5 remek előzményregény, amit legalább annyira szeretünk, mint az eredeti történetet

Idén ősszel, pontosan október 2-án jelenik meg a világ egyik legismertebb vámpírtörténetének, a Drakulának a hivatalos előzményregénye. A Dracul címet viselő könyv a világpremier napján már magyarul is olvasható lesz, sőt a megfilmesítésén is dolgoznak a rendezők. A hír apropóján összegyűjtöttük a számunkra legizgalmasabb előzményregényeket.

Dacre Stoker és J. D. Barker – Dracul

Agave Könyvek

A regény a Drakula eredeti kézirata alapján született, amit néhány évvel ezelőtt egy – mondhatni – kallódó hagyatékból vásárolt meg Paul Allen, a Microsoft társalapítója. A szerzőpáros egyik tagja felvette vele a kapcsolatot, hogy megtekinthesse a kéziratot. Ekkor derült ki, hogy az általunk ismert, 1897-es Drakula története valójában a kézirat 102. oldalán kezdődik, az első 101 oldalon egy előzménytörténet, valamint rengeteg szerzői feljegyzés szerepelt. Ez vált később a Dracul ihletőjévé, illetve ennek az alapjaira építette fel Dacra Stroker és J. D. Barker az októberben megjelenő vérfagyasztó történetet, amely stílusában is abszolút megidézi majd az 1800-as éveket. Izgatottan várjuk!

J. R. R. Tolkien – A szilmarilok

Magvető Könyvkiadó

A szilmarilok J. R. R. Tolkien posztumusz kiadású műve, amely A Gyűrűk Ura előzményét és mitológiai hátterét adja. Tolkien halála után fia, Christopher válogatta össze és szerkesztette könyvvé a történeteket. A regény valójában öt részből áll, a fejezetekből megismerkedhetünk a tolkieni rege őskorával, a világ teremtésével és az istenekkel, a másodkor történetével, valamint részesei lehetünk Númenor tündöklésének és bukásának is. Az utolsó etap Szauronra fókuszál, elbeszéli például, hogy miként készültek el a Hatalom Gyűrűi, és mi lett a sorsuk. A történet éppen ezen a ponton kapcsolódik össze A hobbit és A Gyűrűk Ura cselekményével. A sokak szerint kellemes és gyönyörű mese nem csak Tolkien-rajongóknak ajánlott olvasmány.

J. K. Rowling – Legendás állatok és megfigyelésük

Animus Könyvek

A Legendás állatok és megfigyelésük egy fiktív könyv, ami egy igazán lebilincselő olvasnivaló, és egyértelműen hozzátartozik a Harry Potter-sorozathoz. A 2016-ban megfilmesített történet 1926-ban játszódik, amikor is az ifjú magizoológus Göthe Salamander New Yorkba érkezik, mit sem sejtve arról, hogy milyen események várnak rá. Mágikus bőröndjéből megszökik pár varázslatos lény, üldözésük közben pedig néhány új barát és számos veszedelem is vár rá. A varázslók és „varázstalan” emberek lakta város élete ennek köszönhetően felbolydul. A regényben nemcsak a különös és misztikus eseményeket, de az írónő megkapó humorát és különleges fantáziavilágát is élvezhetjük. Érdekesség, hogy a forgatókönyv megírásához Rowlingnak a Göthe Salamander által írt tankönyv adott ihletet.

Kondor Vilmos – Szélhámos Budapest

Libri Könyvkiadó

A Szélhámos Budapest című előzményregénnyel folytatta Kondor Vilmos a Bűnös Budapest-ciklust. A szerző saját bevallása szerint azért írta meg a regényt, mert hiányzott neki Gordon és a régi Budapest. Az új történet egészen 1930-ig repíti vissza az olvasót, amikor a fiatal Gordon Zsigmond nemrég tért vissza Philadelphiából, ahová magánéleti válságai és a történelem viharai miatt menekült. Tíz évet volt távol, itthon viszont világlátott bűnügyi újságíró helyett még mindig lóti-futi riporterként tekintenek rá. Végül történik valami a Tabánban: holtan találnak egy színész és tőzsdekalauz figurát, akitől a szálak egy hírhedt amerikai szélhámoshoz vezetnek, aki éppen egy nagy balhéra készül Budapesten. A szerző szerint egyértelmű volt, hogy a sztori a harmincas években játszódjon, hiszen Kondor első regényében, az 1936-ban játszódó Budapest Noirban – amiből 2017-ben film is született – már hallottunk a főszereplő amerikai hazaérkezéséről. Az író kiválóan idézi meg a kor fővárosát – ezért is szeretjük.

Ed Falco – A Corleone család

Geopen Könyvkiadó

A keresztapa előzményeit mutatja be Ed Falco könyve, ami egy korábbi, meg nem valósult forgatókönyv alapján készült el. A lebilincselő történet az ismert Corleone család tagjairól szól egy olyan időszakban, amikor az egész város a nagy gazdasági világválság következményeitől szenved. A helyi maffiacsaládok persze pont ebben a periódusban virágoztak fel, a szesztilalom végéhez közeledve viszont egyre inkább formálódik az a harc, ami eldönti majd, hogy mely szervezetek emelkednek a magasba és melyekre vár erőszakos vég. Vito Corleone számára természetesen a család a legfontosabb, iskolás korú gyermekei azonban nem sejtik, hogy mi is apjuk valódi foglalkozása. A regény azért is nagyszerű, mert megismerteti az olvasókkal a hírhedt keresztapa történetét, amiben számos mellékszál és háttérben megbúvó mozzanat is kibomlik.

Szöveg: L. J.

Képek: a kiadók oldalairól