Amikor szerelmesek leszünk - főleg a kezdeti időszakban - szinte megszűnik a világ körülöttünk, és mi magunk is teljesen megváltozunk. Akár olyan mértékben, hogy a környezetünk sem ismer ránk. Talán mindannyian láttunk már ilyen erős érzelmeket átélő embert, de vajon mi észrevesszük magunkon, ha szerelmesek leszünk?

A saját érzelmeinket nehéz megfejteni, mivel nem látjuk magunkat kívülről, és nem mindig vagyunk tisztában azzal, hogy mennyire viselkedünk másképp, mint általában. Mindemellett honnét tudhatjuk, hogy ez a megváltozott érzelmi állapot nemcsak egy időszakos csapongás és múló dolog, hanem valami sokkal igazibb és hosszan tartó utazás kezdete? A következő kérdések talán segítenek eldönteni:

Hirtelen új dolgok jelentek meg az életünkben?

Ha szerelmesek leszünk, sokszor kezdjük el azokat a tevékenységeket végezni, amiket a párunk, így új hobbijaink lehetnek, amikkel bővülhet a látókörünk is. Szóval ne lepődjünk meg, ha egyik napról a másikra például a hegymászás lesz a legújabb passziónk, nincs benne semmi különös, csak éppen szerelmesek vagyunk.

Idegesebbek vagyunk, mint korábban?

A szerelmes szervezetében a stresszhormon szintje is megemelkedik, tehát ha különösen idegesnek és folyamatosan feszültnek érezzük magunkat, akkor sem kell aggódnunk. Ezek az érzések teljesen normálisak, és a találkozások előtt még magasabb szintre emelkedhetnek, hiszen a szeretett ember nagy hatással van ránk.

A legnagyobb motivációnk, hogy együtt legyünk vele?

A komolyabb és előreláthatólag hosszabb kapcsolatok abban különböznek a rövidebbektől, hogy másfajta kémiai folyamatok mennek végbe bennük. A dopaminszint megemelkedik a kezdeti időszakban, beindul a boldogsághormon termelés és megnő a motivációnk is.

Nagyon intenzívek lettek az érzelmeink?

Szerelmes állapotban az agy „átkapcsol”, és az érzelmeink nagyon intenzívvé válnak. Ez minden embernél máshogyan működik, éppen ezért az emócióink szintje is teljesen eltérő módon jelentkezhet egyikünknél és másikunknál.

Egyfolytában a „szeretlek” szót ismételgetnénk?

A legbiztosabb jele annak, hogy szerelmesek vagyunk, hogy folyamatosan – de legalábbis nagyon gyakran – ismételgetjük a „szeretlek” szót. Sokan azt gondolják, hogy ez inkább a nőkre jellemző, de meglepő módon a legtöbb esetben a férfiak azok, akik először kimondják.

Különösen sok időt szánunk a szerelmünkre?

A szerelmesek a kezdeti időszakban – lehetőség szerint – sülve-főve együtt vannak. Ezt később is érdemes fenntartani, hiszen a sikeres párkapcsolatok egyik alapfeltétele, hogy a felek megfelelő mennyiségű és minőségi időt és nagyjából ugyanannyi energiát fektessenek bele a kapcsolatukba. Ezzel tehetünk a legtöbbet az elköteleződés és a stabilitás megteremtéséért.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pexels

(psychologytoday.com)