Önbizalomhiány a filmvásznon, avagy így lesz a szerény lányból magabiztos nő

Manapság rengeteg az önbizalomhiányos nő – utána is jártunk, mi lehet ennek az oka a legújabb Nők Lapjában -, azonban ez nem csupán 21. századi tendencia. Elég hozzá megnézni a filmtörténet néhány klasszikusát, hogy rájöjjünk, az önbizalomhiány nem korfüggő. Viszont bármikor leküzdhető!

Sabrina (1954)

Szereplők: Audrey Hepburn, Humphrey Bogart, William Holden

Sabrina, a Larrabee család sofőrjének lánya beleszeret apja munkaadójának kisebbik fiába, az aranyifjú Davidbe. A lány, bár csinos, túl egyszerű ­ és túl szegény egy olyan férfinak, mint David, így a plátói kapcsolat eleve halálra van ítélve. A lány Párizsba utazik tanulni, és amikor visszatér, magabiztos, nagybetűs Nőként jelenik meg ismét a család életében, készen arra, hogy megszerezze magának a férfit. Az egyetlen bökkenő az, hogy Davidnek már menyasszonya van, ezért a család úgy dönt, az idősebbik fiúnak, a kissé régi vágású agglegényének, Linusnak kell elcsábítania Sabrinát. A dolog persze teljesen másképp sül el, mint azt bárki gondolná.

Dirty Dancing – Piszkos tánc (1987)

Szereplők: Jennifer Grey, Patrick Swayze, Jerry Orbach, Cynthia Rhodes, Kelly Bishop

„Babyt senki sem ültetheti a sarokba!” Ezt az egy mondatot muszáj volt idéznünk annak ellenére, hogy egy olyan filmről beszélünk, amit mindenki legalább százszor látott, ezért nehéz róla újat mondani. Éppen ezért nem is részletezzük a gazdag, de nagyon szerény nő és a szegény, de annál ambiciózusabb férfi románcának történetét, beszéljen helyettünk a jelenet, ami újra és újra odaszögez minket a képernyő elé, és ami mindig erőt ad ahhoz, hogy szembenézzünk az női lét kihívásaival.

Dolgozó lány (1988)

Szereplők: Melanie Griffith, Harrison Ford, Alec Baldwin, Sigourney Weaver, Oliver Platt, Joan Cusack

Tess McGill átlagos nő, aki nem mindennapi vágyakkal egészen egyszerűen éli az életét. Legalábbis mindaddig, amíg a főnöke, Katherine Parker el nem töri a lábát ­– ekkor ugyanis gondol egy nagyot és a nő bőrébe bújik, hogy saját ötletét a piacra dobja. Tess csetlik-botlik az új szerepében, de ennek köszönheti, hogy rájön főnöke ármánykodására, sőt, azt is, hogy megismerkedik Jackkel, a brókerrel, aki rögtön a segítségére siet a bajban. Nem mellesleg pedig rátalál saját belső erőforrásaira is.

Muriel esküvője (1994)

Szereplők: Toni Collette, Bill Hunter, Rachel Griffiths, Sophie Lee, Rosalind Hammond

Muriel nem túl szép, nem túl bátor, és még csak nem is túl okos, ráadásul a családja sem könnyíti meg az életét. A lány ezért naphosszat a szobájában ül, ABBA-slágereket hallgat, és közben arról ábrándozik, hogy egyszer majd férjhez megy, és megszabadul az egész pereputtytól. Az „egyszer” természetesen hamarabb eljön, mint gondolná: amikor végleg betelik a pohár nála, apja bankszámláját teljesen lecsupaszítva Hawaiira szökik, hogy végre olyan életet élhessen, amilyenre vágyik.

Bazi nagy görög lagzi (2002)

Szereplők: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine

Egy apa általában azt szeretné, hogy a lánya találjon magának egy rendes, megbízható férfit, akivel szerelemben élheti le az életét. Egy görög apa azonban azt szeretné, hogy a lánya találjon magának egy rendes, megbízható, GÖRÖG férfit, akivel szerelemben élheti le az életét.

Toula már 30 éves, de még mindig a szülei éttermében dolgozik. Önbizalma nincs, és még arra sem mutat hajlandóságot, hogy férjhez menjen és gyereket szüljön. Amikor egy nap az apja kifakad, amiért nem megy férjhez, Toula úgy dönt, ideje kézbe vennie a saját életét. Eldobja a szemüvegét és öreges ruháit, sminkelni kezdi magát, beiratkozik az egyetemre, sőt, randevúzni kezd, csak egy bökkenő van: a férfi nem görög. Ezzel pedig elszabadul a hellén-pokol a filmvásznon.

 

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest