Csukás István figuráin felnőni az egyik legnagyobb ajándék volt, amit a sorstól kaphattunk. Ez a hat mesés alak a legnagyobb bizonyíték rá.

Gombóc Artúr

gombóc-artúr

Aki a csokoládét ugyanúgy szereti, mint mi, az csak rokonlélek lehet. Gombóc Artúr gyerekként hamar belopta magát a szívünkbe falánk természetével, ugyanakkor a szívünk mélyén mindig picit tartottunk tőle: mi van akkor, ha eleszi előlünk az összes édességet?

Süsü

süsü

Felsorolni is hosszú, mi mindenért szeretjük Süsüt, de azért megpróbálkozunk a lehetetlennel. :) Először is szereti a vadkörtét. Másodszor egy híres egyfejű, olyan sztár a sárkányok körében, hogy Trónok harca Daenerysének Drogonja is csak pislog a népszerűségén. Harmadszor, mert udvarias és tud egy csomó illemszabályt. Negyedszer, mert szereti a pillangókat. És végül azért is, mert tud énekelni. Persze a lista még hosszan folytatódhatna, de nekünk ennyi is elég volt, hogy egy életre a szívünkbe zárjuk.

A nagy Ho-ho-ho-horgász és a Főkukac

a-nagy-hohohohorgász

Nincs Nagy Ho-ho-ho-horgász Főkukac nélkül, ahogy Főkukac sincs Nagy Ho-ho-ho-horgász nélkül. Bár mi magunk sosem hódoltunk ennek a ho-ho-ho-hobbinak, azt nagyon szerettük nézni, ahogy a Balázs Péter és Mikó István hangján megszólaló figurák mindent megtesznek, hogy becserkésszék a csibész halakat, természetesen sikertelenül. Véget nem érő szócsaták, egymás szekálása, és fülbemászó főcímdal – hát kell ennél több?

Cillancs

cillancs

Macskaőrültként sosem tudtunk ennek a mesének ellenállni, valószínűleg még mindig a polcunkon bujkál a rongyosra olvasott kötet. De a kiscica története, aki a fekhelyéről kiszökve felfedezi a világot, a pamutgombolyagot, a kertet, és aki megriad ősi ellenségétől, az egértől, mindig magával ragadott bennünket. Sőt, most, hogy felelevenítettük a történetet, ha hazamegyünk, újra előkeressük. :)

Ugrifüles

ugrifüles

E sorok írója, mint a család legkisebbje, gyakran megkapta a jelzőt, hogy ő A legkisebb Ugrifüles, ennél fogva a figurának külön helye van a szívében. De még ha nem is így lenne, végtelen kedvessége és jóindulata miatt a báb a személyes vonatkozás nélkül is nagy kedvenccé vált volna.

Festéktüsszentő Hapci Benő

hapcibenő

Mindig annyira sajnáltuk szegény Hapci Benőt, amikor a lakók kiköltöztették őt a város szélére, hogy ne zavarja őket – kegyetlenség volt. De Benő visszatért, és sztár lett, még utcát és teret is elneveztek róla! És micsoda képeket festett! Szerettük volna, ha nekünk is csinál egyet. ;)

A Nők Lapja Gyerek különszámában a fenti figurák megalkotójával, Csukás Istvánnal olvashattok interjút.

Szöveg: D.A.

Fotó: Pinterest, Youtube