok

Central Könyvek, 3290 Ft

A Desszertleckék negyedik kötetében ünnepi ötleteket találhattok: legyen szó a vendégvárásról, egy jó mézeskalácsról, vagy ehető ajándékokról, lesz miből válogatnotok. A Nők Lapja Konyha és Desszert különszámok korábbi receptjeit a készülődés időszakára, de a fa alá is meleg szívvel ajánljuk.

Bede Róbert: Természetesen magyarul

Central Könyvek, 4980 Ft

Az ismert és kedvelt mesterszakács a Kárpát-medence hozzávalóiból készít egyszerű és ízletes fogásokat, ráadásul a tőle megszokott profi stílusban. Bede Róbert ezúttal saját konyhájában lát neki a főzésnek, hogy 60 nagyszerű receptet adjon, melyek közül mindenki megtalálhatja majd a kedvencét.

Terei-Vigh Krisztina: Nem tudod, mit főzz?

Terei-Vigh Krisztina, 4490 Ft

A szerző receptjeit már ismerhetitek magazinjainkból, ez a könyv azonban egészen máshonnan közelít a konyhai tevékenységekhez. Receptek és képek helyett egy újfajta szemléletet kínál, ami segít megszeretni a mindennapi főzést, megoldást nyújt a „nincs időm” problémára és megtanít struktúrában gondolkodni.

Daniel Lipkowitz: A LEGO könyv

HVG Könyvek, 7200 Ft

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánljuk ezt a méreteiben is hatalmas könyvet, melyből megismerhetitek a LEGO történetét, de elidőzhettek a különféle készletekben, és még többet tudhattok meg a Minecraft, a Star Wars, a NINJAGO és a LEGO KALAND témákról.

Paul Hawken: Visszafordítható – 100 hatékony megoldás a klímakatasztrófa megállításához

HVG Könyvek, 6490 Ft

Paul Hawken segít eligazodni, és 100 innovatív megoldást mutat be az élet különböző területeiről. Technológiai újítások, szemléletformáló kezdeményezések, de fejlesztés alatt álló terveket is találhattok a méretes kötetben, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben egy élhetőbb világban élhessetek.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images

Könyvek borítói: a kiadók honapjairól és Facebook-oldalairól, bookline.hu