Oscar-esélyes alkotás, magyar és francia filmek is várnak márciusban a mozikban

Amíg az igazán jó idő várat magára, érdemes a mozik felé venni az irányt, hiszen rengeteg szuper film vár ránk márciusban is. Lesz cseppet sem csöpögős tinédzsermozi, akciódús kémfilm, csavaros vígjáték és igaz történeten alapuló dráma is.

Lady Bird

Szereplők: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Jake McDorman, Lucas Hedges, Odeya Rush, Tracy Letts

A Lady Bird egy hétköznapi, végtelenül szellemes történet egy egyáltalán nem hétköznapi kamaszról. A film középpontjában a pubertáskorú lány és anyja harca áll, a humortól és pátosztól sem mentes helyzetek garantálják a szórakozást. Bár többnyire fiatalok a főszereplők, a film a legkevésbé sem hasonlít a klasszikus amerikai tinifilmekre. A rendező, Greta Gerwig a felszínes problémák helyett nagyon mély, emberi konfliktusokat és helyzeteket mesél el úgy, hogy közben csúcsra járatja a humor eszköztárát. Nem véletlenül jelölték a filmet 5 kategóriában is Oscar-díjra idén, és zsebelt be két Golden Globe-ot.

Bemutató: március 1.

Vörös veréb

Szereplők: Jennifer Lawrence, Jeremy Irons, Charlotte Rampling, Mary-Louise Parker, Matthias Schoenaerts, Joel Edgerton

A Magyarországon forgatott alkotás már csak a forgatási helyszín miatt is moziba csábíthatja a filmek szerelmeseit, emellett a történet kifejezetten izgalmasnak ígérkezik. A prímabalerina, Dominika egy sérülés következtében kénytelen búcsút inteni táncoskarrierjének, és hamar a Veréb Iskola, egy titkos hírszerzési szolgálat markába kerül. A kiképzés után a lány beváltja a hozzá fűzött reményeket, belőle lesz a legveszedelmesebb hírszerző. Az átváltozás hatására a szerettei élete veszélybe kerül, és Dominika komoly erkölcsi dilemma elé kerül.

Bemutató: március 1.

A hely

Szereplők: Valerio Mastandrea, Sabrina Ferilli, Marco Giallini, Alba Rohrwacher

Adott egy rejtélyes idegen, aki egy lepukkant kávézóban fogadja az ügyfeleit. De az őt felkeresők nem pénzügyi tanácsot kérnek, vagy épp porszívót vennének, hanem mindegyikük egy-egy olyan vággyal fordul hozzá, amelyet a saját erejükből nem tudnának elérni. Az egyezségért cserébe a férfi minden ügyfelétől kér valamit, de vajon ki, meddig mer elmenni azért, hogy teljesüljön a kívánsága? Izgalmasnak és elgondolkodtatónak ígérkezik Paolo Genovese legújabb filmje. 

Bemutató: március 8.

Vándorszínészek

Szereplők: Martinovics Dorina, Rudolf Péter, Hegedűs D. Géza, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Mohai Tamás

Ez a film egy rendkívül kedves és elgondolkodtató magyar történetet mesél el abból az időből, amikor még vándorszínészek szekerei rótták az utakat. A sztori szerint a színészek egy előadása után zavargás tör ki, és egy katona siet a segítségükre. A kavarodás következtében az ifjú baka elszegődik a csapathoz, és együtt folytatják útjukat Pest felé, ám az igazi bonyodalmak csak ekkor kezdődnek. Sándor Pál filmje egy nagyon hangulatos világba visz minket, ahol a szerelem és a becsület a legnagyobb érték.

Bemutató: március 8.

Ismael szellemei

Szereplők: Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Amalric

Carlotta, Sylvia és Ismael furcsa szerelmi háromszögét dolgozza fel Arnaud Desplechin rendezése. Ismael már húsz éve kesereg halottnak hitt kedvese miatt, amikor megismerkedik Sylviával. A lány kizökkenti őt a melankóliából, mégsem élhetik sokáig a friss szerelmesek gondtalan életét, ugyanis egyszer csak feltűnik Carlotta, a férfi régi kedvese. Ezek után kezdetét veszi egy nagyon francia, nagyon furcsa, ugyanakkor nagyon kedves évődés, ahol a humoros pillanatok ellenére igen komoly a tét. Képes-e a férfi kitartani, vagy visszacsábul a múltba? Ez a film nagy kérdése.

Bemutató: március 8.

Amit még érdemes megnézni ebben a hónapban:

Igazán különlegesnek ígérkezik még a Viszontlátásra odafönt, amely két sérült francia közkatona háború utáni kalandos ténykedését mutatja be. A két férfi bosszút esküszik hazája ellen, amely a halottait ünnepli, de, a megnyomorítottakkal – velük – nem törődik.

Különleges, új nézőpontból meséli el Jézus és Mária Magdolna történetét a Garth Davis rendezésében készült Mária Magdolna című film, amelyet már csak a szereposztás miatt sem érdemes kihagyni – Rooney Marát és Joaquin Phoenixet láthatjuk a főbb szerepekben.

Igaz történeten alapuló mozikból sem lesz hiány az első tavaszi hónapban: A párizsi vonat a 2015-ös, Párizsból Brüsszelbe tartó vonaton történt terrortámadás eseményeit dolgozza fel. Aktuális problémát boncolgat a Sötétben című film, amelyben Katja (Diane Kruger) élete összeomlik, amikor férje és fia életüket vesztik egy merényletben, Németországban. A nő a saját kezébe veszi a dolgok irányítását, hogy kiderítse, ki a felelős.

Bár nem márciusi premier, mégis felhívnánk a figyelmet, hogy még pár napig ingyen elérhető Szász Attila legújabb filmje, amely a Gulagra elhurcoltak történetét dolgozza fel. Főszerepekben Gera Marina és Csányi Sándor. A filmet itt tudjátok megnézni.

Összeállította: M. M.

Fotó: IMDb