A mi fejünket már elcsavarta a tavaszvárás, de persze nem feledkeztünk meg február utolsó hétvégéjéről, amely tartogat számunkra egy-két meglepetést. Emellett ajánlunk egy színházi és egy táncszínházi előadást is, amelyekre nem árt időben jegyet váltani!

Jó ember Szecsuánból (Szerelemáru) – Ódry Színpad

Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című darabját viszi színre a Színművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi koreográfus–rendező osztálya az Ódryn. A darab izgalmasnak ígérkezik, egyrészt mert az erősen szövegközpontú mű a mozgás segítségével egy új megvilágításba kerül, másrészt az előadás rendezője Zsótér Sándor, aki az író szinte összes művét megvalósította már színpadon. Kíváncsian várjuk, hogy most miként értelmezte újra ezt a rendkívül gazdag alkotást. A szecsuáni jólélek egy igazán izgalmas történet, amely alaposan megmozgatja a nézők fantáziáját! „Tisztelt közönség, kulcsot Te találj, mert kell jó végnek lenni, kell, muszáj.” Facebookon is csatlakozhattok az eseményhez.

Időpont: március 4. 19.30

Helyszín: Ódry Színpad, Vas utca 2/c – Budapest

WAMP designvásár – Millenáris

Február 25-én, a Millenárison indul a WAMP 2018-as szezonja, ahol ezúttal a tavaszi stílus- és gardróbfrissítés kapja a főszerepet.  A már ismert dizájnerek munkái mellett több új tervezővel is megismerkedhetnek a látogatók, a vásárlás élményét pedig nagyszabású programkínálat is színesíti. Először szerepel a WAMP-on a nemzetközileg is elismert divattervező, Konsanszky Dóra, aki ez eddigi kollekcióiból készült válogatással debütál. Az AGNESKOVACS prémium bőrtáskákkal, Király Fanni exkluzív ékszerekkel, az ESZKA pedig vadonatúj tavaszi kollekciójával készül az idei első vásárra. Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

Időpont: február 25.

Helyszín: Millenáris B épület – Budapest

Cseh és Szlovák Filmkarnevál

Az idei Filmkarnevált két szóban úgy jellemezték a szervezők, hogy történelem dióhéjban. Vagyis inkább filmszalagon. Nem tudni, mennyire véletlen, de az elmúlt évben a cseh és szlovák filmesek is történelmi témákkal foglalkoztak, filmjeikben történelmünk fontos időszakaira reflektáltak. A fesztiválon emellett olyan alkotásokat is bemutatnak, amelyek napjaink társadalmi témáival foglalkoznak: a nők elleni erőszakkal és az öregedéssel. Nem feledkeztek meg Jiří Menzelről sem, aki 50 éve, 1968-ban kapott Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatokért: 80. születésnapját február 24-én Menzel-maratonnal ünnepeli a filmkarnevál. Az Facebook-eseményre kattintva az összes film előzetesét láthatjátok.

Időpont: február 21-25.

Helyszín: Toldi mozi, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. – Budapest

90 év, 90 ház, 90 fotó – Tillai Ernő kiállítása

Ybl-díjas építőművész, MFIAP-díjas fotóművész Tillai Ernő 90 éves lett, retrospektív kiállításán fotós munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők. Tillai Ernő Pécsett született 1927-ben. A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki oklevelet. 1955 és 1989 között a Pécsi Tervezővállaltnál dolgozott, műteremvezetőként, majd 1957–1958-ban igazgatóként. Jelentősebb épületei: Művelődési Központ, (Szekszárd), Művelődési és Ifjúsági Központ (Szombathely,) MATÁV Székház (Pécs), Ezüstpart Hotel (Siófok), „TV-panel ház” (Pécs), Baptista Imaház (Pécs). Szakmai céllal harminc országban járt. Fotográfiával 1956 óta foglalkozik. 1959-től tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Rendszeresen részt vesz hazai és külföldi csoportos fotókiállításokon. Az esemény részleteiért kattintsatok ide!

Időpont: február 23–28.

Helyszín: Pécsi Galéria – Pécs

Bernarda Alba háza – Szegedi Kortárs Balett

„A táncmű egyfajta sűrítmény, a Lorca-mű olvasása után bennem kialakult érzések, gondolatok esszenciája, lenyomata. Nem a dráma történetét és karaktereit akarom megmutatni, hanem a bezártságból, az elfojtásokból adódó feszültséget, a vágyakozás erejéből táplálkozó egymás ellen fordulás természetét. A Bernarda Alba háza fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata. Lorca remekül érzékelteti a visszafojtott szenvedélyek fülledt légkörét. Aki meghajlik a kemény hagyományok előtt, magára vállalja az örök boldogtalanságot. Aki lázad ellene, aki derűt, boldogságot igényel, az belepusztul. Lorca szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért.” Rendező: Juronics Tamás, zene: Manuel de Falla. Hogy semmiképpen ne maradjatok le erről a népszerű táncelőadásról, csatlakozzatok az eseményhez Facebookon is, és váltsatok jegyet mihamarabb!

Időpont: április 3–4.

Helyszín: Szeged

Összeállította: M. M.

Fotók: Facebook, Thinkstock, pecsiprogramok.hu