Francis Scott Key Fitzgerald a 20. századi irodalomtörténet egyik jelentős modernista regény- és novellaírója volt. Legismertebb alkotása fél tucat filmes adaptációban is elkészült, ám több olyan műve is van, amit A Nagy Gatsbyn kívül érdemes elolvasni az „elveszett nemzedék” és a dzsesszkorszak képviselőjétől.

Az Édentől messze (1920)

Európa Könyvkiadó, 2009

Az Édentől messze Fitzgerald első regénye, ami szinte már a megjelenése pillanatában hatalmas siker lett. A történet középpontjában egy érzékeny és tehetséges fiú áll, akinek botladozásait, önmagára találását és felnőtté érését követhetjük nyomon a könyvben. Amory Blaine tehetős fiatalember, odavannak érte a lányok, ő viszont – hogy elrejtse romantikus lelkét – egy meglehetősen cinikus és egoista álarcot ölt magára. Vajon hogyan boldogul majd tanulmányai, karrierjének megalapozása és a szerelem területén? A kötetből minden kiderül.

Benjamin Button különös élete (1921)

Fapadoskönyv Kiadó, 2011

Az 1921-es elbeszélés Benjamin Button életét mutatja be, méghozzá az első percektől egészen az utolsóig. A férfi különös rendellenességgel jön a világra: apró, ráncos aggastyánként születik, ami feltételezi, hogy kisimult bőrű újszülöttként fog távozni az élők sorából. A regény elsősorban a másság elfogadására hívja fel a figyelmet, megrendítő, elgondolkodtató és kifejezetten érzékletesen jeleníti meg az embert. A könyvből 2008-ban Brad Pitt és Cate Blanchett főszereplésével film készült, az alkotás három Oscar-díjat is bezsebelt, nem véletlenül.

Szépek és átkozottak (1922)

Európa Könyvkiadó, 2010

Az író második nagy regénye a tehetséges, művészi hajlammal megáldott Anthony Patch és a gyönyörű, imádnivaló Gloria Gilbert szerelmi történetét tárja elénk. A kapcsolatból házasság lesz, ám ahogy telik az idő, kiderül, hogy egyikőjük sem olyan, mint amilyennek eleinte gondolták egymást. Az érzelmek az évek során megkopnak, pénzügyi helyzetük leromlik, mégis egyre többet mulatnak, erkölcsileg süllyednek, míg végül teljesen kiégnek és eltávolodnak egymástól. Hiteles alkotás az új nemzedék vereségéről és a kiábrándulásról.

A nagy Gatsby (1925)

Helikon Kiadó, 2019

Nem maradhat ki a felsorolásból a nagy klasszikus sem! A könyv Jay Gatsby milliomos felemelkedését, tündöklését és bukását meséli el. A kötetben egyszerre jelenik meg hanyatló dzsesszkorszak, a húszas évek művészi közege, és az amerikai álom örök témaköre. Főhősünk egy szegény sorból származó férfi, aki beleszeret egy gazdag lányba, a háború azonban elsodorja őket egymástól. A nő később férjhez meg egy dúsgazdag emberhez, hazatérése után így Gatsby is vagyont szerez, hogy újra meghódíthassa a szerelmét. A regényt 1926 óta többször is a mozivászonra vitték, legutóbb 2013-ban Leonardo DiCaprio főszereplésével. A mozi 2014-ben két Oscart is nyert.

Az éj szelíd trónján (1934)

Európa Könyvkiadó, 2011

Mint a legtöbb Fitzgerald-könyv, Az éj szelíd trónján is az adott kor alapélményére, a kiábrándulásra épít. A középpontban ismét egy fiatal és tehetséges fiatal, ez esetben egy amerikai elmegyógyász áll, aki beleszeret az egyik betegébe, és arra vállalkozik, hogy férje, ápolója, továbbá támasza lesz egész életében. Összeházasodnak, amivel a férfi nemcsak a gyönyörű, de szerencsétlen nőt, hanem egy mesés vagyont is kap. A pénz azonban hatalmat ad a kezébe, majd szépen lassan felemészti a kapcsolatot és őt magát is. A regény nagyszerű görbe tükröt tart az amerikai álomnak.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images

Borítófotók: a kiadók oldalairól, bookline.hu