Lassan kezdődik a tanév, a kerti grillezéseket pedig felváltják a bekuckózós délutánok, amikor jól esik újranézni egy-egy ikonikus filmet. Összeállításunkban olyan klasszikusokat ajánlunk, melyekben valamilyen módon szerepet kap az ősz.

Good Will Hunting (1997)

A tipikusan őszi filmek közé sorolható dráma három Oscar-díjat és egy Golden Globe-díjat zsebelt be 1998-ban. Nem csodáljuk, hogy elhozta a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat is, hiszen a történet briliáns. A főszereplő, Will Hunting (Matt Damon) baja elég fiatalon, húszévesen meggyűlik a törvénnyel, sok balhéba keveredik. A fiú a közeli egyetemen gondnokként tevékenykedik, ám hamar kiderül, hogy a padlófelmosáson kívül máshoz is ért: egy igazi okostojás, aki olyan matematikai példákat old meg, amilyeneket senki. Egy újabb kocsmai verekedés után szorul a hurok, a fiúra ugyanis börtönbüntetés vár, egyetlen reménye Sean McGuire (Robin Williams), az egyetemi professzorból lett pszichológus.

Love Story (1970)

Minden idők leghíresebb szerelmi története az egyetemen töltött első napokkal kezdődik. Ekkor ismerkedik meg a gazdag családból származó Oliver az iskola könyvtárában dolgozó csípős nyelvű Jennyvel. Egy pillanat alatt egymásba szeretnek, ám néhány hónappal később a pár esküvője után kiderül, hogy a fiatal lány halálos beteg és már csak hónapjai vannak hátra. A film csodálatos aláfestő zenéje és forgatókönyve mellett a lenyűgöző őszi és téli képkockái is örökre nyomot hagytak bennünk.

Harry és Sally (1989)

Egy kicsit vidámabb vizekre evezve, a BAFTA-díjas amerikai romantikus vígjáték nagyszerű párbeszédeivel igazán szórakoztató kikapcsolódás. Meg Ryan és Billy Crystal egy kapcsolat alakulását szemlélteti játékával: a fiatal pár először az egyetemen találkozik, majd 5 év múlva egy repülőúton futnak össze, évekkel később pedig egy könyvtárban hozza őket össze a sors. A film egyik legemlékezetesebb jelenete a pár Central Parkban tett sétája az őszi fák között.

Holt költők társasága (1989)

Ha mondanunk kell egy őszi, „iskolás” filmet, akkor elsőre mindig az Oscar-díjjal jutalmazott Holt költők társasága jut az eszünkbe. Az 1959-ben, a Welton Akadémia falai között játszódó drámában ismerjük meg a különc tanárt, John Keatinget (Robin Williams), akinek tanítási szokásait nem nézi jó szemmel a vaskalapos és hagyományőrző tanári kar és mindent megtesznek azért, hogy keresztbe tegyenek neki. A lelkes fiatalok azonban egytől-egyig rajonganak a költészetet éltető oktatóért…

Ősz New Yorkban (2000)

Ha méltóképpen szeretnénk köszönteni az őszt, akkor kihagyhatatlan ez a romantikus mozi. A megható filmben a nők bálványa, Richard Gere egy sikeres étteremtulajdonost alakít, aki egy nap megpillantja a bájos és nagyon fiatal Charlotte-ot (Winona Ryder) és ezzel egy csapásra megváltoznak a kicsapongó életet élő agglegény mindennapjai. A szerelmes férfi virágcsokorral lepi meg a lányt, közös családi programokon vesznek részt, de Charlotte-ról hamar kiderül, hogy súlyos beteg és onnantól kezdve az egyetlen céljuk, hogy leküzdjék a fenyegető veszélyt.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb