Nincs is jobb elfoglaltság a hűvös napokon és estéken, mint egy izgalmas könyv társaságában elvonulni kicsit a világ elől. Ha ti is szeretitek ezt az érzést, és kíváncsiak vagytok, milyen újdonságok közül válogathattok idén ősszel, akkor ne hagyjátok ki ezt az összeállítást!

Finy Petra: Marlenka

Athenaum Kiadó, 3999 Ft

Különleges identitástörténet Finy Petra legújabb regénye, melynek főszereplői hosszú utat járnak be azért, hogy rájöjjenek, kik is valójában. Marlenka három felnőtt ember édesanyja, ennek ellenére egyenesen vonzza a narcisztikus személyiségeket, túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon nekik. De vajon mi áll ennek a hátterében, és miért viselkedik furcsán az egész család? Egy 1944-ben történt tragikus esemény és több nemzedéknyi idő adja meg a kérdésre a választ.

Megjelenés: október 3.

Cecelia Ahern: Még most is szeretlek!

Athenaum Kiadó, 3999 Ft

Az Utóirat: Szeretlek! világsikere után végre itt a várva-várt folytatás! Cecelia Ahern újra Holly életébe kalauzol bennünket: a nőnek hét év kellett ahhoz, hogy újraépítse magát, és továbbélje életét Gerry halála után. A sors azonban nem hagyja, hogy feledjen, rátalál ugyanis az Utóirat: Szeretlek Klub, akinek a tagjai arra kérik, segítsen búcsúüzeneteik hátrahagyásában. Holly nem akar újra elmerülni a gyászban, idővel azonban rádöbben, hogy neki is van még mondanivalója…

Megjelenés: október 2.

Katty Kay & Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak

Menő Könyvek, 3490 Ft

„A lányok bármit elérhetnek, csupán önbizalomra van szükségük.” – szól röviden és tömören a könyv mondanivalója, amely valójában apró képregényeket, mókás listákat, teszteket és igaz történeteket is tartalmaz, hogy segítségére legyen minden lánynak, akinek szüksége van egy kis önbizalomra.

Megjelenés: október 2.

Vass Virág: Ringass Amadeus!

Central Könyvek, 3590 Ft

Javított és átdolgozott kiadásban került a könyvesboltok polcaira Vass Virág 2012-es kötete, mely Jonas és Bori szerelmének évtizedeken át ívelő történetét mutatja be. A két fiatalnak szinte gyerekként kellett elválnia, ám húsz évvel később lehetőséget kapnak a sorstól, és újra találkoznak. Rejtett dimenziók tárulnak fel, melyben fontos szerepet kap a gyermeki és felnőtt én, de legfőképpen a szerelem.

Megjelenés: szeptember 23.

Pfliegel Dóra: Tindertojás

Athenaum Kiadó, 3699 Ft

Aktuális témát dolgoz fel Pfliegel Dóra legújabb könyve, ami az online társkeresők világába, és annak veszélyeibe enged betekintést. Márti a végtelenül naiv, érzelem- és intimitásmentes házasságban élő nő az elvált és jóképű Zoltánnal kezd ismerkedni az interneten. Beszélgetnek, fotókat küldenek egymásnak, Mártiban pedig feltör a szenvedély, olyannyira, hogy elkezdi fontolgatni a válás lehetőségét, miközben személyesen még nem is találkozott az idegennel. Vajon meddig lehet elmenni egy ismeretlen ember, és a hőn áhított szerelem kedvéért?

Megjelenés: szeptember 10.

Szurovecz Kitti: Az egyetlen ismerős arc

Athenaum Kiadó, 3999 Ft

A 28 éves Dorina rövidtávú memóriazavarban szenved, csupán egyetlen napig képes új ismerőseire és az élményeire emlékezni. Aztán egyszer csak történik valami: megnéz egy színházi előadást, melynek főszereplőjét másnap is fel tudja idézni. A feltörekvő színész viszont szerencsétlenségére egy hazug szoknyapecér, akit csak és kizárólag saját boldogulása érdekel. A két ember élete mégis összefonódik, és egy végtelenül izgalmas belső utazás veszi kezdetét. Szurovecz Kitti legújabb, lélektani szerelmes regénye a rég elásott emlékek és az elfojtott érzelmek hatalmáról szól.

Megjelenés: november 11.

Harriet Dyer: Mondj nemet a műanyagra! – 101 egyszerű ötlet műanyag helyett

Central Könyvek, 2390 Ft

Szeretnétek valamit tenni a környezetetekért? Akkor kezdjétek el tanulmányozni ezt a kis könyvet, melyben 101 egyszerű és könnyen megvalósítható ötletet találtok arra, hogyan helyettesíthetitek a műanyagot környezetbarát anyagokkal és alternatív megoldásokkal.

