6 kevésbé ismert érdekesség Kincsemről

A magyar csodakancaként emlegették, nemzetünk jelképe még ma is. Emlékét nemcsak sikerei, hanem a róla elnevezett kisbolygó is őrzik. Kincsem 130 évvel ezelőtt, március 17-én, éppen a 13. születésnapján hunyt el.

Kincsem

Hűséges társa Csalogány, a macska volt

Egyetlen olyan élőlény volt a Földön, aki nélkül Kincsem nem volt hajlandó egyetlen versenyre sem elindulni: ő Csalogány volt, egy fekete-fehér nőstény macska. Számos legenda kering arról, mekkora volt a riadalom, amikor a cicának a boulogne-i kikötőben kóborolni támadt kedve, Kincsem egész istállószemélyzete pedig kétségbeesetten kereshette.

Kényes volt az ivóvizére

A hírességekhez hasonlóan neki is megvoltak a maga rigolyái, az ivóvizére például nagyon érzékeny volt. A baden-badeni verseny előtt egy napig nem volt hajlandó inni, mivel nem tetszett neki a felkínált víz. A személyzetnek ezért körbe kellett járnia az egész környéket, mire megfelelő italt találtak neki.

Gazdája sem ismerte a vereséget

Az 1878-as baden-badeni versenyt még sokáig emlegették, Kincsem ugyanis holtversenyben maradt alul Prince Giles The Firsttel szemben. A magyar csodakanca tulajdonosa, Blaskovich Ernő azonban nem fogadta el az eredményt, szót emelt ellene – az akkori versenyszabályok értelmében ennyi elég volt ahhoz, hogy újraindítsák a futamot. Ebben az utolsó körben pedig már hat hosszal győzött Kincsem.

Utódai nem szárnyalták túl

Miután a versenyzői pályafutása véget ért, Kincsemet tenyészlónak használták. Öt csikót ellett, első ivadéka, Budagyöngye 1882-ben látta meg a napvilágot. Olyan Nincs sok sikert ért el a versenypályán, Talpra Magyar pedig eredményes fedezőmén volt. Kincsőrt, aki 1886-ban született, a német derbire akarták benevezni, de a sors közbeszólt, a fiatal csődör korán elpusztult. A magyar csodaló utolsó csikója Kincs volt, akit 1887-ben ellett. Az ő ivadéka Napfény később sikeres versenyző lett. Kincsem vérvonala pedig a mai napig tovább él.

Kisbolygót neveztek el róla

2007-ben Sárneczky Krisztián egy kisbolygót fedezett fel, a 3-4 kilométeres égitestnek pedig a Kincsem nevet szánta. A szokásosnál azonban sokkal tovább tartott, mire a Nemzetközi Csillagászati Unió elfogadta az elnevezést, mivel a szervezet alapvetően tiltja, hogy kisállatokról nevezzenek el égitestet. Végül a bizottság is belátta, hogy ebben az esetben egy nemzeti ikonról van szó, ezért engedélyezte az 161975 Kincsem nevű kisbolygó bejegyzését.

Ugyanarra a napra esett a születése és a halála

Kincsem születési helyéről máig heves viták folynak: egyesek szerint Tápiószentmártonon, míg mások szerint Kisbéren látta meg a napvilágot 1874. március 14-én. Egy azonban biztos, pontosan 13 évvel később, 1887. március 17-én egy súlyos kólikarohamban elpusztult. Emlékét egy egész nemzet őrzi.

Összeállította: F.R.

Forrás: lovasok.hu, 24.hu

Fotó: Wikipedia