17 izgalmas könyvújdonság a nyári szünetre nagyoknak és kicsiknek

Nagyszerű könyvújdonságokkal indul a nyári szünet, nektek már csak annyi a dolgotok, hogy eldöntsétek, melyik kötet(ek)et viszitek magatokkal a szabadságra. A héten startoló Margó Irodalmi Fesztivál és a 90. Ünnepi Könyvhét kapcsán friss olvasmányokból válogattunk.

Farkas Nóra: Apa szeret!

Manó Könyvek, 1990 Ft

Hogyan képes megmutatkozni egy apa szeretete? Honnét tudja egy kisgyermek, hogy az apukája akkor is gondol rá, amikor nincs vele? Farkas Nóra bájos rajzokkal illusztrált történetében Pötyi és anyukája egy nyomozós játékon keresztül kutatják fel apa szeretetnyomait. Játékos feladatok és kitölthető oldalak is várnak a legkisebbekre, akik talán megértik majd, mitől annyira különleges az apai szeretet.

Lackfi János: Minden napra egy sztori

Helikon Kiadó, 3990 Ft

365 sistergő, friss, néhol ropogósan vidám, máskor maróan szomorú történetet találhattok Lackfi János legújabb kötetében. Keveredik benne a valóság és az abszurd humor, a főszereplők pedig minden sztoriban azok a hétköznapi őrültek, akik a legkülönfélébb kérdésekkel próbálják megérteni a világ működését.

Viola Stern Fischer, Veronika H. Tóth: A Mengele-lány

Animus Könyvek, 3980 Ft

Stern Rózsa Ibolya „Mengele-lány” volt az egyike azoknak, akiknek el kellett szenvedniük a borzasztó kísérleteket. Ő túlélte és évtizedekkel később már Viola néven osztotta meg emlékeit Veronika H. Tóth újságírónak. A memoár nemcsak a saját, de mások sorsát is összefogja. Hiszen ezeknek a sorsoknak nem szabad(na) feledésbe merülniük.

Vekerdy Tamás: Válás – és ami körülötte van

Central Könyvek, 2900 Ft

Tudomásul kellene vennünk, hogy a gyerek számára a világ akkor ép, egészséges és teljes, ha van anyja és apja is, és valamilyen formában jelen vannak az életében. Erre egészséges testi és lelki fejlődéséhez szüksége van – szüksége volna.”  – tartja Vekerdy Tamás, aki a szülők kérdéseire adott válaszaiban szinte minden válással kapcsolatos elakadásra talál megoldást, legyen szó a gyerekelhelyezéstől, a mozaikcsaládok gondjairól vagy az egyedül nevelés terhéről.

Finy Petra: Óvodások kézikönyve

Manó Könyvek, 2490 Ft

Nehéz dolog az ovikezdés, nézzük a dolgot a gyerekek vagy éppen a szülők oldaláról, hiszen ez az első komoly elengedési lecke az életben. Ebben a helyzetben jól jönne egy barát, valaki olyan, aki okoskodás és tanácsosztás helyett biztos támasz, és akire a legnehezebb pillanatokban is lehet számítani. A kézikönyv szövege és a sok színes rajz éppen egy ilyen barát szerepét tölti be.

Camilla Läckberg: Aranykalitka

Animus Könyvek, 3980 Ft

Faye élete látszólag tökéletes, mindene megvan, amire egy nő vágyhat: nagyszerű férj, csodás gyerekek, luxuslakás. A felszín alatt viszont egy sötét gyermekkor emlékei kísértik, és egyre inkább úgy érzi, madár egy kalitkában. Míg korábban ambiciózus nő volt, férje kedvéért feladta az álmait. Miután rájön, hogy a férfi megcsalta és kihasználta, összeomlik az élete. Mindent elveszít, ezért ördögi bosszút tervel ki. Vérbeli dráma a megcsalásról, az igazságszolgáltatásról és a megtorlásról.

Kaszás György, Elek Lívia: Amit a rókákról feltétlenül tudni kell

Animus Könyvek, 1490 Ft

„A türelem rókát terem!” – vagyis ezt a kedves könyvet, amelyből a legkisebbek mindent megtudhatnak a vörös kis állatokról. Például azt, hogy mennyire lusta teremtmények, és hogy lehet-e velük kártyázni.

