Szedd magad! 5 hazai lelőhelyet és egy-egy receptet is ajánlunk nyárra

Évről évre egyre több szedd magad-eseményen vehetünk részt, ahol szebbnél szebb virágokat és finomabbnál finomabb gyümölcsöket gyűjthetünk a kosarunkba. A szüretelés élménye mellett kiváló közösségi program is lehet egy ilyen esemény. Ötöt mutatunk most nektek, és recepteket is ajánlunk.

A szedd magad-akciók lényege, hogy közvetlenül a termelőktől szerezhetjük be a különféle terméseket, és ezáltal megtapasztalhatjuk, hogy milyen nagy érték olyan hozzávalót tenni az asztalra, aminek tisztában vagyunk a származási helyével, és amit egy kellemes program keretében szereztünk be. Ez a beszerzési forma nagyon népszerű és évről évre egyre több embert mozgat meg, ami környezettudatosság szempontjából sem elhanyagolhat.

Eper, te édes!

Bár az eperszezon egy ideje már tart, senki nem késett el semmivel, ha eperszüreten venne részt idén nyáron. A fenséges illatú gyümölcsöt helyi termelőknél szedhetjük a markunba és a kosarunkba több helyen is. Nemcsak önmagában, desszerthez vagy befőzéshez is kiváló alapanyag.

Tipp: Solymár, Téglagyári bekötőút – május 19-június 19.

 Egy, megérett a meggy

Sok gazdaságban beindult már az igazi szezon, érnek a gyümölcsök és ezzel együtt több helyen is megnyitották a meggyföldeket a gazdák. Ezekre a földekre akár mi is ellátogathatunk gyümölcsöskosarunkkal, hogy begyűjtsük a mennyei pite egyik fő hozzávalóját.

Tipp: Kecskemét, Kujáni tanya – június 01-20.

A levendula, ha lila

Ha június, akkor levendulaszezon. A levendulavirág szerelmesei több helyen is hódolhatnak szenvedélyüknek, fotókat készíthetnek a csodás lila réteken és hazavihetnek egy jó adag virágot, amit kiszárítva egész nyáron használhatnak a rovarok ellen, illatosításra vagy dekorációs célra is. A levendulával ízesített szörpről se feledkezzünk meg!

Tipp: Tihany, Gödrösi elágazó – június 15-22.

B, mint barack

Amint véget ér az eperszezon, máris ehetjük egy másik kedvencünket, az őszibarackot. Sőt, a zamatos gyümölcsöt akár mi magunk is leszedhetjük az ország legjobb termővidékein. Mi lehet jobb egy kellemesen behűtött, saját verejtékkel megszerzett gyümölcstálnál a legnagyobb nyári melegben?! Esetleg egy adag Barackos Rákóczi-kocka. ;)

Tipp: Környe, június 06-július 16.

 Alma, alma, piros alma

Nincs jobb módja egy finom almás pite alapanyagának a beszerzéséhez, mint egy igazi szüret egy igazi almaföldön. Ha ellátogatnánk egy ilyen jellegű akcióba, ne felejtsünk el megfelelő méretű edényt, tálat, vödröt magunkkal vinni!

Tipp: Gyöngyös, augusztus 05. és október 15. között

 

További „szedd magad” lelőhelyeket találtok a Gyümölcsvadász oldalán.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest