Ha ősz, akkor mozi! 10 film, amire érdemes jegyet váltani szeptemberben

Beköszöntött az ősz, de szomorkodásra semmi ok, hiszen az új évszak is tartogat nagyszerű programokat: többször tudunk például mozizni. Egy könnyed vígjáték, egy jól ismert kultikus mese vagy éppen egy thriller? Lesz miből válogatni a hónapban, mutatjuk a kínálatot.

Macskafogó

A rajongók legnagyobb örömére ebben a hónapban visszatér a mozikba az 1986-ban készült kultikus Macskafogó. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára szórakoztató története ezúttal digitálisan felújított formában kerül a mozivászonra. A kalandos, gengszter és kémfilmeket megelevenítő, humorral erősen átszőtt Macskafogó karakterei a jól megszokott magyar hangokon szólalnak meg. Ha szeretnétek újra találkozni a titkos egérügynökkel, Grabowskyval, a trombitás egérrendőrrel, Lusta Dickkel, a négy patkánnyal vagy éppen Safranekkel, akkor szeptemberben irány a mozi!

Szinkronszínészek: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Kern András, Mikó István

Bemutató: 2018. szeptember 13. (Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.)

Tegnap

Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje is a hónapban debütál a hazai mozikban. Az alkotás a 71. Locarnói Filmfesztivál Cineasti del presente című versenyprogramjában mutatkozott be elsőként, ezzel pedig 11 év után a Tegnap lett az első magyar film, ami versenybe szállhatott az Arany Leopárdért. A sztori szerint Victor Ganz, az ötvenes éveiben járó sikeres svájci üzletember egy napon nyugtalanító híreket kap cégének észak-afrikai építkezéséről, így rögtön a helyszínre utazik, hogy kezébe vegye az irányítást. Érkezésekor viszont szembesül régen eltemetett emlékeivel, egy húsz éves szerelem történetével. A főhős nyomozásba kezd a titokzatos nő után, és miközben a múlt és a jelen összemosódni látszik, ő egyre mélyebbre süllyed önmaga belső útvesztőjében. Az előzetes alapján tűkön ülve várjuk, hogy láthassuk a filmet.

Szereplők: Vlad Ivanov, Féodor Atkine, Djemel Barek, Jo Prestia

Bemutató: 2018. szeptember 6. (Forgalmazó: Mirage Film)

Végállomás: esküvő

Frank és Lindsay két kelletlen vendég, akik eleget tesznek egy esküvői meghívásnak, és elutaznak a „világ végén” megszervezett esküvőre. Találkozásuk során hamar rájönnek, hogy meglehetősen sok közös dolog van bennük: mindketten utálják a menyasszonyt, a vőlegényt, az esküvőket, saját magukat, de még egymást is. Mivel mogorva stílusuk elszigeteli őket a násznéptől, kénytelenek egymás társaságát „élvezni”. A hétvége előrehaladtával és a szócsaták kereszttüzében viszont a két ember elkezd egymáshoz vonzódni, majd szépen lassan fellobbannak az érzelmek. A romantikus komédia és egyben dráma könnyed kikapcsolódást ígér.

Szereplők: Keanu Reaves, Winona Ryder, Dj Dallenbach, Greg Lucey

Bemutató: 2018. szeptember 6. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Johnny English újra lecsap

A flúgos brit titkos ügynök újra lecsap, az ikonikus komikus harmadszorra bújik Johnny English bőrébe, azért hogy mi egy hamisítatlan akcióvígjáték részesei lehessünk. A történet szerint egy kibertámadás leleplezi az összes aktív angol beépített ügynököt, és ha ez még nem lenne elég, az akció kitervelője további pusztítással fenyegeti a világot. A titkosszolgálat egy emberként bízik Englishben, aki időközben leszerelt és egy előkészítő iskolában tanít, az ügy miatt azonban újra szolgálatba áll. Fejest ugrik az akcióba, és a ravasz hacker nyomába ered, viszont beleütközik egy elég komoly problémába: a jövő digitális technológiája szinte teljesen ismeretlen számára. Az első és második English-mozikból kiindulva valószínűleg ez is kalandos és poénokban gazdag film lesz.

Szereplők: Rowan Atkinson, Olga Kurylenko, Jake Lacy, Emma Thompson, Ben Miller

Bemutató: 2018. szeptember 20. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

A nevem: Thomas

Ha Terence Hill rajongók vagytok, akkor szeptember második felében mindenképpen látogassatok el a mozikba, ahol A nevem: Thomas című olasz drámát nézhetitek meg. A színész ezúttal rendezőként és főszereplőként hív egy igazán kalandos motoros utazásra. Különleges történetnek ígérkezik, melyben az útkeresés áll a középpontban, de a spagettiwesternekből már jól ismert balhék és pofonok sem maradnak majd ki belőle. A filmet Terence köztudottan a két éve elhunyt Bud Spencer emlékére készítette.

Szereplők: Terence Hill, Veronica Bitto, Eva Basteiro-Bertoli, Francesca Beggio

Bemutató: 2018. szeptember 20. (Forgalmazó: Romis Mozi)

Amit még érdemes megnézni szeptemberben:

Nemes Jeles László legújabb alkotása, a Napszállta 1913-ba repít vissza. Budapesten járunk, ahová a főhősnő Írisz hosszú évek után tér vissza. A lány bátyja után kezd kutatni, akinek a létezéséről eddig mit sem tudott.

Ha gyerekekkel mennétek mozizni, az Apróláb című szórakoztató mese lehet a ti filmetek. A történet szerint a jetik békésen és boldogan élnek, amíg egyszer csak észre nem vesznek egy különös és a sajátjukhoz képest igencsak kicsi lábnyomot. A „titokzatos lény” után nyomozás indul, a néző szeme előtt pedig megelevenedik, pontosabban kifordul a jól ismert legenda.

Ha egy különleges magyar fekete komédiát választanátok, akkor ne maradjatok le a Paraziták a paradicsomban című filmről. Az abszurd élethelyzetet életre keltő mozi komoly üzenetet hordoz. Korábban a rendezővel, Kasvinszki Attilával is készítettünk interjút.

A Briliáns válás a komédia vonalon mozog, de picit könnyedebb vizekre evez, és egy sokak számára valószínűleg ismerős helyzetet mutat be. Angela élete tökéletes, jóképű férje, gyönyörű lánya és egy csodás otthon várja minden nap. Egyszer azonban minden megváltozik, a nő egyedül marad, aminek következtében meg kell tanulnia kezelni az új helyzetet, és szinte az egész életét.

Ha kedvelitek a krimiket és a misztikus cselekményeket, akkor ne hagyjátok ki az Egy kis szívesség című amerikai mozit. A regény alapján készült thriller váratlan fordulatokat tartogat, stílusával az utolsó percig fogva tartja a nézőt.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest