Kapcsolj ki! A hétvégén táncelőadás, mesekiállítás és koncert is vár

Ezen a hétvégén minden korosztály megtalálhatja a maga szórakozását. Lesz mesekiállítás, ahol Csukás István legendás alakjai elevenednek meg, a gyerekek legnagyobb örömére, a felnőttek pedig zenés és táncos programok közül is szemezgethetnek.

Fiúk – Trafó

A Fiúk nem új előadás, mégis ajánljuk, mert aki egyszer látta, annak felejthetetlen és időtlen élményt szerez. Az előadás Frenák Pál a nemek szerepét és viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának első darabja, amely 2006-ban Lábán Rudolf-díjat nyert. A férfierő kegyetlen érzékiségének és költői finomságának lenyűgöző egyvelege jelenik meg a színpadon. A darab tükröt tart elénk: azontúl, hogy szemügyre vehetjük a férfitest szépségét, a férfitermészet alaptípusait is közelről tanulmányozhatjuk. Így jelenik meg előttünk Macsó, Nárcisz és Herkules. A férfiszexualitást különböző nézőpontokból vizsgálja az előadás, az eredetét és a tudattalanban rejlő forrásait kutatja. A Fiúk alámerülés az ösztönök világába. Az előadás Facebook-eseményét itt találjátok!

Időpont: március 17–18. 20 óra

Helyszín: Liliom utca 41. Trafó – Budapest

Közös ügyeink kiállítás és kerekasztal-beszélgetés – Ludwig Múzeum

Lehetséges-e osztálytermi körülmények között motiválni a gyerekeket és előhívni a kreativitásukat? A kerekasztal-beszélgetés, illetve a kiállítás középpontjában azt vizsgálják, hogy milyen szerepük van a művészeknek az oktatásban. Két pedagógiai kísérlet összevetésével az alkotók választ keresnek arra, hogyan lehet a művészet segítségével jobbá tenni az iskolát. Habár a két program térben, időben és megvalósításában is abszolút különbözőnek mutatkozik, mégis van bennük valami közös. Mindkettő a tanulók ötleteire és fantáziájára építkezik, és így próbálja dinamikussá tenni az oktatás sokszor statikus gyakorlatait. A beszélgetés résztvevői: Németh Szilvia oktatáskutató, Szabics Ágnes, Utcai Dávid, Soltis Miklós és Juhász Rokkó művészek, Sinkó István művész, művésztanár, Rév István történész, Hemrik László múzeumpedagógus. A beszélgetést moderálja Gáspár Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója. Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez.

Időpont: 2018. március 9. 16 óra

Helyszín: Komor Marcell utca 1., Ludwig Múzeum – Budapest

Mesekiállítás – E10

Mirr-Murr, Oriza Triznyák, Sebaj Tóbiás, a Nagy Ho-ho-ho horgász, Pom-Pom, Süsü a sárkány és még számos legendás figura egy kiállítás keretében „teljes embernagyságban” a valóságban is megjelenik. Csukás István hallhatatlan mesealakjain nem fog az idő, és bár megszületésük óta több mint 40 év eltelt, a mai gyerekek számára is éppen olyan kedvesek. A Kossuth-, Prima Primissima-, József Attila-díjjal és még számos egyéb szakmai elismeréssel kitüntetett kortárs magyar író, költő és esszéíró figuráit Megyeri János szobrászművész kelti újra életre tárlatában, a Süsü és barátai című országos utazókiállításon. Ez az egyedi mesevilág öt nagyjelenetből áll, amely 16 egyedi ábrázolású figurát mutat be az érdeklődőknek a már jól ismert mesékből. Annyi bizonyos, hogy ez a tárlat nemcsak a gyerekeket, de minket, felnőtteket is elvarázsolhat! Még több információ itt.

Időpont: március 5–11. 10–18 óra

Helyszín: E10, Eötvös utca 10. – Budapest 

Bagossy Brothers Company és Lóci játszik – Veszprémben

Két zenekar, egy eset: a Bagossy Brothers Company és a Lóci játszik ennél jobban nem is rímelhetnének egymásra. Mindkét banda határontúli gyökerekkel rendelkezik, és pont ez a hasonló múlt teszi annyira izgalmassá zenei nyelvüket. A vajdasági Csorba Lóci, a Lóci játszik névadó frontembere, a VAN… mozidarab filmzenéjével alapozta meg a közönség és a szakma figyelmét, ezt követte a Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése, majd 2017-ben a Fonogram-díj. A Bagossy Brothers Company erdélyi magyar zenekar Gyergyószentmiklósról, akik 2013-ban alakultak, azóta bejárták az ország zenei színpadait, óriási sikerrel. 2014-es nagy koncertkörútjuk után megjelent a zenekar első, az NKA Cseh Tamás Program támogatásával elkészült nagylemeze is, az ElviszlekAzóta több új dallal is megörvendeztették a nagyérdeműt. Most a két zenekar egymás után lép fel Veszprémben, az Expresszóban! A Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez.

Időpont: március 9. 20 óra

Helyszín: Brusznyai út 2. – Veszprém

Bartis Attila: A szigeteken

Bartis Attila, író, fotográfus eddigi legnagyobb, klasszikus méretű fotóalbuma A szigeteken. A fényképekből március elsején nyílik kiállítás a Mai Manó Házban. A könyvben szereplő képek 2014 és 2017 között készültek, többnyire Jáván, Yogyakarta környékén. Bartis azonban nem egy távoli, egzotikus világgal akar megismertetni, nem dokumentál, „hanem a változó környezet adta inspiráció hatására olyan felvételeket készít, amelyek tárgyukat tekintve készülhettek volna a világ más pontjain is. A felvételekkel a valóságról való személyes érzéseit közvetíti” – írja a képekről Petrányi Zsolt. A magyar és angol nyelvű album fotográfiáihoz Katharina Narbutovič irodalmár, Petrányi Zsolt művészettörténész és Szűcs Attila képzőművész írt értelmező szövegeket.

A könyvet itt rendekhetitek meg.

 

Összeállította: M. M.

Fotók: Jókúti György, koloknet.hu, Pinterest, Facebook, líra.hu