A költészet világnapja alkalmából olyan szerzőket, szerkesztőket gyűjtöttünk össze, akik az egyik legnépszerűbb közösségi média felületen, az Instagramon indultak hódító útjukra. Van, aki már évek óta ontja magából a költészetet, de akad a listánkon friss „versenyző” is.

Egysorosok

Az Egysorosokat Tari Zsófia jegyzi, ahogy ő fogalmaz ez az oldal nem más, mint: „Szellemi szobrászat, érzelmiségi költészet, emberlét, kikacsintások. Legtöbbjük rohanó életünk során is élvezhető.” Az egysorosok olyan rövid, frappáns mondatok, amik velünk tartanak a nap végéig, közben elgondolkodtatnak vagy éppen megmosolyogtatnak.

Miért szeretjük?

Olvasásukhoz nincs szükségünk másra, csak egy nyugodt másodpercre a villamoson, piros lámpánál vagy az ebédszünetben.

Egysorosok (@egysorosok) által megosztott bejegyzés,

Zsebuniverzum

Kemény Gabriella, a Zsebuniverzum szerzője, költő, blogger, újságíró, vagyis lételeme a szöveg. Oldalán a budapesti urbánus városképbe ágyazott mondatai jelennek meg, amelyek így dupla jelentést hordoznak.

Miért szeretjük?

Képei nem a profizmust, inkább az elkapott pillanat csodáját képviselik, szövegei beágyazódnak az itt és mostba.

Kemény Gabriella (@zsebuniverzum) által megosztott bejegyzés,

InstaVers

A 2014. április 11-én indult InstaVers célja egyszerű: a költészet népszerűsítése. „A projekt célja hidat képezni a szöveg és az olvasó közé úgy, hogy akár telefonról, tabletről görgetve a Facebookon verseket olvashassunk” – írják magukról a szervezők, Kele Dóri, Gaborják Ádám és Szabó Imola Julianna. Az InstaVers könyv formátumban is kapható. 

Miért szeretjük?

Az oldal kortárs magyar költők verseiből válogat, a verssorokat egy egészen különleges képi rendszerben osztja meg közönségével.

InstaVers (@instavers_insta) által megosztott bejegyzés,

Versbenmondomel

A versbenmondomel friss induló az Instagramon-verselők mezőnyében. A projekt mögött álló, egyelőre ismeretlen alkotó a saját verseit, szövegeit osztja meg a követőkkel.

Miért szeretjük?

Az oldalt Facebookon is követhetjük, ahol szintén a saját verseké a főszerep, de mellette például a világirodalom nagy klasszikusaiból is szemezget a szerző, alkalmanként válaszol rájuk.

@versbenmondomel által megosztott bejegyzés,

Magyar versek

A Magyar versek se több, se kevesebb, mint, amit a neve ígér: a magyar irodalom legszebb versei kapnak helyet az oldalon. A műveket az olvasó teljes hosszában élvezheti.

Miért szeretjük?

Egy kis inspirációt ad a mindennapok forgatagában.

Versek (@magyarversek) által megosztott bejegyzés,

+1 Félonline

Kicsit kakukktojás, hiszen a Félonline egy online művészeti magazin, kategóriája egyik legjobbja. Magukat így aposztrofálják: “Fiatal művészeti magazin – kortárs szépirodalom, képzőművészet, film, kritikák, beszámolók, felolvasóestek.”

Miért szeretjük?

A kortárs irodalom szereplői publikálják alkotásaikat, de a prózák és versek mellett a  weboldalon kritikákat, interjúkat is olvashatunk.

FÉLonline (@felonlinehu) által megosztott bejegyzés,

Összeállította: M. M.

Nyitókép: Unsplash

Ez is érdekelhet