Megállókat tarkító novellák, utcán elrejtett szépirodalom Budapesten és világszerte

Az olvasás élményét egyre több helyen kínálják kreatív módon a világban, és szerencsére erre itthon is találni remek példákat. Most az „Álljon meg egy novellára” pályázatnak köszönhetően - melyet egy közterületi reklámcég szervezett - Budapest számos busz- és villamosmegállójában találkozhatunk izgalmas írásokkal. Ezen felbuzdulva további inspiráló kezdeményezéseket mutatunk nektek.

Álljon meg egy novellára Budapesten!

Az olvasás élménye mindenkinek jár, és szerencsére egyre több olyan kampány indul, amelynek során ezt igyekeznek megosztani az emberekkel. Ilyen a legújabb „Álljon meg egy novellára” akció is, melyről a hír a 24.hu-n jött szembe velünk. A pályázatra beérkezett 20 legjobb művet rendhagyó módon Budapest busz- és villamosmegállóinak utasváróiba helyezték, így a járművre várakozva bárki olvasással ütheti el az idejét. A novellákat angolra is lefordítják, hogy a külföldiek is benyomást kaphassanak a magyar irodalomról. Szerintünk szuper kezdeményezés!

Emma Watson akcióban

A fiatal színésznő hatalmas lelkesedést váltott ki az emberekből nemzetközi akciójával, melynek során világszerte, különböző nyilvános helyeken helyez el több mint 1000 könyvet, amiket saját kis jegyzeteivel és kedves soraival lát el. Emma Watson korábban London lakóit örvendeztette meg a legjobb feminista kötetekkel, néhány hete pedig Párizsban „garázdálkodott”. Arról, hogy aktuálisan melyik országban és városban rejt el könyveket, az Instagram-oldaláról tájékozódhatunk. A Book Fairies (Könyvtündérek) projekthez egyébként már 26 ország csatlakozott, és Budapesten is létezik a kezdeményezés.

Budapest könyvtündére

Az előbb említett budapesti tündér a fővárosban rejti el a különböző köteteket, az aktuálisan gazdára váró példányokat pedig Instagram-oldalán mutatja be, melyek között magyar és külföldi olvasmányok is megtalálhatók. Mi egyszerűen rajongunk az ötletért, akárcsak az óbudai piacon található hozd és vidd megoldásért vagy azokért az utcai „közösségi” könyvtárakért, ahol szintén a könyvcsere és az olvasás népszerűsítése a cél.

Szöveg: F.R.
Fotó: Thinkstock, Instagram, 24.hu