A brit uralkodócsalád élete évről évre rengeteg filmest megihlet. Januárban robbant a hír, hogy film készül a legújabb „királyi pár”, Meghan Markle és Harry herceg románcáról. A filmet pár hónapja kezdték forgatni, a napokban pedig közzétették az előzetesét is. Ennek kapcsán gyűjtöttük össze öt olyan alkotást, melyek a királyi család egy-egy tagjának életét dolgozzák fel.

A király beszéde

A 2010-ben bemutatott történelmi filmdráma II. Erzsébet királynő édesapjának, VI. György brit király életének egy bizonyos időszakát mutatja be. Miután bátyja lemondott a királyi trónról, György vette át a hatalmat, akinek rádiós beszédet kellett mondania népének a közelgő második világháború miatt. Azonban az uralkodó nem csekély beszédhibával küszködött: rettenetesen dadogott. A szokatlan módszerekkel dolgozó beszédtanár, Lionel Logue sietett a segítségére, hogy elhárítsák az akadályokat. A mozifilmben György királyt Colin Firth alakítja, aki a szerep megformálásáért Oscar-díjat kapott 2011-ben. A film még 3 arany szobrot zsebelt be, nem véletlenül.

A királynő

A csodálatos Helen Mirren játszotta el a 2006-ban bemutatott filmben II. Erzsébetet, méghozzá nem is akárhogyan! Alakítása annyira jól sikerült, hogy számos díjjal jutalmazták (többek között Oscarral), sőt a bemutatót követően a királynő vacsorára is meghívta a színésznőt a Buckingham-palotába. A történet a Diana tragikus halálát követő zűrzavaros időszakot dolgozza fel.

Diana

Oliver Hirschbiegel filmje a walesi hercegné egy teljesen új arcát mutatja meg. Az érzékeny és végtelenül kedves Diana életének utolsó két évét feldolgozó alkotásban megismerhetjük a fiatal nőt magánemberként. Képet kapunk arról, hogy hogyan küzdött meg nap mint nap a sajtóval, és hogyan volt képes kijátszani a médiát, hogy folytathassa eltitkolt kapcsolatát.

William és Kate – Egy álom valóra vált

A 2011-ben bemutatott tévéfilm Vilmos herceg és Katalin megismerkedésének történetét meséli el. Végigkövethetjük benne, hogyan bontakozott ki a brit trónörökös és a polgári családból származó Katalin szerelme, és miként kápráztatták el a világot eljegyzésükkel. A pár helyzetét nehezítő körülményekről is megtudhatunk néhány részletet, például a királyi udvar elvárásairól, a társadalmi nyomásról, valamint a nagyszabású esküvőt övező, felfokozott médiaérdeklődésről.

Harry & Meghan: The Royal Love Story

A The Royals című sorozat alkotója, Menjah Huda rendezi a várhatóan májusban debütáló tévéfilmet, amely a királyi család újdonsült jegyespárjának megismerkedéséről szól. A hírek szerint a történetből sokat megtudhatunk a fiatal párról, többek között azt is, hogy hogyan szervezték meg titkos randevúikat, és hogyan ment Meghannek a beilleszkedés. Kíváncsian várjuk a filmet, ami az első előzetes alapján egy izgalmas és szívet melengető alkotásnak ígérkezik!

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb