10 idézet a hazai pszichológiai élet meghatározó alakjától, Popper Pétertől

Hazánk egyik legnépszerűbb pszichológusa előadásaival, könyveivel nemcsak a mindennapi lelki gondjaink megoldásában segített, hanem a gyermeknevelésben való eligazodásban is.

 „Ami fontos, azt csöndesen ébren kell tartani magunkban napról napra; egy pillanatra sem szabad elengedni. Egy napon valóság lesz.”

„Az igazi vonzalom ritka, és az élet nagy ajándéka.”

„Úgy képzelem, hogy a Múlt kezében van egy varázsecset, amivel életed minden szépségét feketére festi. Minden szerelmet keserűséggé, minden boldogságot csalódássá, minden sikert kudarccá változtat. Azt hazudja, hogy akkor könnyebb lesz a búcsú attól, ami elmúlt, végül talán még az élettől is… Ne herdáld el önkíméletből, gyávaságból sorsod ajándékait!”

„Az embernek nem kell annyira halálosan komolyan vennie önmagát.”

„Önbecsülés nélkül (…) hamar lezüllik az ember. Hiszen aki nem számít, bárhogyan viselkedhet. Ugyanígy lezüllik az a társadalom is, aki nem becsüli az egyént.”

„Aki nem mutogatja magát, ragyogni kezd. Aki nem dicsekszik, sikeres lesz. Aki nem követel tiszteletet, azt elfogadják vezetőnek. Aki nem küzd senkivel, azzal senki sem képes megküzdeni.”

„Szánom-bánom, de én gyakran elhallgatáspárti vagyok. Volt már szó ilyenekről, hogy ne hallgassunk el semmit, mert saját magunkat tesszük tönkre, megmérgezzük magunkat a hallgatásunkkal, a magunkba fojtott indulatokkal. És a kimondott szavak, a kiélt indulatok nem ölnek néha?”

„Az igazi összetartozás valószínűleg az élet legnagyobb értéke. És nyilvánvaló, hogy nemcsak szerelmi összetartozásról van szó, hanem barátságról vagy a nehezen meghatározható »közöm van ehhez az emberhez« érzésről is.”

„Figyelj csak! Ma van az a nap, amitől tegnap annyira féltél.”

„Csak a tudás átadható, tanítható, de a bölcsesség nem. A bölcsességre rá kell találni, lehet élni általa, de kimondani, közölni nem lehet.”

Összeállította: D. E.

Nyitókép: Archív