Kaszás György, Elek Lívia: Amit a birkákról feltétlenül tudni kell

Animus Könyvek, 1490 Ft

Ha már mindent tudnak a gyerekek a rókákról, akkor jöhetnek a birkák, akikről legalább annyi érdekességet ismerhetnek meg a picik, mint a ravaszdiról. Vajon mi a kedvenc sportjuk, és egyáltalán mit kell tudni egy frissen nyírt birkáról? ;)

Jesús Carrasco: A föld, amelyen állunk

Typotex Kiadó, 2900 Ft

Eva Holman, az egykori hős ezredes felesége megbecsülésben éli életét. Egy napon azonban felbukkan a birtokán egy férfi és ahelyett, hogy feladná őt a hatóságoknál, gondoskodni kezd róla. Ahogy megismeri az idegen történetét, kibillen saját életének egyensúlyából és komoly számvetésre kényszerül önmagával kapcsolatban. Vajon megtalálja az útját és a sok hazugságban töltött év után képes lesz valódi értelmet adni az életének?

James Redfield: A mennyei prófécia

Partvonal Kiadó, 3999 Ft

Új, bővített kiadásban jelent meg James Redfield nagy sikerű kötete, ami ezúttal is csodás spirituális utazásra hív. A fiatal amerikai férfi bejárja Peru vadregényes tájait, ezzel együtt pedig saját belső világát is bebarangolja. Indulásának pillanatában azonban még nem sejti, hogy az egész életét megváltoztató kalandokban lesz része a távolban…

Balatoni József: Ön(h)arckép

Jaffa Kiadó, 3490 Ft

A könyv főhőse a harmincegy éves jogtanácsos, aki megfásultan éli életét, míg egy napon kezébe kerül kamaszkori naplója és találkozik egykori önmagával. Ekkor döbben rá, hogy ideje változtatni, ezért felidézi annak a tizenhét éves fiúnak az álmait, vágyait és terveit, aki valamikor ő volt.

Tóth Krisztina: Fehér farkas

Magvető Kiadó, 3499 Ft

Katartikus történeteket fog össze a novelláskötet, amely élesen mutatja meg az alárendeltséget, a kirekesztettséget és az erőszakot. A névtelen hősök talán ismerősök lehetnek, mellettünk állnak a liftben és mögöttünk jönnek a lépcsőházban. Észrevesszük őket, ők pedig elkezdenek mesélni nekünk: találkozásokról, titkokról és a régmúlt eseményeiről. Mások életébe enged betekintést a Fehér farkas, a történeteket olvasva viszont könnyen magunkra ismerhetünk…

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint

Kalligram Kiadó, 3990 Ft

Egy különleges szerelem lebilincselő történetét meséli el a kötet, ami a lélek és az idő mélyébe repít, emellett megjeleníti a 20. és 21. század Kelet-Európáját, ahol egyszerre elevenedik meg a szenvedély és gyűlölet, valamint a barátság és az árulás. Vajon van élet a szerelmen túl? Felülemelkedhetünk a vágyainkon? Ellenszegülhetünk a történelemnek?

Dr. Csernus Imre: Egy életed van

Jaffa Kiadó, 3990 Ft

Tudatosan élünk vagy csak úgy sodródunk? Megélünk minden egyes percet és órát vagy azt sem tudjuk, milyen hónapot írnak? A múlton rágódunk és a jövőn aggódunk, miközben kifolyik a kezünk közül az idő? Csernus doki ismét rávilágít a lényegre: felnyitja a szemünket és megmutatja, milyen egy őszinte és kiteljesedett élet, de azt is, hogy hogyan kell(ene) felelősségteljes felnőttként élni.

Légrádi Gergely: Napfénytető

Jaffa Kiadó, 3490 Ft

Rövid prózákból áll össze a Napfénytető, ami néhol jelentéktelennek tűnő, mégis meghatározó élethelyzeteket és pillanatokat mutat meg. Szerelmi konfliktus, a halál közelsége vagy éppen egy kirobbanni készülő feszült helyzet, mind helyet kapott a novelláskötetben, amelyben egy-egy élet, család, sőt több generáció története rajzolódik ki.

Julia Lewis Thomson: Többek között

Mogul Kiadó, 3699 Ft

Szenvedélyes és egyszerre fájdalmas történet a Többek között egy mogorva férfiról, aki megtanult beleolvadni a tömegbe, csupán azért, hogy ne kelljen a múltjáról és az életéről beszélnie. A könyv másik szereplője egy vagány nő, aki viszont nem ijed meg semmilyen nehézségtől, sőt elszántan küzd a boldogságáért. Vajon sikerül neki megnyitni a magába zárkózó férfit?

Jeffrey Archer: Fej vagy írás

General Press Kiadó, 3990 Ft

Egy férfi, két élet, egy megosztott család. Alekszandr és édesanyja menekülni kénytelenek a Szovjetunióból. Hajóra szállnának, de nem tudják, merre induljanak – Amerikába vagy Angliába szökjenek? A fiú egy érme feldobásával dönt. Fej vagy írás? Az egész életüket meghatározza majd a mozdulat… Vajon hogyan alakulna az életük az egyik helyen és hogyan a másikon?

 

Összeállította: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

Borítók: a kiadók oldalairól