Nagyon könnyű túlságosan negédes filmet készíteni az állatok életéről, de szerencsére akadnak kivételek, amelyek tökéletesen egyensúlyoznak a komolyság, a humor és a könnyfakasztó pillanatok határán. A leghíresebb állatos alkotások közül válogattunk.

Szabadítsátok ki Willyt!

A fogságban tartott kardszárnyú delfin és a lázadó, kiskamasz utcagyerek barátságáról szóló alkotás már első látásra megérintett bennünket, sőt, sokáig mi is abban reménykedtünk, hogy egyszer Jesse-hez (Jason James Richter) hasonlóan összebarátkozhatunk Willyvel, a gyilkos bálnával. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy mindig elpityeredünk örömünkben, amikor Willy visszatérhet a családjához. :)

Beethoven

A kiskutyák neveletlenek: kaparnak, rágnak és ha lehetőségük adódik, a kukát is kiborítják. Beethoven, a 80 kilós bernáthegyi kölyök, azonban mindegyiken túltesz a Newton família családfőjének nagy bánatára. Rengeteg nevetés és kutyanyáltól ragadós szituáció teszi ezt a filmet igazi klasszikussá, bár, ha George Newton (Charles Grodin) helyében lennénk, biztos nem nevetnénk magunkat könnyesre a helyzeten.

Mancs

A híres magyar mentőkutya ihlette film csupán fikció, de ez semmit nem ront a színvonalán, hiszen szórakoztató alkotás és egyben tökéletes tiszteletadás a világ összes mentőkutyája előtt. Ez a fajta kettősség az, ami miatt különösen szeretjük, és amiért a ti figyelmetekbe is ajánljuk.

Egyik kopó, másik eb

„Na, szóval akkor az alapszabályok: nem ugatunk, nem vonyítunk, bent a házban sehol se emeljük fel a lábunkat. Ez itt nem a te szobád! Nem rágcsálunk, nem nyálazunk, hordjuk a bolhanyakörvet. Ez itt nem a te szobád! Nem kunyerálunk kaját, nem szimatolunk sliccet, nem iszunk a WC csészéből. Ez itt nem a te szobád!” Hiába telt el 28 év a bemutató óta, a rendmániás rendőr (Tom Hanks) és a komisz eb párosának humoros pillanataira úgy emlékszünk, mintha csak tegnap láttuk volna a filmet.

Andre, a fóka

Megszámlálhatatlanul sokszor láttuk Andre, a fóka történetét, aki fenekestül felforgatta a Whitney család életét. A megtörtént eseményeken alapuló alkotás már-már hihetetlen, nem is gondolnánk, hogy egy vadállat képes annyira megszeretni az embereket, hogy évről évre visszalátogasson hozzájuk.

Kincsem

A csodalovat, aki meghódította az európai lóversenypályákat, senkinek nem kell bemutatni, hiszen olyan magyar ikonná nőtte ki magát, akire méltán lehetünk büszkék. Ezért szeretjük a róla készült alkotást is: legyezgeti a hiúságunkat a szó legpozitívabb értelmében.

Lassie

Gyerekkorunk nagy kedvence volt Lassie, a skótjuhász, aki bátor és jószívű természetével családtaggá vált a Turner famíliában. Ha volt is valaha kétségünk afelől, hogy a kutya az ember legjobb barátja, ez a film az összes aggodalmunkat eloszlatta, sőt, bebizonyította, hogy minden gyerek életébe kellene egy ilyen négylábú barát.

Babe

Az egyik legnagyobb kedvencünk Babe, a rózsaszín, kunkori farkú kismalac, aki nemcsak a farm hierarchiáját írta felül azzal, hogy összebarátkozott az állatokkal, de még élete nagy álmát is megvalósította, hiszen ő lett az első disznó, akit juhászkutyává képeztek ki. Bájos történet, szeretni való állatszereplőkkel – ennyi elég is a jó szórakozáshoz.

Fehér Isten

Mudruczó Kornél filmje témájában nagyon távol áll a felsorolt alkotásoktól, hiszen egy olyan világot mutat be, ahol a kutyák az emberek ellen fordulnak. Még a főszereplő Lili kedvenc négylábúja is megjárja a harci kutyák poklát, mégis ez teszi igazán egyedivé az alkotást. Nincs cukormáz, nincs kedveskedés, csak a kőkemény valóság, ami „az ember húsába tép”.

Kutyák és macskák

Az örök harc, ami a kutyák és macskák között dúl a végéhez közeledik, hiszen Csingiling, a gonosz perzsa házi kedvenc világuralomra akar törni. Sok okot mondhatnánk, amiért ez az animációs alkotás a listára került, de talán mind közül a legfontosabb, hogy felnőttként is ugyanolyan szórakoztató, mind gyerekfejjel.

 

Szöveg: D.A.

Nyitókép: IMDb