5 magyar borvidék, ahol élmény a szüret

A szeptemberrel beköszöntött a szüret ideje is, így egész hónapban színes kulturális programok várják a borkedvelőket országszerte. A legizgalmasabbakat pedig hazánk legnagyobb és nem mellesleg leggyönyörűbb borvidékein rendezik meg.

Badacsony – Badacsonyi Szüret

ThinkstockPhotos-469904594

Az egyik legszebb Balaton-parti hegy ölelésében gyönyörű, napsütötte szőlős lankák terülnek el: ez Badacsony, a nyugalom szigete. A régió egyik legimpozánsabb őszi rendezvénye a szüreti fesztivál, mely izgalmas programokkal várja a bor, a gasztronómiai különlegességek és a kultúra kedvelőit. A rendezvény alatt nagy szerep jut a saját karakterrel bíró badacsonyi boroknak, amiket a helyi boros gazdák kínálnak majd.

Időpont: szeptember 9-11.

Szekszárd – Szekszárdi Szüreti Napok

szekszárd

Szekszárd az ország egyik legrégebbi vörösboros vidéke. Gazdag borkultúráját a borászattal foglalkozó családok évszázadokon keresztül örökítették generációról generációra. Ezt a hagyományt és természetesen a szekszárdi borokat ünneplik a Szüreti Napokon. Az összművészeti fesztivál igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várja az érdeklődőket. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás.

Időpont: szeptember 15-18.

Etyek – Etyeki Borangolás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budapest szőlőskertjeként is emlegetik a fővárostól csupán harminc kilométerre fekvő Etyeket. A településen a kilencvenes évek végétől a helyi borászok kinyitották pincéiket, vendégül látták egymást, illetve a környékbeli látogatókat egy-egy pohár borra. Hamarosan izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal kezdtek el kedveskedni a borok szerelmeseinek. Ilyen az Etyeki Borangolás is, melynek során több mint 20 nyitott pince várja a látogatókat. De lesznek kézműves foglalkozások, csokitrüffel-nyalóka készítés, zenélés és sör-csoki kóstoló is.

Időpont: szeptember 24.

Eger – Szüret a Szépasszonyvölgyben

houses on the hill above Eger Hungary

A Bükk-hegység déli lankáin terül el az egri borvidék 5400 hektárnyi szőlőültetvénye. Eger lenyűgöző történelmi városában és annak környékén a lakosság már több mint ezer éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. Az egri borászok a Szépasszonyvölgyben idén is szüreti mulatsággal és borünneppel készülnek. A helyi borok kóstolgatása, a szüreti ételek falatozása közben színpadi programok, koncertek, gyermekprogramok szórakoztatják a családokat. A három napos szüreti program bepillantást enged a hagyományos szüretek hangulatába és a borkészítés folyamatába.

Időpont: szeptember 10.

Villány – XX. Európai Bordalfesztivál

ThinkstockPhotos-496985636

A bor gyönyörű városát először kelták, majd rómaiak és rácok lakták. A villányiak azt vallják, a bor készítése művészet, a hagyomány tisztelete mellett pedig a folyamatos megújulás jellemzi a gazdag Baranya megyei borvidéket. Itt rendezik meg minden évben a világszerte egyedülálló Európai Bordalfesztivált, amin többek közt a kontinens jeles férfikórusai és együttesei adják át azt a páratlanul gazdag zenei kincset, amit a szőlő s a bor ihletett.

Időpont: szeptember 23-25.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock, orszagalbum.hu/csaba76, orszagalbum.hu/evami