5 kevésbé ismert hazai tó, amiben élmény megmártózni

A kánikulában mindannyian keressük a vízpartot, amikor csak lehet, leruccanunk a Balatonhoz vagy a Velencei-tóhoz, hiszen ezeket ismerjük és szeretjük. Azt viszont vállalnunk kell, hogy a népszerű vizes helyszínekkel a tömeg is együtt jár. Azoknak, akik szeretik a visszafogottabb és nyugodtabb kikapcsolódást, összegyűjtöttünk öt hazai eldugott fürdőhelyet, ahol élmény lehet a lazítás.

A csodálatos Deseda Kaposváron

Nagyjából ötven kilométerre a Balatontól délre, Kaposvár mellett található a Deseda-tó. Magyarország legnagyobb mesterséges tavában nemcsak gyönyörködni lehet, hanem megmártózni is. Strandolásra kifejezetten alkalmas, de találhatunk olyan zegzugos erdei részeket is, ahol gyakorlatilag csak a természet vesz körül minket úszás közben. Ilyen helyen tényleg érdemes egyet lubickolni, és akár egy egész napot is eltölteni. Biciklivel érkezőknek a tó körbetekerését (23 km) is ajánljuk.

Elvonulás a szanazugi strandon, Doboz közelében

Az ország dél-keleti felén élők sem maradnak víz és fürdés nélkül. A békés megyei Szanazug egy igazi elvonulós hely azoknak, akik szeretnék kiélvezni a nyár adta lehetőségeket, de kerülnék a tömeget. A Fekete- és a Fehér Kőrös találkozásánál található szabadstrand tökéletes vízminősége mellett, könnyen megközelíthető, a fürdésen túl pedig számos más programot is választhatunk, ha idelátogatunk: kajakozhatunk, kenuzhatunk, csónakázhatunk vagy vízibiciklizhetünk is.

Tarcali-tó, a látványos bányató

Válogatásunk egyik legizgalmasabb helyszíne Tarcaltól egy kilométerre található, Tokaj Nagy Kopasz-hegy másik oldalán. A bányatavat körülölelő óriási sziklafalak lenyűgöző látványt nyújtanak és különlegessé teszik a fürdőzést, az alacsonyabb sziklákról pedig a bátrabb strandolók bele is ugorhatnak a mély vizű tóba. Mindenképpen emlékezetes élmény lesz, de a víz mélysége csak óvatosan!

Homokos part a Palatinus-tónál Esztergom kertvárosában

A Budapesthez egészen közeli Esztergomban is hűsölhetünk, méghozzá a Palatinus-tóban, ami akár vonattal is megközelíthető valamelyik nyári hétvégén. Az egykori bányató vize nagyon tiszta, környezete pedig egy csodálatos természeti kincsekkel megáldott terület. Ha kedvünk van, búvárkodhatunk is, vagy átsétálhatunk a tó másik oldalára, ahol a hangulatos, kevésbé kiépített, de homokos parttal ellátott szakaszon is strandolhatunk. Micsoda helyszín!

Bánki-tó, ezúttal nem fesztiválhelyszín

A Nógrád megyében található Bánki-tó annyira népszerű lett az elmúlt években, hogy még fesztivált is rendeznek a helyszínen. Azért nem kell megijednünk, hiszen a tó egy korábbi rehabilitációnak köszönhetően a koncertek mellett a fürdésre és horgászásra is kiválóan alkalmas. A víz hőmérséklete hasonló a Balatonéhoz, és a passzív mellett az aktív pihenést kedvelők is megtalálhatják a nekik legjobb kikapcsolódást: kipróbálhatják a kalandparkot, a mászópályát, teniszezhetnek, tollaslabdázhatnak vagy éppen sakkozhatnak egyet az óriás sakktáblán. Nagyszerű úti cél!

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest, bank-falu.huszanazug.hu