Főszerepben a férfiak! Emlékezetes filmek, amelyek férfisorsokat mutatnak be

Világszerte november 19-én tartják a nemzetközi férfinapot, amelynek célja, hogy kihangsúlyozza a fiúk és a férfiak egészségének fontosságát, a nemek közötti egyenlőséget, a családban és gyermeknevelésben, valamint a közösségi életben való részvételt. Elismerésünk jeléül olyan mozikkal csatlakozunk a világnaphoz, amelyekben ők kerülnek a fókuszba.

Az elnök emberei (1976)

Robert Redford és Dustin Hoffman főszereplésével készült filmben egy nemzeti ügy kibontakozását követhetjük nyomon. A Washington Post két újságírója Carl Bernstein és Bob Woodward szabad kezet kap, hogy felfedjék a Watergate-botrány részleteit, valamint megpróbálnak annak is utánajárni, vajon mi Nixon elnök távozásának eredeti oka. A négy Oscar-díjjal is jutalmazott mozi nagyszerűen mutatja be a két oknyomozó elkötelezettségét, de a filmben megjelenik az igazság, a politika, valamint az emberi nagyszerűség is. Az alkotásért – habár mai szemmel már kissé „lassú” – mi még mindig rajongunk!

Apafej (1999)

Kedves, szórakoztató, olykor könnyfakasztó mozi az Apafej, amiben Adam Sandler oldalán egy szeretetre és törődésre vágyó ötévest ismerhetünk meg. Az örök gyerek, Sonny szó szerint kerüli a felnőtté válást, 32 évesen azonban olyan történik vele, ami elől már nem menekülhet: barátnője faképnél hagyja, ezért, hogy megmutassa mennyire komoly férfi, gyereknevelésbe kezd. Életmódján viszont továbbra sem változtat, aminek köszönhetően meglehetősen érdekes helyzetekbe kerül. A film egy nagyon vicces, mégis érzelmekkel teli történet, ami rávilágít a felnőtté válásra, és az apa-gyerek kapcsolat legszebb pillanataira. Még akkor is, ha nem vér szerinti kötelékről van szó…

Apádra ütök (2000)

Robert De Niro és Ben Stiller egy filmben! Emlékeztek az ezredfordulón bemutatott vígjátékra, amelyben a szerelmes férfi és kedvesének félelmetes apja körül forog a világ? Greg minden vágya, hogy megkérhesse Pam kezét, ám a próbálkozásai sorra balul sülnek el, a szülői házba megérkezve pedig szembesülnie kell a család tökéletességével: szerető férj és feleség, továbbá filmbe illő gyerekek képe fogadja. Főhősünk, Greg nehezen találja meg a hangot a nyugdíjas műkertésszel, főleg, hogy a tekintélyt parancsoló férfi szerint senki sem elég jó imádott lányához. Katasztrófák sora tarkítja az ottlétet, a két pasas pedig szinte hadat üzen egymásnak. Poénokkal tarkított, romantikus és végtelenül érzelmes film az Apádra ütök, amiben az erősebbik nem képviselői ugyanazért küzdenek: a szeretett nőért.

Bakancslista (2007)

Az időskor és az álmok játsszák a főszerepet a 2007-es moziban. „A bakancslista azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot” – szerepel az ajánlóban, és ezzel nagyjából meg is tudtuk mi köré szerveződik a film sztorija. Carter (Morgan Freeman) és a milliárdos Edward (Jack Nicholson) kórházi ágyukon kénytelenek szembe nézni a véggel, így – habár teljesen különböző státuszú és személyiségű emberek – elhatározzák, hogy hátralevő idejükben megvalósítanak mindent, amiről életük addigi részében csak álmodoztak. Remek mozi a férfiak közötti barátságról, az elszántságról és az élet szeretetéről.

Életrevalók (2011)

Kivételes 107 percben lehet részünk, ha meg-, vagy épp újranézzük az Életrevalók című filmet. A teljesen lebénult és tolószékben élő gazdag arisztokrata Philippe otthoni segítőt fogad. A külvárosi gettóból érkező, valamint zűrös múlttal rendelkező Drisstre esik a választása. Két világ és két teljesen különböző ember találkozik egymással. A kezdeti zökkenők után viszont olyan különleges kapcsolat, sőt barátság alakul ki köztük, ami szó szerint érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára. Őrült, vicces, drámai, nevetéssel és nehézségekkel teli, mindemellett végtelenül szerethető történet a törődésről, a segítségnyújtásról, az igaz barátságról, az élet örömeiről és a férfiakról.

Sráckor (2013)

A 2013-as dráma egy meglehetősen egyedülálló alkotás és élmény is egyben: a filmben ugyanazokat a szereplőket láthatjuk, méghozzá egy 12 éves időszakon át. A 2002 és 2013 között felvett jelenetek egy páratlan utazásra hívnak. A történet középpontjában Mason áll, akit egészen hatéves korától követhetünk nyomon életének legradikálisabb (költözések, veszekedések, családi drámák, válás, újraházasodás, iskolák, első szerelmek, jó és rossz periódusok) változásain és tapasztalásain keresztül. Fantasztikus mozi a gyermeki örömről, a folyton cserélődő családról, a felnőtté válásról és annak minden nehézségéről. A film üzenete: az élet állandóan változik, de fontos, hogy megtaláljuk benne a saját utunkat.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest