Kapcsolj ki! Szerelmesek fesztiválján, szentivánéjkor, borhéten vagy egy izgalmas kiállításon

A nyári fesztiválok ideje éppen csak elindult, amit mi is megerősítünk, például a következő ajánlóval. Kedvünk szerint válogathatunk a varázslatos szentivánéji rendezvények, az Anna-bálhoz kapcsolódó események vagy éppen egy izgalmas, több évtizedet felölelő kiállítás programjai közül.

Szentivánéji Vigasságok Szombathelyen az év leghosszabb napján

Az év leghosszabb napját (ami hivatalosan június 21-re esik, ugyanakkor nagyon sokan a hétvégén ünneplik) Szombathelyen a festői szépségű Csónakázótó környékén ünnepelhetjük meg. A rendezvény nagyon népszerű, a látogatók száma 25 és 30 ezer fő között mozog, ebből is látszik, hogy az európai hagyományokra épülő nyárköszöntő vigasság minden évben a környék legnépszerűbb programjai között szerepel. Szabadtéri zene, a néphagyományok felelevenítése, koncertek, gyermekprogramok és vásári forgatag is várja az érdeklődőket. A mulatság fénypontja az éjféli tűzijáték lesz, ami valószínűleg csodás látványt nyújt majd. A programról bővebben az ezen az oldalon olvashattok.

Időpont: június 22 –23.

Helyszín: Szombathely, Emlékmű és Csónakázótó környéke

Szerelmesek fesztiválja nem csak szerelmeseknek

Az első szerelmesek fesztiválját 2015-ben rendezte meg Szentgotthárd városa, nem titkoltan hagyományteremtő céllal. A terv bevált, hiszen már negyedik alkalommal kerül megszervezésre az országban is egyedülálló rendezvénysorozat. A változatos programok – előadások, koncertek, kiállítások – nem csak a szerelmeseknek szólnak, hanem mindenkinek, aki kíváncsi a legősibb múzsa, a szerelem megjelenésére a zenében, színházban, versben, filmben, előadásban, humorban, beszélgetésben. A fesztiválra minden korosztályt szeretettel várnak a szervezők. Bővebben a programokról a rendezvény weboldalán olvashattok.

Időpont: június 29 – július 1.

Helyszín: Szentgotthárd, több helyszín

„Mit vásárolt Jucika?” Megtudhatjuk a Nők a szocialista reklámban című kiállításon

Az időszakos kiállítás a szocializmus időszakának rekláméletét idézi fel, ebből is a női ideálkép és szerepkör változásait helyezi a középpontba. A tárlat ezen túl a reklám fejlődésének folyamatosságát és dinamikusságát is bemutatja, de a kíváncsi látogatók a plakátok készítésének kulisszatitkaiba is beleshetnek, legnagyobb örömünkre pedig kedvenc tévés reklámjaink közismert szlogenjei és dalai is felcsendülnek majd. A kiállítás ezeken a pontokon kívül azt a kérdést is körbejárja, hogy az egyes időszakokban milyen szerep jutott a nőknek. A tárlat választ ad arra a kérdésre is, hogy „mi mindent vásárolt Jucika?”, Pusztai Pál grafikus Ludas Matyiban megjelenített figurája, aki az akkori korban a modern nő karikatúrája volt. Bővebb információt a kiállításról a múzeum weboldalán találtok.

Időpont: június 19 – november 4.

Helyszín: Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Szent László Napok Győrben a történelmi korok iránt érdeklődőknek

A királyi város egy régi korokat felidéző utazásra hívja minden érdeklődőt. Szent László király egyértelműen kötődik a városhoz, hermáját itt őrzik, ami elsősorban egyházi szempontból különösen fontos Győrnek. A fesztivál nemcsak a múltba „röpít el”, de életre kelti a hagyományokat, és egy középkort idéző környezetben mutatja be a valamikori királyi város hétköznapi életét és ünnepi eseményeit. Lovagkort idéző hangulat, kézműves forgatag, mesterségek bemutatói, korhű jelmezes felvonulás, jurták, lovagi táborok, harci tornák és koncertek is gondoskodnak majd a felhőtlen kikapcsolódásról. Érdemes lesz Győrbe látogatni! Részletek a rendezvényről a Győri Művészeti Fesztivál oldalán.

Időpont: június 29 – július 1.

Helyszín: Győr Belváros, Káptalandomb, Aranypart

Anna Fesztivál a festői szépségű Balatonfüreden

A 193. füredi Anna-bál kísérőrendezvénye az Anna Fesztivál, prímásversennyel, hazánk kiváló virtuózaival, operaelőadásokkal, koszorúzással, néptánc műsorokkal, filmvetítéssel és hagyományos balatoni szívhalászattal várja a látogatókat a csodás vízparti városba. Aki szeretne egy könnyed és elegáns esti mulatság részese lenni, annak ajánljuk az Anna-utcabált is, ami alternatív bálként várja a város történelmi negyedében a táncolni és szórakozni vágyókat. Az utcai forgatagban élőzene, kellemes teraszok, minőségi gasztro kínálat és egy hangulatos este élménye várja a kikapcsolódásra szavazókat. A rendezvényekről és a részletekről az Anna-bál weboldalán tájékozódhattok.

Időpont: július 17-22.

Helyszín:  Balatonfüred , Vitorlás tér, Anna Grand Hotel

Bor7 Badacsonyban – Főszerepben a borkultúra és a szórakozás

Ha Badacsony, akkor borvidék, ha borvidék, akkor minőségi borfogyasztás. A badacsonyi borok saját karakterrel bírnak, az istenek nektárjának is szokták nevezni, nem is csoda, hogy a Balaton legszínesebb borfesztiválján rengeteg borász kínálja majd július utolsó két hetében legfinomabb nedűit. Esténként zenei fellépők különféle stílusú koncertekkel színesítik majd a badacsonyi borok és termelők ünnepét, de lesznek szakmai műsorok, előadások, folklór és könnyűzenei programok és kézműves bemutatók is. A kiállító borászok között több országszerte ismert pincészet is megtalálható lesz. A fellépők listáját minden fontos részlettel együtt megtaláljátok a Badacsony Régió oldalán.

Időpont: július 13-29.

Helyszín:   Badacsonytomaj (Badacsony) , Badacsony Díszpark

 

Összeállította: L. J.

Képek: a rendezvények oldalairól