Megjelenés: szeptember 23.

Návai Anikó: Mr. Hollywood/Mr. Hungary

Central Könyvek, 4590 Ft

Különleges feladatra vállalkozott Návai Anikó: exkluzív fotókat és beszélgetéseket tartalmazó interjúkötetében az ismert ember, Andy Vajna ismeretlen arcát szerette volna felfedni az olvasók előtt. A könyv elkészítéséhez többek között olyan sztárokkal ült le beszélgetni, mint Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Antonio Banderas vagy éppen Michael Douglas.

Megjelenés: október 11.

Jo Pratt: A rugalmas vegetáriánus

Central Könyvek, 4690 Ft

Kiegyensúlyozott és ízletes ételek gyűjteménye A rugalmas vegetáriánus, amely ideális megoldás azoknak, akik kevesebb húst szeretnének enni, de azoknak is, akik egy összejövetel alkalmával a vegákat és a húsevőket egyszerre szeretnék elkápráztatni. A receptek variálhatók: hallal és hússal, és ezek nélkül is elkészíthetők, a szerző ráadásul előnyben részesíti a fenntartható forrásból származó hozzávalókat, és az egészséges alapanyagokat.

Megjelenés: szeptember 25.

Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Jelenkor Kiadó, 2999 Ft

Babarczy Eszter novelláskötete a nővé válás folyamatát, a nők szereplehetőségeit és szerepkényszereit taglalja, melyet olvasva egyfajta fejlődéstörténet bontakozik ki előttünk. Mindemellett különféle élethelyzetek, környezeti elvárások, az egyes életkorokban átélt lelki és testi szenvedések is helyet kapnak a könyvben, szorosan kapcsolódva a családhoz, a szülőkhöz, a gyermekekhez és a férfiakhoz fűződő kapcsolatainkhoz.

Megjelenés: október 3.

Nyári Luca: Vigyázat, törékeny!

Menő Könyvek, 3490 Ft

Nyáry Luca első könyve senkit sem kímél: őszintén és mélyrehatóan mutatja be a depresszió legkeményebb arcát. Zsófi, a 16 éves kamasz édesanyja elvesztése óta céltalanul bolyong, érzelmileg bezárkózott, és attól fél, hogy még lejjebb kerül. Úgy dönt, hogy lép, pontosabban kilép az életéből, hogy elkerülje a gödör legalját. Ám előtte még van egy fontos feladata: meg akarja magyarázni húgának, hogy miért is teszi mindezt. A hozzá intézett levelekben és a felidézett emlékekben keresi a választ: eldőlt a sorsa, vagy mégis van kiút?

Megjelenés: október 10.

Kiss Judit Ágnes: Bűbájoskönyv

Athenaum Kiadó, 3999 Ft

A költői erejű próza az elveszett, de olykor még fellelhető évezredes tudásról és bűbájosságról mesél. Ha szeretnétek megtudni, hogyan érdemes „boszorkánykodni” a 21. században, mi áll az oldás, a kötés, az angyalcsinálás és a repülés hátterében, akkor mindenképpen lapozzatok bele Kiss Judit Ágnes mágikus kötetébe.

Megjelenés: szeptember 6.

Jo Nesbø: Kés

Animus Könyvek, 4290 Ft

A skandináv krimik rajongóinak ajánljuk ezt a könyvet, ami a ismételten Harry Hole világába repít. A nyomozó élete kudarcba fulladt, főiskolai állásából kirúgták, és bár lehetőséget kap az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, ő csak egy dologra vágyik: annak a gyilkosnak az ügyében nyomozni, akit ő maga juttatott rács mögé. A sorozatos kudarcok miatt a férfi az italozásban keresi a vigaszt, és miután az egyik reggelen véres kézzel és véres ruhában ébred, kezdetét veszi egy olyan rémálom, amihez foghatót elképzelni sem tudott korábban.

Megjelenés: október 31.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak

Helikon Kiadó, 3499 Ft

Bödőcs Tibor első regénye a magyar vidék iránt érzett rajongás, aggódás és végtelen szeretet nyomán született. Főhőseink vidéki emberek, akik nem vesztették el a derűt, akik képesek szeretni, és olyan egyszerű dolgoknak is örülni, mint egy tál kocsonya, a mindennapos munka a földeken, valamint az, hogy van kinek elmesélni a kocsmában életük történetét.

Megjelenés: október 4.

Elek Lívia, Kaszás György: Amit a disznókról feltétlenül tudni kell

Animus Könyvek, 1490 Ft

Újabb kötettel bővül Elek Lívia és Kaszás György kedves sorozata, mely ezúttal a disznókról értekezik. Mit kell róluk tudni? Vannak gondolkodó malacok? Milyen kapcsolat van egy sertés és a Fermat-sejtés között? Ha a gyerkőceitek jól szórakoztak a korábbi, rókákról és birkákról szóló könyvecskéken, akkor a fenti kiadvány mellett szerezzétek be nekik a szerzőpáros további újdonságait, melyekből jobban megismerhetik a teheneket, a lajhárokat, a pandákat, az oroszlánokat, a lovakat, sőt az embereket is.

Megjelenés: október 21.

Bíró Zsófia: A macska mondja meg! – Mit ehetsz és mit nem

Book Kiadó Kft, 3490 Ft

Bíró Zsófia mesekönyve a fenntartható, tudatos és egészséges táplálkozással, valamint annak fontosságával igyekszik megismertetni a gyerekeket, méghozzá szórakoztató és egyben tanító jelleggel. A kicsik betekintést nyerhetnek az élelmiszeripar működésébe, megtudhatják, mi a glutén, mit csinál egy biomérnök, mik azok az ízfokozók és állományjavítók, de azt is, miért érdemes helyi termelőktől származó szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani. Mindezt, a nagyobb élmény kedvéért vicces macskák társaságában tehetik meg.

Megjelenés: október 2.

Sam Taplin: Ötperces esti mesék

Teknős Könyvek, 2690 Ft

Ehhez a kötethez csupán egy tanácsunk van: bújjatok össze a kicsikkel és merüljetek el együtt Cimó, Folti és a többi kedves állat történeteiben! Tizenegy kalandos mese, és sok-sok élmény vár rátok.

Megjelenés: szeptember 12.

Bauer Barbara: Az aranyműves fia

Jaffa Kiadó, 3499 Ft.

Bauer Barbara misztikus elemekkel tarkított új regénye apa és fiú történetét járja körbe, amely a jelen, valamint a távoli múlt meséinek és legendáinak nyomán elevenedik meg előttünk. A kötet valójában négy élet elbeszélését rejti magában, tévelygésekről, elszakadásokról és egymásra találásokról olvashatunk lapjain. Mi az az örökség, ami irányítja a szereplőket, és ami nemzedékeken át apáról fiúra száll? A könyvből ez is kiderül.

Megjelenés: október 11.

Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak

Magvető Kiadó, 3999 Ft

Annak, „aki menekül, éppen abban a világban kell léteznie, amelyik elől, és amelyik miatt menekül” – olvasható a Krasznahorkai László legújabb könyvében, amely a Kalüpszó-mítosz alaptörténetét idézi meg, és ezen keresztül jeleníti meg a menekülés, az üldöztetés, a készenlét, valamint a résen-lét univerzális állapotát. A mű egy többdimenziós alkotás: a szöveg mellett festményeket, továbbá QR-kódok segítségével „leolvasható” zenét is találhattok a még teljesebb élmény érdekében.

Megjelenés: október 8.

Vámos Miklós: Jánoska és a Farkas

Athenaum Kiadó, 4499 Ft

Adott egy Vámos Miklós-könyv, a 2007-es Utazások Erotikában – Ki a franc az a Goethe?, melyet a szerző kicsit átírt, kicsit meghúzott, majd új címmel a könyvesboltok polcaira álmodott. Az ötletet maga az író is különös megoldásnak tartja, ahogy mondja: talán szerencsét hoz.

Megjelenés: október 17.

Jami Attenberg: A felnőttkor küszöbén – Fejezetek egy szingli nő életéből

Alexandra Kiadó, 3299 Ft

Vicces és egyben szívszorító portré Jami Attenberg műve, melynek főszereplője Andrea, aki egyszerű és kiszámítható életet él: biztos munkája van, a férfiak pedig valósággal körbezsongják. A nő azonban képtelen felnőni, nem is véletlen, hogy a nehéz útra végül a sors, valamint súlyos betegséggel világra jött unokahúga vezeti. Rá kell jönnie, hogy nincs tovább, eljött az ideje a felnőtté válásnak és élete átértékelésének.

Megjelenés: szeptember 11.

Christine Féret-Fleury: Juliette nagy utazása

Alexandra Kiadó, 2999 Ft

Juliette, a fiatal párizsi lány élete menetrendszerű: minden nap ugyanazon a vonalon és ugyanabban az időpontban utazik munkahelyére. Mindeközben a körülötte lévő olvasó embereket fürkészi, akik között már jól ismert utastársak is vannak, és akik megszínesítik a mindennapjait. Egy nap azonban nem a megszokott állomáson száll le, ez az apró lépés pedig gyökeresen megváltoztatja az életét. Szívmelengető történet a könyvek erejéről és a kis tettek jelentőségéről.

Megjelenés: szeptember 16.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images

Borítók: a kiadók és a szerzők oldalairól